Ο συνδυασμός nivolumab και ipilimumab ενάντια στο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα

Ο συνδυασμός nivolumab και ipilimumab ενάντια στο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα

Η Bristol-Myers Squibb ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης 3 CheckMate -214, η οποία αξιολογεί το συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab έναντι του sunitinib σε ασθενείς με προηγουμένως μη αντιμετωπισθέν, προχωρημένο ή μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (ΝΚΚ), συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για βασικές υποομάδες.

Με ελάχιστη περίοδο παρακολούθησης 17,5 μηνών, το nivolumab σε συνδυασμό με ipilimumab μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 37% [HR 0,63, 99,8% CI: 0,44 έως 0,89, P=0,00003] σε σύγκριση με το sunitinib, την τρέχουσα καθιερωμένη θεραπεία, βάσει μιας ενδιάμεσης ανάλυσης της συνολικής επιβίωσης (OS) σε ασθενείς ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου, η οποία αποτελεί ένα από τα συν-πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία. Η διάμεση συνολική επιβίωση (OS) δεν είχε επιτευχθεί ακόμη για τον συνδυασμό, ενώ ήταν 26 μήνες για το sunitinib (95% CI: 22,1 έως Μ/Δ). Τα αποτελέσματα από τη μελέτη CheckMate -214 παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Προεδρικού Συμποσίου ΙΙ στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO) 2017 που διεξήχθη στη Μαδρίτη της Ισπανίας (Περίληψη #LBA5).

Ο συνδυασμός του nivolumab με ipilimumab βελτίωσε επίσης την OS σε όλους τους τυχαιοποιημένους ασθενείς, η οποία αποτελεί δευτερεύον καταληκτικό σημείο. Στον συγκεκριμένο πληθυσμό, ο συνδυασμός μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 32% [HR 0,68, 99,8% CI: 0,49 έως 0,95, P=0,00028] σε σύγκριση με το sunitinib. Η διάμεση OS δεν είχε επιτευχθεί ακόμη για τον συνδυασμό, ενώ ήταν 32,9 μήνες για το sunitinib (95% CI: Μ/Δ έως Μ/Δ).

Τα αποτελέσματα για το ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR) και την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) σε ασθενείς ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου, τα δύο άλλα κύρια καταληκτικά σημεία, είχαν ήδη ανακοινωθεί. Η ασφάλεια του συνδυασμού ήταν σε συμφωνία με τα παρατηρηθέντα αποτελέσματα παλαιότερων μελετών αυτών των φαρμάκων σε ασθενείς με ΝΚΚ.

«Υπάρχει μια ακάλυπτη ανάγκη για πρόσθετες θεραπευτικές επιλογές πρώτης γραμμής, οι οποίες θα μπορέσουν να προσφέρουν ουσιαστικό όφελος επιβίωσης, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερης διάρκειας πλήρων ανταποκρίσεων, σε ασθενείς με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα. Αυτά τα αποτελέσματα για το συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab είναι πολύ ενθαρρυντικά για την πρώτης γραμμής θεραπεία ασθενών με μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (mRCC), οι οποίοι έχουν πολύ δυσμενή πρόγνωση», δήλωσε ο Bernard Escudier, M.D., τέως Πρόεδρος της ομάδας ουρογεννητικής ογκολογίας του Ιδρύματος Gustave Roussy στο Villejuif της Γαλλίας.

Ανεπιθύμητες ενέργειες (ΑΕ) που οδήγησαν σε διακοπή της θεραπείας αναφέρθηκαν σε 22% των ασθενών (547) στην ομάδα του συνδυασμού, έναντι 12% των ασθενών στην ομάδα του sunitinib (535). Οι πιο συχνές ΑΕ Βαθμού 3/4 στην ομάδα του συνδυασμού ήταν κόπωση (4%), διάρροια (4%), εξάνθημα (2%), ναυτία (2%) και, σε ποσοστό μικρότερο από 1% το κάθε ένα, κνησμός, υποθυρεοειδισμός, έμετος και υπέρταση. Στην ομάδα του sunitinib, οι πιο συχνές ΑΕ Βαθμού 3/4 ήταν υπέρταση (16%), κόπωση (9%), σύνδρομο παλαμο-πελματιαίας ερυθροδυσαισθησίας (9%), στοματίτιδα (3%), φλεγμονή βλεννογόνου (3%), έμετος (2%), ναυτία (1%), μειωμένη όρεξη (1%), υποθυρεοειδισμός (<1%) και δυσγευσία (<1%). Σημειώθηκαν επτά σχετιζόμενοι με τη θεραπεία θάνατοι στην ομάδα του συνδυασμού και τέσσερις στην ομάδα του sunitinib.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.