Ψυχολογική Υποστήριξη

Από την προσωπική μας εμπειρία έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για εμάς τους γονείς των παιδιών με καρκίνο μια βασική παράμετρος που μας θωρακίζει στη δύσκολη μάχη που δίνουμε και που μας βοηθάει να σταθούμε σωστά κι αποτελεσματικά δίπλα στα παιδιά μας είναι η ψυχολογική υποστήριξη.

Η πολιτεία, δυστυχώς, δεν την παρέχει, η εθελοντική προσφορά της είναι πολύ περιορισμένη και η προσφυγή στους ιδιώτες ψυχολόγους και συμβούλους ψυχικής υγείας είναι δύσκολη για τους περισσότερους από εμάς.

Το karkinaki έχει την τύχη και τη χαρά ειδικοί αυτού του κλάδου να το έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή, να το στηρίζουν και να προσφέρουν τις γνώσεις και τη βοήθεια τους όχι μόνο με τη δημοσίευση χρήσιμων άρθρων αλλά και με την απευθείας επικοινωνία γονιών που τους έχουν ανάγκη.

Η Νάνσυ Ψημενάτου και ο Δημήτρης Κουτζάμανης, Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας και Συντονιστές των Ομάδων Ψυχολογικής Υποστρήιξης του ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, γράφουν:

«Αν και η ενημέρωση είναι πολύ σημαντική και αφαιρεί μεγάλο μέρος από το άγχος που βιώνουν οι οικογένειες, από μόνη της δεν είναι αρκετή. Η εμπειρία μας  στο κομμάτι που αφορά την διαχείριση μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένεια, ακόμη και όταν αυτή έχει επιτυχή έκβαση, δεν σταματά με την έξοδο του παιδιού από το νοσοκομείο. Θα τολμούσαμε να πούμε , ότι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι ξεκινά ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Περικυκλωμένοι από ένα σύστημα υποστήριξης μέσα στο νοσοκομείο, από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό , την ευρύτερη οικογένεια και τους φίλους τόσο το παιδί όσο και η οικογένεια του βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Έπειτα όμως τα πράγματα αλλάζουν.

Όταν το παιδί βγει από το νοσοκομείο και προσπαθήσει να επανασυνδεθεί με τη ζωή που είχε πριν από την ασθένεια πρόκειται να βιώσει άγχος και φόβο. Οι προκλήσεις θα είναι πολλές. Η οικογένεια θα κλυδωνιστεί μέσα από αυτές. 

Σε αυτό το σημείο μπορεί να επέμβει το karkinaki και να βοηθήσει ουσιαστικά, δημιουργώντας ομάδες στήριξης για τους γονείς. Οι ομάδες στήριξης εκπαιδεύουν, καθοδηγούν και υποστηρίζουν τους γονείς  σε θέματα που δυσκολεύουν το παιδί αλλά και τους ίδιους. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν τους δεσμούς μαζί του, υποστηρίζουν το ζευγάρι και επιτυγχάνουν αποτελεσματική επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.».

Το 2018 ξεκίνησε η Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Γονέων Παιδιών που νόσησαν με καρκίνο. Η ομάδα είναι «κλειστή», με εβδομαδιαίες συναντήσεις και συμμετέχουν σε αυτή 12 άτομα.

Η διαδικασία ένταξης στην Ομάδα ξεκινά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος, προσωπική συνέντευξη με τον Συντονιστή της Ομάδας και επιβεβαίωση του ότι μπορείτε να συμμετέχετε.

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ