Οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) για τη συμμετοχή των παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια στο σχολείο

Οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) για τη συμμετοχή των παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια στο σχολείο

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι φαίνεται να παρουσιάζουν ήπια λοίμωξη όταν προσβάλλονται από τον κορωνοϊό SARS-CΟVID19. Βαρύτερη κατάσταση εμφανίζουν ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με προβλήματα υγείας. Ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα που βρίσκονται σε θεραπεία ή σε φάση ανοσοκαταστολής μετά από θεραπεία (οριζόμενη χρονικά έως και 6-12 μήνες μετά τη διακοπή φαρμάκων) θεωρούνται ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό SARS-CΟVID19. Παρόλο το θεωρητικό κίνδυνο, η διεθνής εμπειρία, έχει εμφανίσει διαχειρίσιμη επιβάρυνση της νοσηρότητας των παιδιατρικών ασθενών με κακοήθη νοσήματα από την πανδημία του COVID-19.

Λόγω του θεωρητικού κινδύνου, και δεδομένου ότι οι αρχικές παρατηρήσεις είναι περιορισμένες σε αριθμό, η ΕΕΠΑΟ συνιστά για τους ασθενείς, που βρίσκονται σε θεραπεία για ογκολογικά νοσήματα, την παρακολούθηση των σχολικών μαθημάτων διαδικτυακά. Αυτό θα συνεισφέρει στην προφύλαξη των ίδιων των ασθενών, των λειτουργών υγείας που ασχολούνται μαζί τους αλλά και στη θωράκιση διασποράς του ιού στις Παιδιατρικές Μονάδες Αιματολογίας-Ογκολογίας.

Αναγνωρίζοντας ότι το σχολείο είναι το φυσικό περιβάλλον των παιδιών και των εφήβων και συμβάλλει στην ομαλή πνευματική, κοινωνική και ψυχοσυναισθηματική εξέλιξή τους, η ΕΕΠΑΟ προτείνει ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή ογκολογικών ασθενών στο σχολείο, εφόσον βρίσκονται τουλάχιστον 6 – 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους και δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, και εφόσον τηρούνται σχολαστικά όλα τα μέτρα υγιεινής και η χρήση μάσκας.

Παραμένουν, επίσης, οι συστάσεις για:

• αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς κυρίως αλλά και ανοιχτούς, πολυσύχναστους χώρους
• σχολαστική εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
• άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση

Οι συστάσεις αυτές της ΕΕΠΑΟ είναι συμβουλευτικές και στηρίζονται στα πρόσφατα δεδομένα. Αν και η πορεία της πανδημίας είναι δυναμική και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν ριζικά, ένα στοιχείο παραμένει σταθερό και αμετάβλητο. Η σημασία της Ατομικής Ευθύνης στην προστασία της ίδιας μας της υγείας, στην προστασία των ευάλωτων πληθυσμών αλλά και στη συλλογική προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας.

Για περαιτέρω λεπτομέρειες και συστάσεις για το δικό σας παιδί, επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας, ο οποίος και γνωρίζει λεπτομέρειες της θεραπείας και της κατάστασή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.