Τι είναι τα Late Effects;

Τι είναι τα Late Effects;

Σήμερα πάνω από το 80% των παιδιών που νοσούν με καρκίνο, θεραπεύονται.

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη θεραπεία και απομακρύνονται λίγο αργότερα (side effects). Ωστόσο, ορισμένα προβλήματα μπορεί να μην εξαφανιστούν ή να μην εμφανιστούν μέχρι μήνες ή χρόνια μετά τη θεραπεία. Αυτά τα προβλήματα ονομάζονται late effects (μεταγενέστερα αποτελέσματα).

Η μακροχρόνια υγεία τους και αυτές οι μεταγενέστερες επιδράσεις έχουν γίνει επίκεντρο φροντίδας και έρευνας.

Το παιδί μου θα διατρέξει κίνδυνο εμφάνισης μεταγενέστερων επιδράσεων μετά τη θεραπεία του;

Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται ποικίλλουν από παιδί σε παιδί καθώς κι από τον έναν τύπο καρκίνου στον άλλο. Επιπλέον λόγοι που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μεταγενέστερων επιδράσεων σ’ένα παιδί είναι:

• Ο τύπος του καρκίνου
• Που ακριβώς εντοπίστηκε ο καρκίνος.
• Πόσων ετών ήταν το παιδί όταν εφαρμόστηκε η θεραπεία.
• Η γενική υγεία του παιδιού πριν από τον καρκίνο.
• Η γενετική σύνθεση του παιδιού (κληρονομικός κίνδυνος για ορισμένα προβλήματα υγείας)
Οι μεταγενέστερες επιδράσεις προκαλούνται από τη βλάβη που προκαλεί η θεραπεία του καρκίνου στα υγιή κύτταρα του σώματος. Οι περισσότερες όψιμες επιδράσεις προκαλούνται από χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. Η μεγάλη χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε late effects (εμφάνιση μεταγενέστερων αποτελεσμάτων).

Η προσεκτική παρακολούθηση μετά από την θεραπεία βοηθά τους γιατρούς να βρουν και να θεραπεύσουν τυχόν καθυστερημένες επιπτώσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.