Από την μέρα 0 που μπήκαμε στο νοσοκομείο, ήρθαμε αντιμετώποι με «περιορισμούς» και «οδηγίες» για την διατροφή του παιδιού, για την καθαριότητα του σπιτιού μας, για τον μικρόκοσμο της οικογένειεας μας, που έπρεπε να αλλάξει. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι και «μύθοι», κάποια να πρέπει να τηρηθούν αυστηρά.
Με τη βοήθεια της Μαριάνθης, μαζέψαμε αυτές τις «οδηγίες» και ρωτήσαμε τους γιατρούς να μας ξεκαθαρίσουν τι ισχύει και τι πρέπει να προσέχουμε.
Η κα Κατερίνα Κατσιμπάρδη,Παιδίατρος-Διδάκτωρ Παν/μιου Αθηνών, αγαπημένη μας γιατρός, μας απαντά.
Θα ακολουθήσουν κι άλλοι «μύθοι και αλήθειες»…
Απαγορεύονται τα κατοικίδια και για πόσο διάστημα; Ακόμη και το ενυδρείο;
Θα πρέπει αρχικά να διευκρινίσω σαν γενική αρχή ότι δεν συστήνουμε να αγοράσουμε ένα νέο κατοικίδιο ζώο κατά την έναρξη της θεραπείας για διάφορους λόγους που έχουν κυρίως να κάνουν με την υγιεινή και τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων, όπως η σαλμονέλλα, τοξοπλάσμωση και το Campylobacter. Tα παιδιά παίζουν μαζί τους, τα φιλάνε και μπορούν εύκολα να προσληφθούν από κάτι που πάσχει το ζωάκι. Επίσης, κινδυνεύουν να τα γρατζουνήσουν, να γλείψουν τα παιχνίδια τους και έτσι πολύ εύκολα να μεταφέρουν μικρόβια ή παράσιτα.
Όμως, αυτό που πρέπει να δούμε είναι τι κάνουμε στην περίπτωση που έχουμε ήδη ένα κατοικίδιο ζώο και το παιδί μας πρέπει να ξεκινήσει χημειοθεραπεία.
Κατ’αρχήν θα επισκεφθούμε τον κτηνίατρο για να βεβαιωθούμε ότι το ζωάκι είναι υγιές και πλήρως εμβολιασμένο. Συστήνουμε να επισκεπτόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον κτηνίατρο για προληπτικό έλεγχο.
Υπάρχουν κάποια ζωάκια, τα οποία είναι κυρίως ο σκύλος και κατά δεύτερον η γάτα, τα οποία μπορούμε να κρατήσουμε στο σπίτι. Προτιμούμε τα ζώα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν είναι τόσο δραστήρια και κινητικά και δεν κινδυνεύουν τα παιδιά από γρατζουνιές.
Αποφύγετε να έχετε στο σπίτι σας, καθώς και γενικότερα να έρθει σε επαφή το παιδί σας κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας με ερπετά. Συνήθως τα μικρά παιδιά λατρεύουν τις χελώνες, όμως μέσω αυτών μπορεί να μεταδοθεί το μικρόβιο της σαλμονέλλας, η οποία για ένα ανοσοκατεσταλμένο οργανισμό ενδέχεται να έχει πολύ δυσμενείς συνέπειες (μικροβιακή γαστρεντερίτιδα, μικροβιαιμία, αφυδάτωση).
Επίσης, απαγορεύεται η επαφή με πουλερικά (κότες και γαλοπούλες), διότι μπορεί εύκολα να μολυνθούν από σαλμονέλλα ή Campylobacter, με αποτέλεσμα σοβαρή λοίμωξη του γαστρεντερικού.
Επίσης, αποφύγετε ποντικάκια, hamsters, διότι μπορούν εύκολα να προσληφθούν από Σαλμονέλλα.
Αντίστοιχα, αποφύγετε τα ενυδρεία διότι σε κάθε υγρή επιφάνεια μπορεί να αποικιστούν μύκητες. Εάν υπάρχει ήδη ενυδρείο στο σπίτι, θα πρέπει να καθαρίζετε προσεκτικά φορώντας γάντια.
Προσοχή δίδεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς και για 3-6 μήνες μετά την ολοκλήρωση αυτής, διότι ο οργανισμός παραμένει σε ανοσοκαταστολή για αρκετό χρονικό διάστημα.
Η μυρωδιά από αρώματα προκαλεί δυσφορία στο παιδί όταν είναι σε θεραπεία;
Όταν το παιδί βρίσκεται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία) μπορεί να παρουσιάζει ναυτία λόγω της τοξικότητας. Στη φάση αυτή κάθε έντονη οσμή, που προέρχεται από φαγητό, ακόμη και από αρώματα μπορεί να το κάνει να νιώσει ακόμη πιο έντονα το αίσθημα αυτό ακόμη και να το οδηγήσει τελικά σε έμετο.
Κατερίνα Κατσιμπάρδη
Παιδίατρος-Διδάκτωρ Παν/μιου Αθηνών
Α’ Παιδιατρική Κλινική Παν/μιου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων ” Η Αγία Σοφία”