Γυναίκες απέναντι στον καρκίνο…

Γυναίκες απέναντι στον καρκίνο…

Ήταν ιδιαίτερη τιμή για το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ να συμμετέχει στην συζήτηση που διοργάνωσε το women act και του win cancer την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας» με θέμα «Γυναίκες απέναντι στον Καρκίνο».

Στο πάνελ συμμετείχαν η Υφυποπυργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη, η ιδρύτρια της ΑμΚΕ Win Cancer κα Πίστη Κρυσταλλίδου, η Παθολόγος Ογκολόγος κα Δέσποινα Νάση, την τέως Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κα Βίκυ Λοίζου και η συν-ιδρύτρια και διεύθυντρια του οργανισμού μας, κα Μένια Κουκουγιάννη.

Την συζήτηση συντόνισε η συν-ιδρύτρια της Women Act κα Μαίη Ζαννή.

Γυναίκες που η καθεμιά τους βρέθηκαν απέναντι στον καρκίνο, με διαφορετικούς ρόλους αλλά και με πολλά κοινά.

Η γυναίκα-φροντιστής, η γυναίκα-ασθενής, η γυναίκα-μητέρα, η γυναίκα-ογκολόγος, ρόλοι πολύπλευροι αλλά με έναν στόχο: να σταθούν απέναντι στον καρκίνο και να βγουν νικήτριες!

Η συζήτηση ανέδειξε για μια ακόμη φορά, την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών και των φροντιστών τους αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Η ενδυνάμωση της γυναίκας προέρχεται αρχικά μέσα από την ψυχοκοινωνική της υποστήριξη ώστε να θωρακιστεί και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από τους διαφορετικούς ρόλους που καλείται κάθε φορά να αντιμετωπίσει.

Παράλληλα, όμως, αναδεικνύεται και η μεγάλη δύναμη των στερεοτύπων, του κοινωνικού στίγματος του καρκίνου, των προκαταλήψεων.
Η μητέρα που αναρωτιέται τι δεν έκανε καλά και νόσησε το παιδί της.

Η σύντροφος που στάθηκε δίπλα στον άνθρωπο της, έγινε η φροντιστής του, κράτησε την δουλειά της, κράτησε το σπιτικό της. Και όταν η σύντροφος έμεινε μόνη της, έπρεπε να αντιμετωπίσει και «το ταμπού της χηρείας», το να μην έχει δικαίωμα να επιστρέψει στην κοινωνική ζωή, στο χρώμα, στην χαρά.

Η ασθενής που την τρόμαξε η εικόνα του σώματος της, που έχασε φίλους, που «στιγματίστηκε» από τον καρκίνο της.

Η ιατρός, που αντιμετωπίζει τις ανισότητες στον εργασιακό της χώρο, που και οι ασθενείς μερικές φορές δεν αναγνωρίζουν την επιστημονική της υπόσταση, που δεν έχει ωράριο, αλλά έχει παιδιά, προσωπική ζωή.

Ο καρκίνος διαλύει όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και όσους είναι γύρω του. Αυτές οι γυναίκες, μίλησαν δυνατά για την δύναμη που χρειάζεται, για την υποστήριξη που χρειάζεται, για την συν-ανθρωπιά, που λείπει από την κοινωνία μας.

Το ταμπού του καρκίνου, πρέπει να σπάσει! Και η γυναίκα έχει την δύναμη να το σπάσει!

Η Υφυπουργός Υγείας κα Ράπτη, αναγνωρίζοντας την ανάγκη και παράλληλα, την έλλειψη ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, αναφέρθηκε στην «Ανοιχτή Γραμμή» 215-215-2121 για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών αλλά και των οικογενειών τους, όπου μπορούν να μιλήσουν με εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας., σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Ράπτη στο θέμα της ψυχολογικής υποστήριξης των παιδιών και εφήβων που νόσησαν με καρκίνο και των οικογενειών τους, εκφράζοντας μάλιστα την πρόθεση της να συνεργαστεί με το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ για την δημιουργία κέντρου ημέρας για αυτό το σκοπό.

Ευχαριστούμε την κα Μαίη Ζαννή για τον συντονισμό της συζήτησης και την κα Πίστη Κρυσταλλίδου, που με αυτή της την πρωτοβουλία, άνοιξε και στην χώρα μας η συζήτηση για την θέση της γυναίκας στην ογκολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.