«Καμπανάκι» για την παιδική παχυσαρκία

«Καμπανάκι» για την παιδική παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία θα βρεθεί στο επίκεντρο του 40ού Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιδημιολογικής μελέτης, που έγινε στο πλαίσιο του «Εθνικού σχεδίου δράσης για την Δημόσια Υγεία – Αποτύπωση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας», το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 9,4% και των υπέρβαρων σε 25%. Το υψηλότερο ποσοστό (40%) διαπιστώθηκε στις περιφέρειες Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων.
Ως προστατευτικοί παράγοντες αναδεικνύονται η υψηλότερη εκπαίδευση της μητέρας και του πατέρα, η συστηματική λήψη πρωινού, η ενασχόληση της μητέρας με τη φροντίδα της διατροφής του παιδιού, η συμμετοχή του παιδιού σε οργανωμένη φυσική δραστηριότητα καθώς και το καθημερινό περπάτημα ή ποδηλασία.
Ως προδιαθεσικοί παράγοντες, σύμφωνα με όσα είπε η διευθύντρια στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα-Τμήμα Αύξησης και Ανάπτυξης του Νοσοκομείου Παίδων «Π.& Α. Κυριακού», Ελπίδα Βλαχοπαπαδοπούλου, αναδεικνύονται η παχυσαρκία των γονέων, οι περισσότερες ώρες εργασίας της μητέρας, οι ώρες τηλεθέασης και η ύπαρξη τηλεόρασης στο δωμάτιο του παιδιού, η ενασχόληση της γιαγιάς με τη διατροφή του παιδιού, οι αυξημένες ώρες μελέτης, καθώς και η απουσία φυσικής δραστηριότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.