Μας «σκοτώνουν» νοσοκομειακές λοιμώξεις και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

Μας «σκοτώνουν» νοσοκομειακές λοιμώξεις και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

Παγκόσμιος «πρωταθλητής» στη μικροβιακή αντοχή και τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, είναι η Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, με συνέπεια «ασθενείς να πεθαίνουν από πολυανθεκτικά μικρόβια χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτε για την αντιμετώπισή τους», όπως αναφέρει ο καθηγητής παθολογίας, διευθυντής της Ε’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Αθανάσιος Σκουτέλης.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 40ού Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, ο καθηγητής επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει αρκετές φορές στο «παρά πέντε» για «την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, δηλαδή απαγόρευσης διακομιδής Ελλήνων ασθενών σε νοσοκομεία άλλων χωρών, ακριβώς για να αποφευχθεί η διασπορά αυτών των μικροβίων».
Η επιστημονική κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες έχει επισημάνει το πρόβλημα και έχει προτείνει λύσεις, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Σκουτέλης, τα μέτρα, που έχουν ληφθεί από την Πολιτεία είναι μέχρι στιγμής, «αποσπασματικά και ατελέσφορα». Τελευταία, πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να καταστήσει τη μικροβιακή αντοχή και τις νοσοκομειακές λοιμώξεις ευθύνη του διοικητικού και ιατρικού μηχανισμού του κάθε νοσοκομείου, και, όπως είπε ο καθηγητής, «μέλλει να αποδειχθεί η εφαρμογή αλλά και η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.