Η διατροφή του παιδιού σε θεραπεία

Η διατροφή του παιδιού σε θεραπεία

Η καλή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με καρκίνο να αισθάνονται καλύτερα και να αντιμετωπίζουν τις παρενέργειες των θεραπείων.

Για να διατηρήσουν τη δύναμή τους, τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν ενυδατωμένα, να παίρνουν μόνο τα συμπληρώματα που συνιστώνται από το γιατρό και να τρώνε όσο το δυνατόν περισσότερο, αν και μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι δύσκολο.

Ενυδάτωση

Τα παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο χάνουν συχνά πολύ νερό από εμετό, διάρροια ή απλά δεν πίνουν αρκετό νερό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Για να το αποφύγετε, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παίρνει πολλά υγρά. Η βρύση, το φιλτράρισμα ή το εμφιαλωμένο νερό είναι καλύτερο, αλλά το παιδί σας μπορεί επίσης να πάρει τα απαραίτητα υγρά από άλλες πηγές, όπως χυμούς (100% χυμός είναι καλύτερο) και σούπες.

Το νερό βοηθά με σχεδόν κάθε λειτουργία του σώματος – από την πέψη και το μεταβολισμό του λίπους, μέχρι την έκπλυση των τοξινών από το σώμα και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Η λήψη αρκετών υγρών βοηθά επίσης στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, μιας κατάστασης που μπορεί να κάνει ένα παιδί ακόμη λιγότερο διατεθειμένο να τρώει.

Να τρώει σωστά

Κάθε παιδί με καρκίνο έχει ειδικές διατροφικές ανάγκες, οπότε είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν διατροφολόγο για το τι θα ήταν καλύτερο για το παιδί σας. Γενικά, τα παιδιά με καρκίνο έχουν αυξημένη ανάγκη για πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και υγιή λίπη.

Η πρωτεΐνη βοηθά το σώμα να αναπτυχθεί, να επισκευάσει τους ιστούς, να χτίσει τα κύτταρα του αίματος και να αναπληρώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η λήψη αρκετών πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να επουλωθεί ταχύτερα από τις παρενέργειες της ακτινοβολίας και της χημειοθεραπείας, βοηθώντας παράλληλα στην πρόληψη λοιμώξεων.
Τα τρόφιμα όπως το τυρί, τα αυγά, το γάλα, το γιαούρτι, τα άπαχα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα φασόλια, το φυστικοβούτυρο, τα καρύδια, οι φακές και η σόγια είναι όλες καλές πηγές πρωτεϊνών.

Οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμο του οργανισμού, παρέχοντας ενέργεια για τα κύτταρα και βοηθώντας στη διατήρηση της λειτουργίας των οργάνων. Καλές πηγές υδατανθράκων περιλαμβάνουν ψωμιά, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, δημητριακά, φρούτα, καλαμπόκι και φασόλια. Τα ψωμιά ολικής αλέσεως και τα ζυμαρικά είναι συνήθως τα καλύτερα γιατί προσθέτουν ίνες, τα οποία βοηθούν τα παιδιά να αισθάνονται πιο γερά και να αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, μια κοινή παρενέργεια της θεραπείας του καρκίνου.

Τα λίπη βοηθούν την ενέργεια του σώματος, απομονώνουν τους ιστούς του σώματος και μεταφέρουν ορισμένες βιταμίνες στο αίμα. Τα λίπη είναι επίσης πυκνά σε θερμίδες, κάτι που είναι σημαντικό για ένα παιδί που μπορεί να χάσει βάρος κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Τα ακόρεστα λίπη που βρίσκονται στα ψάρια, τα καρύδια, το ελαιόλαδο και τα λαχανικά, όπως το αβοκάντο, είναι πολύ πιο υγιεινά από τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται στα κόκκινα κρέατα και στα λιπαρά, τηγανητά τρόφιμα.

Τα διαιτητικά συμπληρώματα συνήθως δεν συνιστώνται, καθώς μπορούν να παρεμβαίνουν σε κάποιες θεραπείες για τον καρκίνο. Μην δίνετε στο παιδί σας κανένα συμπλήρωμα εκτός εάν το συστήσει ο γιατρός σας. Είναι καλύτερο για τα παιδιά να παίρνουν τα θρεπτικά τους μέσα από τα τρόφιμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.