Ο ρόλος των πρωτεϊνών στον παιδικό καρκίνο

Ο ρόλος των πρωτεϊνών στον παιδικό καρκίνο

γράφει η Γρηγορίου Βασιλική, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, www.nutricenter.gr

Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής ενός οργανισμού για την διατήρηση του στην ζωή. Οι πρωτεΐνες είναι βασικά δομικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων. Δηλαδή είναι συστατικά όλων των κυττάρων που είναι απαραίτητα διότι απελευθερώνουν ενέργεια, παίρνουν μέρος στη σύνθεση των ορμονών και είναι χρήσιμα για την κατασκευή διαφόρων οργάνων μερών και οργάνων του σώματος.
Οι πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός οργανισμού, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανάγκες πρόσληψης είναι αυξημένες όταν αυτός είναι ακόμα στην περίοδο ανάπτυξης. Στην βρεφική και παιδική ηλικία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή μυοσκελετική ανάπτυξη όσο και στην ομαλή ανάπτυξη του εγκέφαλου προστατεύοντας από γνωστική εξασθένηση και απώλεια μνήμης. Γι αυτό το λόγο οι ημερήσιες ανάγκες στα βρέφη και στα παιδιά είναι περισσότερο αυξημένες από ότι σε έναν ενήλικα.
Συγκεκριμένα οι ανάγκες τις πρωτεΐνες σε καταστάσεις όπως αυτές του καρκίνου είναι αυξημένες για την αποκατάσταση των κυττάρων που καταστρέφονται τόσο από την νόσο όσο και από τις επιθετικές αγωγές θεραπείας. Όσον αφορά στα περιστατικά του παιδικού καρκίνου οι ανάγκες που δημιουργούνται για την πρόσληψη πρωτεΐνης είναι ακόμα πιο αυξημένες λόγω την φυσικής ανάπτυξης που επηρεάζεται από το στάδιο της ηλικίας, όπου ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει χρειάζεται περισσότερα αμινοξέα για να συνθέσει τις δικές του πρωτεΐνες.
Η διατροφή είναι το σημαντικότερο μέσο για την υποστήριξη ενός νεανικού οργανισμού για να ανταπεξέλθει σε αυτή την επιθετική νόσο και στα μέσα της θεραπείας της. Απαιτείται σωστή διατροφική υποστήριξη για να διατηρηθεί το βάρος και οι δυνάμεις του ασθενούς και για μην επηρεαστεί σε καμία περίπτωση η ομαλή ανάπτυξη του. Η πρόσληψη πρωτεΐνης πρέπει να γίνεται μέσω της τροφής κατόπιν άμεσης συνεννόησης εξειδικευμένων Διατροφολόγων. Η επαρκής κατανάλωση βοδινού, χοιρινού, ψαριού, πουλερικών, τυριών, οσπρίων και ξηρών καρπών αυξάνουν την πρόσληψη αμινοξέων και κατ’ επέκταση της πρωτεΐνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.