Παχυσαρκία και Καρκίνος

Παχυσαρκία και Καρκίνος

Υπεύθυνη για τουλάχιστον 11 μορφές καρκίνου η παχυσαρκία έδειξε νέα έρευνα της οποίας προΐστανται Έλληνες επιστήμονες.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal» και επικεφαλής της οποίας είναι η Δρ. Μαρία Κύργιου και ο Δρ. Κώστας Τσιλίδης, μελέτησε στοιχεία από 204 δημοσιευμένες έρευνες που συσχέτιζαν το σωματικό βάρος με τον καρκίνο. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι η παχυσαρκία σχετίζεται σαφώς με τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, του μυελού των οστών, του παχέος εντέρου (στους άνδρες), των χοληφόρων οδών, του παγκρέατος, του ενδομητρίου (στις γυναίκες προ της εμμηνόπαυσης) και των νεφρών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για κάθε πέντε μονάδες αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται από 9%, στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες, έως 56%, στην περίπτωση του καρκίνου των χοληφόρων. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος καρκίνου της μήτρας αυξάνεται κατά 21% για κάθε αύξηση κατά 0,1 της αναλογίας μέσης/ισχίων στις γυναίκες!

Αντίστοιχα, πάντως, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων καρκίνων, πέρα από τον κίνδυνο άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως του διαβήτη ή της καρδιοπάθειας.

Πηγή: http://dregeorgakopoulos.gr/

ΓΡΑΦΕΙ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.