Βιταμίνη D

Βιταμίνη D

Με τον όρο «βιταμίνη D» αναφερόμαστε σε δύο ενώσεις. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύμπλεγμα δύο βιταμινών, της βιταμίνης D2 (εργοκαλσιφερόλη) και της βιταμίνης D3 (χοληκαλσιφερόλη).
Ο ρόλος της βιταμίνης D είναι πολύ σημαντικός για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των οστών, των μυών και των δοντιών. Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνη για την αύξηση της εντερικής απορρόφησης του ασβεστίου και την ενεργή μεταφορά του φωσφόρου στο έντερο.
Συμβάλλει έτσι στην ανάπτυξη του σκελετού στα παιδιά και στη διατήρηση της οστικής μάζας στους ενήλικες. Πέρα όμως από αυτά, πολλαπλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τον προστατευτικό της ρόλο και στην πρόληψη πολλών ακόμη νοσημάτων.
Η ξεχωριστή βιταμίνη D, είναι η μοναδική βιταμίνη την οποία συνθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός με τη βοήθεια του ήλιου. Ακόμη και στην Ελλάδα όμως, που αποτελεί μία από τις πιο ηλιόλουστες χώρες της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έλλειψη της βιταμίνης D.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά έκθεση του προσώπου και των χεριών 30 λεπτά ημερησίως για την βέλτιστη παραγωγή βιταμίνης D από τον οργανισμό μας
Η έκθεση στον ήλιο δεν είναι απαραίτητο να γίνεται τις επικίνδυνες μεσημεριανές ώρες, που ο ήλιος είναι βλαβερός για το δέρμα μας. Ένας 15λεπτος πρωινός ή απογευματινός περίπατος θα μας έδινε την απαραίτητη ηλιακή ακτινοβολία για τη σύνθεση βιταμίνης D, η οποία είναι δύσκολο να ληφθεί από άλλες πηγές. Μόλις το 10% της ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης προέρχεται από τα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά ενώ το υπόλοιπο 90% προέρχεται αποκλειστικά από το δέρμα μας και την έκθεσή μας στον ήλιο.
Η βιταμίνης D είναι απαραίτητη στον οργανισμό μας
• Στην αξιοποίηση του ασβεστίου (απορρόφηση ασβεστίου στο έντερο και μεταφορά του στα οστά)
• Συμμετέχει στον μεταβολισμό του κιτρικού οξέος όπως και στον μεταβολισμό οστών και δοντιών
• Συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων του φωσφόρου και των αμινοξέων στο αίμα
• Είναι απαραίτητη για ποιοτικό ύπνο
• Συμβάλλει στην μείωση του στρες.

Οι κύριες διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα), ο τόνος, ο κρόκος αυγού, το αγελαδινό γάλα όπως και τρόφιμα εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D όπως το γάλα και τα δημητριακά.

Ευχαριστούμε το www.mednutrition.gr