Γιατί ορισμένοι τύποι λευχαιμίας επηρεάζουν μόνο τα παιδιά;

Γιατί ορισμένοι τύποι λευχαιμίας επηρεάζουν μόνο τα παιδιά;

Η Οξεία Μυελογενής Λευχαιμία (ΟΜΛ) επηρεάζει κυρίως τα παιδιά, με συχνά φτωχή πρόγνωση, παρά τις αρκετές δεκαετίες έρευνας για πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Μια νέα μελέτη εξηγεί γιατί ορισμένες μορφές λευχαιμίας αναπτύσσονται σε πολύ μικρά παιδιά και προσδιορίζει θεραπευτικούς στόχους.

Κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται στη Γαλλία 2.500 παιδιατρικοί καρκίνοι, ενώ το ένα τρίτο των περιπτώσεων αφορά τη λευχαιμία (καρκίνος του αίματος). Τις τελευταίες δεκαετίες, η έρευνα για τον παιδιατρικό καρκίνο έχει ενταθεί και οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί, αλλά η πρόγνωση παραμένει ιδιαίτερα δυσμενής για αυτούς τους νέους ασθενείς.

Η Οξεία Μυελογενής Λευχαιμία (ΟΜΛ) αντιπροσωπεύει το 15% των περιπτώσεων λευχαιμίας που έχουν διαγνωσθεί σε παιδιά και εφήβους. Η συνολική επιβίωση στα 5 χρόνια είναι περίπου 60%, με την υποτροπή να αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία θνησιμότητας.

Μη φυσιολογική σύντηξη πρωτεϊνών

Υπάρχουν αρκετοί υπο-τύποι της Ο.Μ.Λ. Ένας από τους πιο επιθετικούς, που συνδέεται με την αντίσταση στη θεραπεία και μια ιδιαίτερα δυσμενή πρόγνωση, είναι η Οξεία Μεγακαρυοβλαστική Λευχαιμία (AML-M7). Σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Discovery, από το Εθνικό Ινστιτούτο Sante και de Recherche Medicale, η ομάδα εστίασε τις προσπάθειές της ειδικά σε αυτό το είδος Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας.

Οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα από νέους ασθενείς με AML-M. Το 2012, η ανάλυσή τους από αυτά τα δείγματα είχε ήδη αποκαλύψει ότι η AML-M7 παρουσιάζει συχνά γενετικές αλλοιώσεις που οδηγούν στην έκφραση μιας ανώμαλης πρωτεΐνης που προκύπτει από τη σύντηξη των δύο πρωτεϊνών που κανονικά είναι ανεξάρτητες στο κύτταρο. Εκείνη την εποχή, παρόλο που αυτή η σύντηξη, γνωστή ως ETO2-GLIS2, είχε εντοπιστεί σε 30% των περιπτώσεων AML-M7, οι ερευνητές δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τον μηχανισμό δράσης της.

Ήθελαν επίσης να καταλάβουν γιατί η AML-M7 διαγιγνώσκεται σε παιδιά που είναι κατά μέσο όρο πολύ νεότερα (ηλικίας κάτω των δύο ετών) από εκείνα που διαγνώστηκαν με τους υπόλοιπους παιδιατρικούς υπο-τύπους AML (κατά μέσο όρο προς την ηλικία των έξι).

«Ένας από τους στόχους της νέας μας μελέτης ήταν να εξετάσουμε τον μηχανισμό δράσης της σύντηξης ΕΤΟ2-GLIS2 και να διασαφηνίσουμε καλύτερα τις συνέπειές της. Θέλαμε να απαντήσουμε σε δύο σημαντικά ερωτήματα, με το πρώτο να είναι γιατί η συγκεκριμένη σύντηξη εμφανίζεται ειδικά σε παιδιά και όχι στους ενήλικες και, στη συνέχεια, ποια θα είναι τα πιθανά θεραπευτικά μέσα», εξηγεί ο Thomas Mercher.

Οι ερευνητές που αναλύουν τα χαρακτηριστικά των ανθρώπινων κυττάρων λευχαιμίας, ανάπτυξαν μοντέλα σε ποντίκια για να μελετήσουν τις συνέπειες της σύντηξης ΕΤΟ2-GLIS2.

Προς νέες θεραπείες

Σε αυτό το μοντέλο, οι ερευνητές έδειξαν ότι αυτή η σύντηξη είναι επαρκής για να προκαλέσει ταχέως επιθετική λευχαιμία, εάν ενεργοποιηθεί σε εμβρυϊκά αιματοποιητικά κύτταρα. Ωστόσο, υπάρχει μικρή σύνδεση μεταξύ της ενεργοποίησής της σε ενήλικα κύτταρα με την ανάπτυξη της λευχαιμίας. Επιπλέον, η δέσμευση της σύντηξης ΕΤΟ2-GLIS2 στο μοντέλο “in vivo” φέρνει τον πολλαπλασιασμό του όγκου σε σταμάτημα, με τα ανώμαλα κύτταρα του αίματος να είναι και πάλι ικανά να διαφοροποιηθούν σε φυσιολογικά κύτταρα αίματος.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ορισμένες μορφές λευχαιμίας αναπτύσσονται ειδικά σε παιδιά επειδή οι ιδιότητες των εμβρυϊκών κυττάρων διαφέρουν από εκείνες των ενηλίκων κυττάρων.

Τα ευρήματα θα καταστήσουν επίσης δυνατή την πρόταση νέων μηχανισμών στόχων σε εμβρυϊκά κύτταρα και την παιδιατρική λευχαιμία, προκειμένου να βελτιωθούν οι θεραπείες για αυτούς τους ασθενείς. «Τώρα θέλουμε να κατανοήσουμε ακριβώς πώς λειτουργεί αυτή η σύντηξη . Η στόχευσή της για να την αναστείλουμε άμεσα με μόρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στους ασθενείς δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, έτσι αντ’ ‘αυτού θα ταυτοποιήσουμε και θα προσπαθήσουμε να στοχεύσουμε τις περιβάλλουσες πρωτεΐνες που είναι σημαντικές για τη λειτουργία της», καταλήγει ο Thomas Mercher.

Πηγές : https://m.medicalxpress.com/news/2019-10-pediatric-cancers-leukemia-affect-children.html

https://presse.inserm.fr/en/pediatric-cancers-why-some-forms-of-leukemia-only-affect-children/37153/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.