Νέα μη επεμβατική τεχνική για την αξιολόγηση των όγκων εγκεφάλου στα παιδιά

Νέα μη επεμβατική τεχνική για την αξιολόγηση των όγκων εγκεφάλου στα παιδιά

Νέα τεχνική για την αξιολόγηση της επιθετικότητας των όγκων εγκεφάλων της παιδικής ηλικίας, ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Η μελέτη είναι η πρώτη του είδους και θα επιτρέψει στους κλινικούς γιατρούς να δώσουν πιο εξατομικευμένες θεραπείες για τους καρκίνους του εγκεφάλου παιδικής ηλικίας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σήμερα το ένα τρίτο όλων των θανάτων από καρκίνο κατά την παιδική ηλικία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές πήραν βιοψίες παιδικών εγκεφαλικών όγκων σε διάστημα πέντε ετών για να μελετήσουν τη χημική τους σύνθεση με μεγάλη ακρίβεια.

Διαπίστωσαν ότι το επίπεδο των λιπιδίων και της γλουταμίνης που περιείχαν ήταν άμεσοι δείκτες για το πόσο επιθετικός θα ήταν ο όγκος. Όσο περισσότερη γλουταμίνη περιέχει ένας όγκος, τόσο λιγότερο επιθετικός είναι πιθανό να είναι, ενώ όσο περισσότερα λιπίδια περιέχει ένας όγκος, τόσο πιο επιθετικος είναι πιθανό να είναι.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μια μη επεμβατική τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση αυτών των συγκεντρώσεων με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό, τι γίνεται σήμερα στην κλινική πρακτική ρουτίνας. Οι κλινικοί γιατροί μπορούν απλώς να τοποθετήσουν τους ασθενείς μέσω ενός σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν μια μαγνητική φασματοσκοπία (MRS) για να προσδιορίσουν τα επίπεδα γλουταμίνης και λιπιδίων στον όγκο.

Η εισαγωγή αυτής της μεθόδου σε όλη την κλινική πρακτική του Ηνωμένου Βασιλείου θα βοηθήσει τα παιδιά με όγκους εγκεφάλου που λαμβάνουν θεραπεία. Αυτή η μη επεμβατική προσέγγιση ωφελεί ειδικά τους νεαρούς ασθενείς με όγκους εγκεφάλου σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως το στέλεχος του εγκεφάλου, που συνήθως δεν υποβάλλονται σε βιοψία λόγω της ευαίσθητης θέσης του όγκου.

Θα επιτρέψει επίσης στους κλινικούς γιατρούς να έχουν μια πιο ακριβή κατανόηση της επιθετικότητας του κάθε όγκου και να προσαρμόζουν τις θεραπείες ανάλογα, έτσι ώστε να είναι τόσο τοξικές όσο χρειάζεται.

Ο Andrew Peet, επικεφαλής της έρευνας στην ερευνητική ομάδα και καθηγητής Κλινικής Παιδιατρικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και στο Παιδικό Νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της εισαγωγής πιο εξατομικευμένης θεραπείας για ασθενείς με όγκους εγκεφάλου παιδικής ηλικίας .

«Η αξιολόγηση του βαθμού επιθετικότητας αυτών των όγκων σε ένα πρώιμο στάδιο θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η θεραπεία δεν είναι πιο τοξική από ό, τι χρειάζεται, μειώνοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις στους ασθενείς και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους».

Ο Διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού «Παιδιά με καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου» Mark Brider σχολίασε: «Οι καρκίνοι της παιδικής ηλικίας είναι πολύ διαφορετικοί από των ενηλίκων, είναι συχνά πιο δύσκολοι στη θεραπεία και η θεραπεία μπορεί να είναι απίστευτα εξασθενητική. Οι όγκοι εγκεφάλου είναι από τους πιο συνηθισμένους όγκους της παιδικής ηλικίας και είμαι πολύ ευτυχής που βλέπω να γίνονται εξελίξεις για να καταστήσουν τη θεραπεία λιγότερο τοξική. Ο οργανισμός «Παιδιά με καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου» βοηθά και χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα καρκίνου παιδικής ηλικίας, όπως η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, προκειμένου να βελτιωθούν τα ποσοστά επιβίωσης και τα αποτελέσματα, ώστε τα παιδιά να μην υποφέρουν μακροπρόθεσμα από τη θεραπεία».

Πηγή : https://www.birmingham.ac.uk/news/latest/2020/01/brain-tumours-in-children.aspx

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.