Νέο αντίσωμα στη μάχη για το Νευροβλάστωμα

Νέο αντίσωμα στη μάχη για το Νευροβλάστωμα

Επιστήμονες στο Κέντρο Καρκίνου στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας (CHOP) ανέπτυξαν μια προκλινική, ισχυρή θεραπεία συνδεδεμένη με ένα αντίσωμα που στοχεύει μια επιφανειακή πρωτεΐνη που εκφράζεται στα περισσότερα νευροβλαστώματα παιδικής ηλικίας.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματα τους στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

“Αν υπάρχει ένας απόλυτος« κακός »πρωτεϊνών κυτταρικής επιφάνειας νευροβλαστώματος – που υπάρχει στους περισσότερους όγκους, αλλά όχι σε υγιείς ιστούς, αλλά και ευάλωτος στην ανοσοθεραπευτική στόχευση – αυτό μπορεί να είναι», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Yael Mossé, παιδίατρος-ογκολόγος και ερευνήτρια στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας (CHOP).

“Το 2008 ανακαλύψαμε μεταλλάξεις στο γονίδιο αναπλαστικής κινάσης λεμφώματος (ALK) ως κύρια αιτία της κληρονομούμενης μορφής νευροβλαστώματος και έδειξε ότι αυτές οι ίδιες μεταλλάξεις υπάρχουν σε περίπου 14 τοις εκατό όγκων νευροβλαστώματος από ασθενείς με την πιο επιθετική μορφή αυτής Αυτό αποδεικνύει ότι η φυσική ALK (απουσία μετάλλαξης) είναι παρούσα στους περισσότερους όγκους νευροβλαστώματος, παρέχοντας μας την δυνατότητα να στοχεύσεουμε την ALK στην πλειοψηφία των ασθενών. “

Το νευροβλάστωμα, ένας παιδιατρικός καρκίνος του αναπτυσσόμενου περιφερικού νευρικού συστήματος που συνήθως εμφανίζεται ως συμπαγής όγκος στο στήθος ή στην κοιλιά ενός παιδιού, είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στα βρέφη και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% όλων των θανάτων από καρκίνο κατά την παιδική ηλικία. Τα παιδιά με τη μορφή υψηλού κινδύνου της νόσου εξακολουθούν να έχουν κακή πρόγνωση, παρά την εντατική φαρμακευτική θεραπεία.

Η Δρ. Mossé, μαζί με άλλους επιστήμονες στο εργαστήριό της, απέδειξε ότι η πρωτεΐνη ALK εμφανίζεται στην επιφάνεια των περισσότερων κυττάρων νευροβλαστώματος και δεν είναι ανιχνεύσιμη σε φυσιολογικά κύτταρα, υποδεικνύοντας ότι η ALK είναι ένας χρήσιμος στόχος για την ανοσοθεραπεία. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με φαρμακευτικές εταιρείες για να φτιάξουν ένα σύμπλοκο αντισώματος-φαρμάκου (ADC), έναν, από μια ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία αντικαρκινικών παραγόντων. Αυτό το ADC, που ονομάζεται CDX-0125-TEI, συνδυάζει ένα ειδικό μονοκλωνικό αντίσωμα που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει την ALK με ένα ισχυρό φάρμακο χημειοθεραπείας – έναν αλκυλιωτικό παράγοντα που ονομάζεται θειενοϊνδόλη (TEI).

Σε κυτταρικές καλλιέργειες και ζωικά μοντέλα νευροβλαστώματος, η προσέγγιση ADC-ALK σκότωσε κύτταρα νευροβλαστώματος, χωρίς εμφανή τοξικότητα σε υγιή κύτταρα. “Ο στόχος αυτής της προσέγγισης είναι να αξιοποιήσει την παρουσία του ALK για να στοχεύσει μόνο στα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να βλάψει τα υγιή περιβάλλοντα κύτταρα”, δήλωσε η Δρ. Mossé.

“Αυτή η μελέτη αποτελεί απόδειξη της ιδέας ότι η πρωτεΐνη ALK είναι ένας καλός στόχος ανοσοθεραπείας και, καθώς βελτιστοποιούμε αυτή την προσέγγιση για την κλινική, έχει τη δυνατότητα να είναι χρήσιμη για την πλειοψηφία των επιθετικών νευροβλαστωμάτων και να ελαχιστοποιήσει τις σκληρές συνέπειες της θεραπείας” σχολιάζει η Δρ. Mossé.

Πρόσθεσε επίσης: “Επιπλέον, η έρευνά μας θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία για άλλες ανοσοθεραπευτικές στρατηγικές αιχμής, όπως η θεραπευτική αγωγή με CAR-Τ κυττάρων, που εκμεταλλεύονται το ανοσοποιητικό σύστημα για να σκοτώσουν τον καρκίνο και σήμερα παρουσιάζει τεράστια αποτελεσματικότητα σε παιδιά με λευχαιμία.

Νέα δεδομένα υποστηρίζουν την κλινική ανάπτυξη ενός ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου όχι μόνο για το νευροβλάστωμα, αλλά και για άλλους καρκίνους παιδικής ηλικίας που θεραπεύουν σκληρά και εκφράζουν το γονίδιο ALK, συμπεριλαμβανομένων των ραβδομυοσαρκωμάτων ».

https://medicalxpress.com/news/2019-03-antibody-drug-conjugate-efficacy-cell-surface.html?fbclid=IwAR1GwmUl6XqexGrBbCN9XXiZYC9QWXsuFvgIzfLUJux-2t3r7BtXlD-sG_w

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.