Αυξημένα τα ποσοστά των αυτοκτονιών μεταξύ των “survivors” του παιδιατρικού καρκίνου

Αυξημένα τα ποσοστά των αυτοκτονιών μεταξύ των “survivors” του παιδιατρικού καρκίνου

Οι επιζώντες του καρκίνου της παιδικής ηλικίας είναι πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν ή να πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με επικίνδυνες συμπεριφορές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας αναδρομικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση «Cancer».

«Επειδή οι αυτοκτονίες και οι τραυματισμοί είναι μεταξύ των κορυφαίων αιτίων θανάτου στους νέους παγκοσμίως, και επειδή οι ψυχιατρικές νοσηρότητες φαίνεται να υπερεκπροσωπούνται μεταξύ εκείνων που νόσησαν με καρκίνο στην παιδική και εφηβική τους ηλικία, υπάρχει πραγματική ανάγκη να εκτιμηθεί αν αυτά τα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν ή να υιοθετήσουν συμπεριφορές που απειλούν την υγεία και την ζωή τους» αναφέρει η Dr. Liisa M. Korhonen, (Παιδιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ελσίνκι, Φινλανδία).

Μια προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη στη Δανία έδειξε ότι οι γυναίκες επιζώντες του καρκίνου βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές της προσωπικότητας, νευρωτικές και ψυχωτικές διαταραχές σε σχέση με γυναίκες που δεν έχουν νοσήσει από καρκίνο.

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στη Σουηδία έδειξε ότι οι επιζώντες του καρκίνου καταναλώνουν αλκοόλ σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Στη μελέτη αυτή, χρησιμοποιήθηκαν εθνικά μητρώα για να εντοπίσουν 29.285 άτομα από τη Δανία, τη Φινλανδία ή τη Σουηδία που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο πριν από την ηλικία των 20 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης μια ομάδα με βάση τον πληθυσμό (n = 146.282) που αντιστοιχίστηκε με την ηλικία, το φύλο και τη χώρα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εθνικά μητρώα για να αξιολογήσουν τις αιτίες θανάτου, αναζητώντας συγκεκριμένα αυτοκτονίες, θανάτους από ατυχήματα, βίαιους θανάτους και θανάτους εξαιτίας της κατάχρησης οινοπνεύματος ή ναρκωτικών.

Η μέση παρακολούθηση ήταν 9,4 έτη (εύρος, 0-42) για τους επιζώντες από τον καρκίνο του παιδιού και 18,1 έτη (εύρος, 0-42) για τους σκοπούς της έρευνας.

Η μέση ηλικία στο τέλος της συνέχειας ήταν 19 χρόνια (εύρος, γέννηση σε 59,1) για όσους διαγνώστηκαν με καρκίνο και 27,4 χρόνια (εύρος, γέννηση έως 58,8) για τους σκοπούς της έρευνας.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, το 32,5% των ατόμων που διαγνώστηκε με καρκίνο και το 1,3% της ομάδας μελέτης είχαν πεθάνει. Ο καρκίνος ήταν η αιτία θανάτου για το 90,3% των ατόμων που είχαν διαγνωστεί με παιδική κακοήθειας και 10,3% για εκείνους που συμμετείχαν στην ομάδα μελέτης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επιζώντες του καρκίνου της παιδικής ηλικίας ήταν σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω επικίνδυνης συμπεριφοράς στην υγεία (RR = 1,25, 95% CI, 1.06-1.47), χωρίς να σημειώνεται διαφορά στο φύλο.

Οι συγκεκριμένες αναλύσεις έδειξαν σημαντικές αυξήσεις του κινδύνου θανάτου από δηλητηρίαση από αλκοόλη (RR = 2,83, 95% CI, 1.28-6.27) ή αυτοκτονία (RR = 1,37, 95% CI, 1.02-1.83) μεταξύ των επιζώντων του παιδικού καρκίνου.

Άλλες αιτίες θανάτου με αυξημένα αλλά όχι στατιστικά σημαντικούς κινδύνους μεταξύ της ομάδας καρκίνου της παιδικής ηλικίας περιλάμβαναν τυχαία δηλητηρίαση εκτός από αλκοόλ (RR = 1,46, 95% CI, 0.91-2.32), πνιγμός (RR = 1,29, 95% CI, 0.55-3.05), τροχαίο ατύχημα (RR = 1,11, 95% CI, 0.81-1.52) ή άλλου είδους ατυχήματος (RR = 1,19, 95% CI, 0.71-1.98).

Πηγή: https://www.healio.com/hematology-oncology/pediatric-oncology/news/online/%7B20bc53b4-50c0-4d13-97b1-6b7b69aaedc6%7D/childhood-cancer-survivors-at-higher-risk-for-suicide-death-from-risky-behavior?fbclid=IwAR0LWjmFAMvkGRu3gfDUqURs_XOSD8jlobo_IFxDYpxJ56iDDPg9gtEI9Fs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.