Δεν ανησυχούν οι “survivors” του Παιδιατρικού Καρκίνου για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της θεραπείας τους στην Υγεία τους.

Δεν ανησυχούν οι “survivors” του Παιδιατρικού Καρκίνου για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της θεραπείας τους στην Υγεία τους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, υπάρχουν πάνω από 15.000.000 επιζώντες του καρκίνου, στις ΗΠΑ, εκ των οποίων περίπου 419.000 ήταν κάτω των 20 ετών όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η ιατρική πρόοδος στη θεραπεία του καρκίνου επιτρέπει στους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, αλλά με αυτό έρχεται μια προειδοποίηση ότι πολλές από αυτές τις θεραπείες μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των δεύτερων καρκίνων, καρδιακά προβλήματα, στειρότητα και την κόπωση.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των επιζώντων του παιδικού καρκίνου δεν ανησυχούν επαρκώς για τους μελλοντικούς κινδύνους για την υγεία τους.

«Η έλλειψη ανησυχίας είναι σημαντική επειδή Ορισμένοι επιζώντες δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες μείωσης κινδύνου, όπως συνιστώμενες δοκιμές ελέγχου και υγιείς συμπεριφορές», σύμφωνα με τον Τοντ Γκίμπσον, διδακτορικό, βοηθό της επιδημιολογίας και του καρκίνου Τμήμα ελέγχου στο νοσοκομείο Παίδων S.Jude στο Μέμφις του Τενεσί και συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη επιβίωσης καρκίνου της παιδικής ηλικίας περιελάμβανε 15.620 επιζώντες του παιδικού καρκίνου και 3.991 αδέλφια που τους ζητήθηκε να ολοκληρώσουν τα ερωτηματολόγια. Η διάμεση ηλικία ήταν 26 χρόνια και διάμεσος χρόνος από τότε που η διάγνωση ήταν 17 χρόνια.

Όταν διερωτήθηκαν για τα επίπεδα ανησυχίας τους σχετικά με τη μετέπειτα υγεία και την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου και πάλι, το 31% των επιζώντων δεν ανησυχούσε για τη μελλοντική υγεία και το 40% δεν ανησυχούσε για την ανάπτυξη του καρκίνου ξανά – τα αριθμητικά στοιχεία ήταν περίπου τα ίδια για Αδέλφια.

Εκείνοι που έλαβαν υψηλές δόσεις ακτινοβολίας ανέφεραν μεγαλύτερη ανησυχία, αλλά και πάλι, το 24% δεν ανησυχούσαν για τη μελλοντική τους υγεία και το 35% δεν αφορούσε την ανάπτυξη του καρκίνου ξανά.

«Ήταν έκπληξη να βρεθεί ότι οι επιζώντες και μια ομάδα σύγκρισης αδελφών ήταν εξίσου πιθανό να αναφέρουν ότι δεν ανησυχούν για την ανάπτυξη του καρκίνου», δήλωσε ο Γκίμπσον. «Ακόμη και μεταξύ επιζώντων που εκτίθενται σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας, περισσότερο από το ένα τρίτο ανέφεραν έλλειψη ανησυχίας. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς τα αναφερόμενα επίπεδα ανησυχίας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των επιζώντων, αλλά βρήκαμε προκλητικές αποδείξεις ότι εκείνοι που δεν ανησυχούν για την ανάπτυξη του καρκίνου ήταν λιγότερο πιθανό να είχαν συστήσει δοκιμές ελέγχου.»

Ο Γκίμπσον εξήγησε ότι οι επιζώντες του παιδικού καρκίνου έχουν αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά ανησυχιών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης δεύτερου καρκίνου.

«Η κατάσταση κάθε επιζώντος καρκίνου της παιδικής ηλικίας είναι μοναδική, και τα μελλοντικά προβλήματα υγείας, ή οι καθυστερημένες επιπτώσεις, βασίζονται σε διάφορους παράγοντες για αυτό το άτομο, συμπεριλαμβανομένου του τύπου της διάγνωσης του καρκίνου, των θεραπειών του καρκίνου που ελήφθησαν και άλλων μεταβλητών».

Είναι σημαντικό οι επιζώντες του παιδικού καρκίνου, όπως και οι επιζώντες του καρκίνου του ενήλικα, να δώσουν προσοχή στη μελλοντική τους υγεία γνωρίζοντας τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με προηγούμενες θεραπείες για τον καρκίνο και δουλεύοντας με παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να ακολουθήσουν την καθιερωμένη μακροπρόθεσμες κατευθυντήριες γραμμές για την παρακολούθηση με βάση το συγκεκριμένο ιστορικό καρκίνου.

Αυτό θα μπορούσε εύκολα να επιτευχθεί με την ανάμειξη σε ειδικά προγράμματα φροντίδας επιβίωσης στην περιοχή σας.

Εάν δεν υπάρχουν τέτοια προγράμματα, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με την Ογκολογική Ομάδα ή τον κοινωνικό λειτουργό.

Η μακροχρόνια Ιατρική και Ψυχολογική Φροντίδα είναι απαραίτητη.

Πηγή: https://littlefighterscancertrust.wordpress.com/2018/08/07/childhood-cancer-survivors-need-to-be-aware-of-future-health-risks/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.