Η ακτινοβολία μετά από χειρουργική επέμβαση τριπλασιάζει την επιβίωση για το επενδύμωμα

Η ακτινοβολία μετά από χειρουργική επέμβαση τριπλασιάζει την επιβίωση για το επενδύμωμα

Μια μελέτη του Children’s Oncology Group (COG) δείχνει ότι η μετεγχειρητική ακτινοβολία βελτιώνει τα αποτελέσματα για τα παιδιά με επενδύμωμα, ακόμη και εκείνα που έχουν ιστορικά φτωχές προγνώσεις και είναι και σε μικρή ηλικία.

Τα αποτελέσματα αποτελούν μέρος μιας κλινικής δοκιμής της (COG), με επικεφαλής τον Thomas Ε. Merchant, D.O., Ph.D., του St. Jude Children’s Research Hospital. Τα ευρήματα εμφανίζονται ως μια εκ πρώιμη  on-line δημοσίευση στο Journal of Clinical Oncology.

“Ιστορικά, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών με επενδύμωμα έχουν χειρότερη πρόγνωση από τα μεγαλύτερα παιδιά”, δήλωσε ο Δρ. Merchant, κύριος ερευνητής και συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος του St. Jude Department of Radiation Oncology. “Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της κλινικής δοκιμής δείχνουν ότι ακόμη και σε μικρά παιδιά, η επιβίωση μπορεί να βελτιωθεί όταν η ακτινοθεραπεία χορηγηθεί αμέσως μετά το χειρουργείο.”

Η κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ χρηματοδοτήθηκε από την COG, τον μεγαλύτερο ερευνητικό οργανισμό στον τομέα του παιδιατρικού καρκίνου στον κόσμο. Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη της ομάδας συνεργασίας για την άμεση μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών με επενδύμωμα. Η κλινική δοκιμή ήταν ανοικτή σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες και περιλάμβανε περίπου 400 ασθενείς.

Η μελέτη περιελάμβανε τόσο το infratentorial εpendymoma που εμφανίζεται στο κάτω μέρος του εγκεφάλου, όσο και το σπανιότερο supratentorial ependymoma, το οποίο προκύπτει στο άνω μέρος του εγκεφάλου. Οι συμμετέχοντες κυμαίνονταν σε ηλικία από 1  έως 21 ετών και παρακολουθήθηκαν μετά τη θεραπεία για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της περίθαλψης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μετεγχειρητική ακτινοβολία μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη επταετούς επιβίωσης χωρίς εξέλιξη για περισσότερο από το 75% των ασθενών και συνολική επιβίωση για το 85% των ασθενών. Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η ακτινοβολία μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους παιδιατρικούς ασθενείς παρά της ηλικίας και του υποτύπου επενδυμώματος.

“Αυτά τα αποτελέσματα έχουν ήδη μετατοπίσει το στάνταρ περίθαλψης για ασθενείς με επενδύμωμα επειδή η κλινική δοκιμή χρησιμοποίησε πρότυπη συμβατική ακτινοβολία, η οποία είναι ευρέως διαθέσιμη”, δήλωσε η Maryam Fouladi, M.D., πρόεδρος της Επιτροπής Κεντρικού Νευρικού Συστήματος της COG.

Οι μοριακές αναλύσεις ενημερώνουν το σχεδιασμό μελλοντικών κλινικών δοκιμών

Ο πρωταρχικός στόχος της κλινικής δοκιμής ήταν να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της μετεγχειρητικής ακτινοβολίας για παιδιά με επενδύμωμα. Ωστόσο, οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης μοριακές αναλύσεις για να μελετήσουν την υποκείμενη βιολογία αυτής της νόσου και να προσδιορίσουν τη σημασία ορισμένων βιολογικών δεικτών όσον αφορά τα αποτελέσματα των ασθενών.

Σπανιότεροι ασθενείς, με μια χρωμοσωμική ανωμαλία που ονομάζεται σύντηξη RELA είχαν προηγουμένως συνδεθεί με ασθένειες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, αυτή η κλινική δοκιμή έδειξε ότι όταν η ακτινοβολία χορηγείται αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, η κατάσταση σύντηξης RELA δεν αποτελεί σημαντικό δείκτη του αποτελέσματος. 

Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης τη μοριακή βιολογία του συνηθέστερου supratentorial επενδυμώματος. Για αυτόν τον υποτύπο, οι ασθενείς ταξινομούνται ως PFA ή PFB. Αυτές οι ταξινομήσεις αντικατοπτρίζουν το πώς τα γονίδια ρυθμίζονται εντός του όγκου. Προηγουμένως θεωρήθηκε ότι ο υποτύπος PFA, ο οποίος εμφανίζεται σε πολύ μικρά παιδιά, προέβλεπε χειρότερα αποτελέσματα από τον υπότυπο PFB. Όπως και τα ευρήματα σύντηξης RELA, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι ανεξάρτητα από την ταξινόμηση PFA ή PFB, οι ασθενείς μπορούν να πάνε εξίσου καλά με τη χειρουργική επέμβαση που ακολουθείται αμέσως από ακτινοβολία.

Μοριακές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι η απόκτηση του χρωμοσώματος 1q αυξάνει τον κίνδυνο εξέλιξης του όγκου, θεωρώντας το ως κακό προγνωστικό βιοδείκτη για το επενδύμωμα.

 «Αυτή η μελέτη αποτελεί ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός, καθώς είναι η πρώτη μελέτη για την ενσωμάτωση της βιολογίας στην έκβαση των παιδιών με επενδύμωμα», δήλωσε ο Vijay Ramaswamy, MD, Ph.D., νευρο-ογκολόγος στο “The Hospital for Sick Children” και βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. “Αυτά είναι σημαντικά ευρήματα, διότι εάν σχεδιάζετε νέες κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιούν μοριακά χαρακτηριστικά για τη διαστρωμάτωση των ασθενών ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν αυτοί οι βιοδείκτες στο πλαίσιο των επί του παρόντος χρησιμοποιούμενων θεραπειών”.

To ιστορικό προόδου κατά του επενδυμώματος

Αυτή η κλινική δοκιμή βασίζεται σε μια θεμελίωση της έρευνας για το επενδύμωμα που έθεσαν οι προηγούμενες μελέτες του St. Jude. Πριν από είκοσι χρόνια, το St. Jude οδήγησε στην πρώτη κλινική δοκιμή για τη χρήση ακτινοβολίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών με επενδύμωμα. Η μελέτη αυτή ανέτρεψε την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η ακτινοβολία δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μικρών παιδιών. Αυτά τα αποτελέσματα έγιναν το θεμέλιο πάνω στο οποίο αναπτύχθηκαν μεταγενέστερες μελέτες, οδηγώντας άμεσα σε αυτή την πρόσφατα αναφερθείσα κλινική δοκιμή, η οποία δοκίμασε ακτινοβολία αμέσως μετά το χειρουργείο

 “Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η χειρουργική επέμβαση και η ακτινοθεραπεία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της θεραπείας για` επενδύμωμα.”, δήλωσε ο Merchant. «Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στη δοκιμή νέων παραγόντων και στην εξεύρεση άλλων θεραπειών εκτός από την ακτινοθεραπεία για την περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων για αυτά τα παιδιά».

Πηγή: St. Jude Children’s Research Hospital, March 1, 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.