Νέα Έρευνα εντοπίζει τους κινδύνους για την εμφάνιση δεύτερων καρκίνων σε παιδιά

Νέα Έρευνα εντοπίζει τους κινδύνους για την εμφάνιση δεύτερων καρκίνων σε παιδιά

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία είναι θεραπείες που βοηθούν τα παιδιά να επιβιώσουν από τον καρκίνο.
Συγκρίνοντας όμως τα αποτελέσματα από 22.000 επιζώντες,οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα βρήκαν, όπως αναμενόταν, ότι τα παιδιά που υποβλήθηκαν σε αγωγή με ακτινοβολία που θανατώνει όγκους ήταν σε υψηλό κίνδυνο για δεύτερους καρκίνους. Ανακάλυψαν επίσης ότι και ορισμένα χημειοθεραπευτικά φάρμακα αύξησαν αυτούς τους κινδύνους.

«Εντοπίσαμε κάποιες πολύ σημαντικές σχέσεις δόσης-απόκρισης”» μεταξύ των δόσεων χημειοθεραπείας και των κινδύνων για δεύτερο καρκίνο, δήλωσε η Δρ. Lucie Turcotte, Παιδίατρος Αιματολόγος Ογκολόγος που ηγήθηκε της έρευνας.

Οι δεύτεροι καρκίνοι ήταν πιο συχνοί σε ασθενείς που έλαβαν χημειοθεραπευτικά φάρμακα με βάση την πλατίνα και οι καρκίνοι του μαστού ήταν πιο συχνοί σε ασθενείς που έλαβαν χημειοθεραπευτικά φάρμακα αλκυλίωσης, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα γενικά διαταράσσουν τις μοριακές διεργασίες που επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Τα φάρμακα που αυξάνουν τους κινδύνους για δεύτερους καρκίνους εξακολουθούν να είναι πιο αποτελεσματικά έναντι κάποιων όγκων, οπότε οι γιατροί θα πρέπει να τα συνταγογραφήσουν αλλά να παρακολουθούν τους ασθενείς τους με την πάροδο του χρόνου, ανέφερε η Δρ. Turcotte.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορούν να εξετάσουν διαφορετικά σχήματα χημειοθεραπείας.

Η μελέτη εξέτασε τους δεύτερους καρκίνους σε ασθενείς που είχαν για πρώτη φορά καρκίνο παιδικής ηλικίας που διαγνώστηκε μεταξύ 1970 και 1999. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα στην Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας (Journal of Clinical Oncology).

Οι δεύτεροι καρκίνοι εμφανίστηκαν σε ποσοστό σχεδόν 11% των ασθενών που έλαβαν μόνο ακτινοβολία και στο 3,9% οι οποίοι έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία. Ο κίνδυνος δεύτερων καρκίνων σε ασθενείς με χημειοθεραπεία ακόμα τριπλασίασε τον κίνδυνο πρώτων καρκίνων σε υγιείς ενήλικες.

Η μελέτη πριν από χρόνια είχε δείξει τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου καρκίνου στα παιδιά μετά από ακτινοβολία, η οποία χρησιμοποιείται τώρα σε μια μειοψηφία περιπτώσεων. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η τελευταία μελέτη ήταν μια προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν έχουν μεταβληθεί οι δευτερεύοντες κίνδυνοι για τον καρκίνο στον παιδιατρικό πληθυσμό από τότε. Ελπίζουν να μελετήσουν έναν πιο πρόσφατο πληθυσμό επιζώντων παιδιών για να αξιολογήσει εάν οι κίνδυνοι για δεύτερο καρκίνο επηρεάζονται από πιο σύγχρονες θεραπείες, όπως ακριβής ακτινοβολία πρωτονίων, και θεραπείες που προκαλούν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί σε καρκινικά κύτταρα.

Πηγή : http://m.startribune.com/university-of-minnesota-research-ids-risks-for-second-childhood-cancers/565231442/?fbclid=IwAR3mw7KKhblNp-4_kLJrKCbYm9y7ypBS1OB10IeXFz1PB8Zs92a51sO_9SU

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.