Μια έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές της ογκολογίας σχετικά με τις αναζητήσεις γονέων όταν το παιδί τους διαγνώστηκε με καρκίνο, ανακάλυψε ότι, μεταξύ άλλων, οι γονείς επικεντρώνονται συχνά στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα το παιδί τους και θέματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων τα κατάλληλα ιατρικά κέντρα και φαρμακεία.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr.Charles A. Phillips, MD, παιδίατρος ογκολόγος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας (CHOP), δήλωσε ότι έχουν γίνει πολλές έρευνες για να βρούμε τι αναζητούν οι χρήστες στο διαδίκτυο αλλά ελάχιστα ξέρουμε για το τις πληροφορίες που αναζητούν οι γονείς παιδιών με καρκίνο.
Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που έγινε από τους ερευνητές της Google και γονείς παιδιών με καρκίνο.
Στην έρευνα συμμετείχαν 21 γονείς, από τους οποίους 17 από αυτούς ήταν μητέρες παιδιών με διάγνωση καρκίνου στο CHOP το καλοκαίρι του 2017. Οι γονείς συμφώνησαν να μοιραστούν τα ιστορικά τους αναζήτησης στη Google από τη στιγμή της εγγραφής της μελέτης στη θεραπεία του παιδιού μέχρι και έξι μήνες πριν από τη διάγνωση του παιδιού. Μετά την εισαγωγή, άλλα μέλη της ερευνητικής ομάδας που δεν γνώριζαν την ταυτότητα των ασθενών ή των οικογενειών, κωδικοποίησαν τις αναζητήσεις σε κατηγορίες και ανέλυσαν περαιτέρω τα ευρήματα.
Αναμενόμενα, οι γονείς αναζήτησαν πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία σε ποσοστό πάνω από το διπλάσιο του ποσοστού που έχει εκτελέσει ο γενικός πληθυσμός – 13% έναντι 5% των συνολικών αναζητήσεων της Google.
Οι αναζητήσεις των γονιών για θέματα υγείας ήταν διπλάσιες των πληροφορίων που αναζητά ο γενικός πληθυσμός. Οι αναζητήσεις των γονιών κορυφώθηκαν ένα μήνα μετά την διάγνωση του παιδιού. 18% των αναζητήσεων ήταν για την υγεία, 1.900 αναζητήσεις από τις 11.000 ήταν για τον καρκίνο και πάνω από το μισό, ήταν αναζητήσεις σχετικές με τον καρκίνο όπως υποστήριξη, οργανισμοί για τον καρκίνο και ιστορίες που εμπνέουν.
Ο Dr. Phillips σημείωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάγκη για οικογενειακή υποστήριξη και την εκπαίδευση. Το νοσοκομείο θα μπορούσε να φτιάξει ένα σχέδιο εκπαιδευτικών παρεμβάσεων που θα βοηθούσαν τους γονείς να περιηγηθούν καλύτερα στο Διαδίκτυο για πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο και οι ερευνητές θα μπορούσαν να αξιολογήσουν αυτές τις παρεμβάσεις σε τυχαιοποιημένη δοκιμή.
Τα επόμενα βήματα για τους ερευνητές στον τομέα αυτό θα απαιτούσαν την οργάνωση μιας εκτενέστερης μελέτης, ενδεχομένως να καλύπτει μια ευρύτερη ποικιλία καρκίνων ή ένα ευρύτερο φάσμα πηγών πληροφοριών σε απευθείας σύνδεση. Πρότεινε μια μελλοντική διπλή μελέτη για να διερευνήσει πώς οι έφηβοι ασθενείς αναζητούν πληροφορίες για την υγεία σε σύγκριση με το πώς ψάχνουν οι γονείς τους.