COVID 19 Οδηγίες για Παιδιά, Εφήβους και Νεαρούς Ενήλικες που νόσησαν με καρκίνο.

COVID 19 Οδηγίες για Παιδιά, Εφήβους και Νεαρούς Ενήλικες που νόσησαν με καρκίνο.

Συμβουλές σχετικά με τη λοίμωξη από το COVID-19 από την ομάδα εργασίας του CCLG για τα παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες σε μακροχρόνια παρακολούθηση από καρκίνο.

Οι οδηγίες απευθύνονται σε παιδιά και νέους που έχουν ολοκληρώσει δραστικές θεραπείες για τον καρκίνο τουλάχιστον τρία χρόνια πριν , έχουν ολοκληρώσει όλους τους εμβολιασμούς που απαιτούνται μετά τη θεραπεία και παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες μακροχρόνιας παρακολούθησης παιδιών, εφήβων ή νεαρών ενηλίκων.

Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα περισσότερα παιδιά που είναι θετικά στον COVID-19 παραμένουν καλά ή με πολύ ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο , ένας μικρός αριθμός παιδιών και νέων μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στον COVID-19 λόγω χρόνιων καταστάσεων υγείας που σχετίζονται με το προηγούμενο νόσημα τους (καρκίνο) ή τη θεραπεία του.

Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που μας βοηθούν να προβλέψουμε με ακρίβεια ποια παιδιά και νέοι, που έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για να μολυνθούν με τον COVID-19, αλλά συνιστούμε στις ομάδες που αναφέρονται παρακάτω να υιοθετήσουν μια πιο προσεκτική στάση σχετικά με την κοινωνική απομάκρυνση.
Εάν βρίσκεστε σε θεραπεία ή σε παρακολούθηση από κάποιον άλλο ειδικό (π.χ. καρδιολόγο) και συστήνει μια πιο προσεκτική αντιμετώπιση, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές του.

Οι ακόλουθες συμβουλές ισχύουν τόσο για παιδιά όσο και για νέους ενήλικες που έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο. Έχουν δε ως στόχο τη διευκρίνιση των ενεργειών που θα πρέπει να ληφθούν αυτό το διάστημα προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης τους από τον COVID-19 και τυχόν ασθένεια τους.

Είμαι εγώ ή το παιδί μου σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID – 19 μετά τη θεραπεία μου / του για τον καρκίνο ;

Ένας μικρός αριθμός παιδιών ή νέων που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία έχουν χρόνια (μακροπρόθεσμα) προβλήματα υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19. Η κυβέρνηση έχει εκδώσει πληροφορίες σχετικά με τους ενήλικες που είναι πιο ευάλωτοι στην επίδραση της μόλυνσης από τον COVID-19 (σύνδεσμος – https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-guidance-on-social-distancing-and- for-vulnerable-people/guidance-on-social-distancing-for-everyone-in-the-uk-and-protecting-older-people-and-vulnerable-adults και για την Ελλάδα https://eody.gov.gr/ και https://covid19.gov.gr/)

Οι πληροφορίες είναι επίσης χρήσιμες για τα παιδιά. Υπάρχει ενδεχόμενο περαιτέρω ενημέρωσης, οπότε είναι σημαντικό να ελέγχετε την ιστοσελίδα της κυβέρνησης https://covid19.gov.gr/

Ως εκ τούτου, συνιστούμε να ακολουθήσετε τις προτάσεις της κυβέρνησης για το πώς να μείνετε σε καλή κατάσταση και υγιείς όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι ευπαθείς ομάδες ενηλίκων όπως καθορίζονται από την κυβέρνηση είναι:
Όσοι είναι κάτω των 70 ετών με μια υποκείμενη νόσο όπως οι παρακάτω :
 Χρόνιες (μακροχρόνιες) αναπνευστικές ασθένειες, όπως το άσθμα , η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) , το εμφύσημα ή η βρογχίτιδα
 Χρόνιες καρδιακές παθήσεις, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια
 Χρόνιες νεφροπάθειες
 Χρόνια ηπατική νόσο, όπως η ηπατίτιδα
 Χρόνιες νευρολογικές καταστάσεις, όπως η νόσος του Parkinson , η νευροκινητική νόσος , σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) , μια μαθησιακή αδυναμία ή εγκεφαλική παράλυση
 Διαβήτη
 Προβλήματα με τη σπλήνα – για παράδειγμα, δρεπανοκυτταρική νόσος ή αν έχει αφαιρεθεί η σπλήνα σας.
 Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως αποτέλεσμα νόσων όπως το HIV και το AIDS ή φαρμάκων όπως στεροειδή χάπια ή χημειοθεραπεία
• Σοβαρά υπέρβαροι (με δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) 40 ή παραπάνω)
• Εγκυμοσύνη
Εκτός από τον κατάλογο των ευπαθών ομάδων με ασθενείς υψηλού κινδύνου που εντοπίστηκαν από την Κυβέρνηση, οι ακόλουθες ειδικές ομάδες ασθενών μακροχρόνιας παρακολούθησης μπορεί επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τη μόλυνση του COVID19 και θα συνιστούσαμε να ακολουθούν τις πλέον ενημερωμένες κυβερνητικές συμβουλές για τις «ευπαθείς» ομάδες:
• Όσοι έχουν κάνει ΤΒΙ (συνολικό σώμα ακτινιβολιών) ή ρυθμισμένο ΒΜΤ (μεταμόσχευση του μυελού των οστών)
• Όσοι έχουν κάνει ακτινοθεραπεία σε όλη την κοιλιά (ολική ακτινοβολία κοιλιακής χώρας) ή στην αριστερή άνω κοιλία ή σπλήνα
 Όσοι ήδη λαμβάνουν πενικιλλίνη V για λόγους προστασίας, θα συνιστούσαμε να βεβαιωθούν ότι την παίρνουν τακτικά, όπως ορίζεται.
• Όσοι λαμβάνουν στεροειδή μακροχρόνιας συντήρησης (γλυκοκορτικοειδή όπως η υδροκορτιζόνη) και είναι ηλικίας 16 ετών και άνω.
• Όσοι πάσχουν από συμπτωματική πνευμονική νόσο
• Όσοι πάσχουν από συμπτωματική καρδιακή νόσο

Τι γίνεται αν το παιδί μου διατρέχει αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από λοίμωξη από τον κοροναϊό (COVID-19);

Η κυβερνητική σύσταση είναι ότι εάν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις ομάδες, τότε θα πρέπει να λάβετε συγκεκριμένες προφυλάξεις. Επί του παρόντος, αυτές οι προφυλάξεις αφορούν την αυστηρή τήρηση της κοινωνικής απόστασης , τη συνεχή πλύση των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή (βλέπε προσάρτημα 1 παρακάτω). Ωστόσο, οι συμβουλές αλλάζουν αρκετά τακτικά και σας συνιστούμε να ελέγχετε συχνά τον ιστότοπο της Κυβέρνησης για ενημερώσεις.

Αν νομίζετε ότι ανήκετε σε κάποια από τις ομάδες που αναφέρονται παραπάνω, σας συνιστούμε να ακολουθείτε αυστηρά τις πιο ενημερωμένες οδηγίες από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας για τις ευπαθείς ομάδες. Θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε ήδη με τον συνήθη τρόπο, εκτός εάν σας συμβουλεύσει ο γιατρός ή η νοσοκόμα να πράξετε διαφορετικά (αυτό περιλαμβάνει και τους συνήθεις κανόνες για τις δόσεις των ημερών που τυχόν είστε άρρωστοι, εάν σας έχουν πει κάτι τέτοιο).

Αν δεν εμπίπτετε σε καμία από αυτές τις ομάδες , σας συνιστούμε να ακολουθείτε αυστηρά τις συστάσεις της κυβέρνησης για το ευρύ κοινό και να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα φάρμακα σας κατά τον συνήθη τρόπο (συμπεριλαμβανομένων των συνηθισμένων κανόνων για κάποια δόση σε περίπτωση ασθένειας, εάν σας έχουν ενημερώσει για κάτι τέτοιο).

Αν έχετε οποιαδήποτε σχετικά συμπτώματα (συμπεριλαμβανομένου υψηλού πυρετού 37,8 C ή παραπάνω, ή/ και έναν επίμονο ξηρό βήχα) και πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε COVID-19, ακολουθήστε την καθοδήγηση από την κυβερνητική COVID-19 ιστοσελίδα για περισσότερες συμβουλές καθώς θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση .

Προσάρτημα 1 : Κοινωνική απομάκρυνση, πλύσιμο χεριών και υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος

Τι είναι η κοινωνική απομάκρυνση;

Τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης είναι αυτά που μπορείτε να πάρετε για να μειώσετε την κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της μετάδοσης του κοροναϊού (COVID-19).
Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:
1. Αποφυγή των επαφών με κάποιον που εμφανίζει συμπτώματα κοροναϊού (COVID-19). Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλή θερμοκρασία και / ή νέο και συνεχή βήχα.
2. Αποφυγή των μη απαραιτήτων μετακινήσεων με δημόσια μέσα μεταφοράς, μεταβάλλοντας τον χρόνο μετακίνησης σας για να αποφύγετε την ώρα αιχμής, όταν είναι δυνατόν.
3. Εργασία από το σπίτι, όπου είναι δυνατόν. Ο εργοδότης σας θα πρέπει να σας υποστηρίξει για να το κάνετε αυτό.
4. Αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων και συναθροίσεων σε μικρότερους δημόσιους χώρους, όπως παμπ, κινηματογράφους, εστιατόρια, θέατρα, μπαρ, κλαμπ.
5. Αποφυγή των συναθροίσεων με φίλους και οικογένεια. Διατηρήστε επαφή χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέσα απομακρυσμένης πρόσβασης, όπως το τηλέφωνο, το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
6. Χρησιμοποίηση του τηλεφώνου ή των υπηρεσιών του διαδικτύου για επικοινωνία με τον γιατρό σας ή με άλλες σημαντικές υπηρεσίες.

Όλοι πρέπει να προσπαθούν να ακολουθήσουν αυτά τα μέτρα στο μέτρο που είναι ρεαλιστικά.

Σας συνιστούμε να ακολουθείτε τα παραπάνω μέτρα όσο μπορείτε και να περιορίσετε σημαντικά την αλληλεπίδρασή σας πρόσωπο με πρόσωπο με τους φίλους και την οικογένειά σας, αν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα αν:

• είναι πάνω από 70
• έχουν υποκείμενο νόσημα
• υπάρχει ενδεχόμενο εγκυμοσύνης
Αυτή η συμβουλή είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ για μερικές εβδομάδες.

Πλύσιμο χεριών και αναπνευστική υγιεινή

Υπάρχουν γενικές αρχές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε την εξάπλωση των αναπνευστικών ιών, όπως:
• Να πλένετε τα χέρια σας πιο συχνά – με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να χρησιμοποιείτε ένα απολυμαντικό για τα χέρια όταν φτάνετε στο σπίτι ή στη δουλειά, όταν φυσάτε τη μύτη σας, φταρνίζεστε ή βήχετε, τρώτε ή πιάνετε τρόφιμα
• Να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια.
• Να αποφεύγετε την επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα.
• Να καλύπτετε τον βήχα ή το φτέρνισμα με έναν χαρτομάντηλο, στη συνέχεια να ρίχνετε το χαρτομάντηλο σε κάδο και να πλένετε τα χέρια σας.
• Να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε συχνά αγγιζόμενα αντικείμενα και επιφάνειες στο σπίτι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.