Ελλείψεις και αδυναμίες για τα παιδιατρικά φάρμακα

Ελλείψεις και αδυναμίες για τα παιδιατρικά φάρμακα

Καμπανάκι για την επανεξέταση του κοινοτικού κανονισμού για τα παιδικά φάρμακα και για την προώθηση προγραμμάτων παιδιατρικής έρευνας και παιδιατρικής ογκολογίας χτυπούν επτά ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου , οι οποίοι κατηγορούν την Κομισιόν για αδιαφορία σε αυτά τα θέματα.

Οι ερωτήσεις που κατατέθηκαν στην Κομισιόν ήταν:
• Παρόλο που ο κανονισμός για τα παιδιατρικά φάρμακα εγκρίθηκε πριν από δέκα χρόνια, για να διασφαλιστεί η υψηλής ποιότητας έρευνα σχετικά με την ανάπτυξη φαρμάκων για παιδιά και η δέουσα έγκριση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από αυτά», η Κομισιόν μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ξεκινήσει διαβούλευση για την αναμόρφωση του πεπαλαιωμένου αυτού Κανονισμού.
• Παρόλο που η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εν λόγω Κανονισμού από την Κομισιόν έγινε το 2013 και σε αυτήν εντοπίσθηκαν σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες, στον τομέα της διαθεσιμότητας των κατάλληλων φαρμακευτικών προϊόντων για παιδιά, η Κομισιόν ουδέν έπραξε έκτοτε για την εξάλειψη αυτών των ελλείψεων και αδυναμιών.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι τα παιδιά αποτελούν ευάλωτη ομάδα πληθυσμού και διαφέρουν από τους ενηλίκους ως προς την ανάπτυξη, τη φυσιολογία και την ψυχολογία τους, ενώ η έρευνα σε σχέση με την ηλικία και την ανάπτυξη, καθώς και η διαθεσιμότητα κατάλληλων φαρμακευτικών προϊόντων έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Καλούν την Κομισιόν να απαντήσει εγγράφως με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του κανονισμού για τα παιδιατρικά φάρμακα.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν ολοκληρωθεί πολύ λίγα προγράμματα στον τομέα της παιδιατρικής έρευνας και υπάρχει συστηματική αναβολή στη διεξαγωγή παιδιατρικών μελετών.
Ο αριθμός των αδειών κυκλοφορίας για φάρμακα που προορίζονται για παιδιατρική χρήση είναι εξαιρετικά μικρός παγκοσμίως.

Πηγή: http://www.farmakeutikoskosmos.gr/article-f/eyropaikh-adiaforia-gia-ta-paidiatrika-f/17964

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.