Γίνε κι εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών!

Γίνε κι εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών!

• Αν είσαι μεταξύ 18-45 χρόνων
• Σε καλή κατάσταση υγείας
• Πρόθυμος να βοηθήσεις οποιονδήποτε ασθενή χρειάζεται μεταμόσχευση

Μπορείς κι εσύ να γίνεις εθελοντής δότης μυελού των οστών µε τρία απλά βήματα:
1. Συμπληρώνεις την αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη μυελού των οστών
2. Δίνεις ελάχιστο δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) για να ταυτοποιηθεί ο ιστικός σου τύπος
3. Καταχωρείσαι ως Εθελοντής Δότης

Αν βρεθείς συμβατός µε ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση, τότε θα κληθείς για δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είσαι συνειδητοποιημένος και απόλυτα βέβαιος για την απόφασή σου.
Συζήτησε µε τους αρμόδιους όλες τις απορίες και τους προβληματισμούς σου σε σχέση µε τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων.

Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων / μυελού των οστών
Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, όπως συνηθιζόταν να λέγεται παλιότερα, αποτελεί µια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων.
Στόχος της είναι η αντικατάσταση του παθολογικού μυελού των οστών από υγιή κύτταρα. Τα υγιή κύτταρα λαμβάνονται από ένα συγγενή ή εθελοντή δότη και δημιουργούν στο λήπτη ένα νέο, υγιές αιμοποιητικό σύστημα.
Η μεταμόσχευση αποτελεί κυριολεκτικά «θεραπεία σωτηρίας» για ασθένειες, όπως η λευχαιμία, η απλαστική αναιμία, οι κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες, η μεσογειακή αναιμία, που δεν μπορούν να θεραπευθούν µε άλλο τρόπο.
Τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από το μυελό των οστών, το περιφερικό αίμα ή το αίμα του ομφαλίου λώρου. Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά του σώματος. Στο μυελό των οστών αλλά και στις άλλες μορφές μοσχευμάτων υπάρχουν πρόδρομα, μητρικά κύτταρα που ονομάζονται αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και µε τη διαφοροποίησή τους δίνουν γένεση σε όλα τα κύτταρα του αίματος (ερυθρά / λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια).
Προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση είναι να υπάρχει ένας κατάλληλος δότης.

Συμβατός δότης
Για κάθε ασθενή που μπορεί να θεραπευτεί µε τη μεταμόσχευση απαιτείται ένας κατάλληλος δότης, δηλαδή ένας συμβατός δότης µε ομοιότητα ως προς τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLA).
Τα αντιγόνα αυτά είναι µόρια που εκφράζονται πάνω στα κύτταρα, είναι κληρονομικά και καθορίζουν την ιστική ταυτότητα του κάθε ατόμου.
Επειδή τα HLA αντιγόνα έχουν μεγάλη ποικιλομορφία, η ανεύρεση δύο ατόμων µε απόλυτη συμβατότητα είναι δύσκολη.
Μόνο το 30% των ασθενών θα βρουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους! Για τους υπόλοιπους θα πρέπει να αναζητηθεί µη συγγενής εθελοντής δότης.
Εκατομμύρια ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι, πρόθυμοι να προσφέρουν αιμοποιητικό μόσχευμα, είναι καταγεγραμμένοι στο Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Με το αρχείο αυτό συνεργάζονται στενά οι Τράπεζες Δοτών Μυελού των Οστών όλων των χωρών, µε σκοπό να βρεθεί ο κατάλληλος δότης για όποιον ασθενή χρειάζεται μεταμόσχευση.
Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η Κύπρος, µε 135.000 δότες (10% του πληθυσμού της), µε τη μεγαλύτερη τράπεζα δοτών σε αναλογία πληθυσμού.

Τρόποι συλλογής μοσχεύματος
Υπάρχουν δύο τρόποι συλλογής μοσχεύματος: Ο πιο διαδεδομένος τρόπος (80%) είναι η συλλογή κυττάρων από το περιφερικό αίμα. Στον δότη χορηγείται ένας ειδικός παράγοντας, που φυσιολογικά υπάρχει στον οργανισμό µας, για την αύξηση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και στη συνέχεια γίνεται η λήψη τους µε τρόπο παρόμοιο µε αυτόν της αιμοδοσίας. Ο δεύτερος είναι ο παραδοσιακός τρόπος λήψης μυελού των οστών, που γίνεται µε παρακέντηση στα οστά της λεκάνης υπό γενική αναισθησία. Η ποσότητα μυελού που συλλέγεται αποτελεί λιγότερο του 5% του συνολικού μυελού του δότη, ποσότητα που αναπληρώνεται μέσα σε μερικές μέρες.
Και οι δύο διαδικασίες είναι ακίνδυνες για το δότη!

Η παγκόσμια και η ελληνική πραγματικότητα
Κάθε χρόνο στην Ευρώπη πραγματοποιούνται περισσότερες από 15.000 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και στις περισσότερες ο δότης είναι εθελοντής που δεν έχει συγγένεια µε τον πάσχοντα. Όμοια και στη χώρα µας, από τους 200 περίπου ασθενείς που μεταμοσχεύονται ετησίως οι περισσότεροι λαμβάνουν μόσχευμα από µη συγγενή εθελοντή δότη.
Τα μοσχεύματα από εθελοντές δότες που παίρνουν οι Έλληνες ασθενείς, παιδιά κι ενήλικες, προέρχονται στην πλειοψηφία τους από το εξωτερικό, διότι ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών είναι ιδιαίτερα μικρός. Αυτό δεν οφείλεται σε αδιαφορία και σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά σε έλλειψη ενημέρωσης.
Η εγγραφή Ελλήνων στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί η κοινή καταγωγή αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης συμβατού δότη για έναν Έλληνα ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση.
Αν αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών, θα μπορεί να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα για την πλειοψηφία των ασθενών, χωρίς απειλητικές για τη ζωή τους καθυστερήσεις και µε μηδαμινό κόστος.

Μπορείς να επικοινωνήσεις:

Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου, μια ανθρώπινη πρωτοβουλία Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης και Εγγραφής Νέων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
https://www.facebook.com/bemyhero2/timeline

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙ∆ΑΣ
Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών
Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙ∆Α»
Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» / Λεβαδείας 8, 11527 Αθήνα
Τηλ: 210.7775615-6 / Fax: 210.7485030
www.oramaelpidas.gr
info@oramaelpidas.gr

ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ
Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ)
Κτίριο Προκλινικών Λειτουργιών (ισόγειο, αιθ. Κ250048),
Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών,
Πανεπιστημιούπολη – Ρίο,
26504 Πάτρα
Τηλ.: +30 2610 997 510
Φαξ: +30 2610 997 667
xarisezoi@upatras.gr
http://www.xarisezoi.gr/

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Κηφισίας 27, ΤΚ 11523 Αθήνα
Τηλ. 210 7211806 Τηλ/fax 210 6466288
www.eae.gr
info@eae.gr – infohaema@eae.gr

1 comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.