Ηλιαχτίδα

Ηλιαχτίδα

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Η Ηλιαχτίδα» ιδρύθηκε το 1992 στο Ηράκλειο από ευαισθητοποιημένους πολίτες. Σκοπός του Συλλόγου είναι η οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών με νεοπλασματικά νοσήματα (καρκίνος) και των οικογενειών τους από όλη την Κρήτη αλλά και των κοντινών σε αυτήν νησιών.
Η ηλιαχτίδα είναι μία μεγάλη, ζεστή, συνεχής και γεμάτη αγάπη αγκαλιά κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Μεταφορικά η αγκαλιά της ηλιαχτίδας μεταφράζεται σε τρεις καθημερινές υποστηρικτικές δομές που έχει οργανώσει τα τελευταία χρόνια.
Η πρώτη αφορά την χρηματοδότηση της ψυχολόγου της κλινικής Αιματολογίας- Ογκολογίας Παίδων του Πα.Γ.Ν.Η., η οποία σε καθημερινή βάση στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Επιπλέον η ψυχολόγος μας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της Ηλιαχτίδας με τα παιδιά που νοσηλεύονται και τους γονείς, καθημερινά, εξυπηρετώντας την αμφίδρομη επικοινωνία τους με αποτέλεσμα την άμεση επίλυση των καθημερινών πρακτικών τους προβλημάτων.
Η δεύτερη υποστηρικτική δομή είναι η οργάνωση μίας εξαιρετικής εθελοντικής ομάδας τα μέλη της οποίας επισκέπτονται καθημερινά τα παιδιά που νοσηλεύονται στην κλινική, σε έναν παιδότοπο που έχει ανακαινίσει πλήρως η ηλιαχτίδα και φροντίζει σε μηνιαία βάση να τον εξοπλίζει με δώρα, κατασκευές και υλικά για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο οι εθελοντές δίνουν μία νότα χαράς και αισιοδοξίας καθημερινά στα παιδιά και στους γονείς.
Η τρίτη δομή που έχει μεγάλη υποστηρικτική αξία είναι η ανέγερση ενός ξενώνα, ο οποίος εγκαινιάστηκε πρόσφατα και προορίζεται για την δωρεάν φιλοξενία των παιδιών και των οικογενειών που έρχονται από μακρινά μέρη της Κρήτης και όχι μόνο καθώς επίσης και η εύρυθμη συνλειτουργία του με τη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Επιπλέον ο παιδικός ξενώνας ¨η ηλιαχτίδα¨ δίνει την δυνατότητα σε όλες τις οικογένειες που νοσηλεύονται να χρησιμοποιούν καθημερινά την κοινόχρηστη κουζίνα για την παρασκευή γευμάτων αλλά και τους χώρους πλυντηρίων- στεγνωτηρίων για την καθαριότητα των ρούχων τους, ανάγκες που λόγω της μακρόχρονης διαμονής τους στην κλινική αποτελούσαν πριν τον ξενώνα αγκάθια στην καθημερινότητα τους.
Επίσης η ηλιαχτίδα:
1. αναλαμβάνει την κάλυψη εξόδων εξωνοσοκομειακών εξετάσεων και μετακινήσεων σε νοσοκομεία του εξωτερικού και του εσωτερικού για εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις
2. φροντίζει για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων και αναγκών που σχετίζονται με την παραμονή των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους στην κλινική.
3. ενισχύει οικονομικά τις οικογένειες και καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες τους.
4. φροντίζει καθημερινά για την εύρυθμη λειτουργία του ξενώνα
5. διοργανώνει στο χώρο της κλινικής ψυχαγωγικές και εορταστικές εκδηλώσεις σε τακτική βάση (Χριστούγεννα- Πάσχα- Απόκριες) καθώς και πάρτυ γενεθλίων για όλα τα παιδιά.
6. υποστηρίζει το έργο του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής
7. συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των συνθηκών παραμονής των μικρών ασθενών στην κλινική με τη συντήρηση του εξοπλισμού των δωματίων νοσηλείας.
8. οργανώνει ενημερωτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Η Ηλιαχτίδα παρέχει ετησίως τις προαναφερόμενες υποστηρικτικές δομές και επιπλέον παροχές σε περίπου 50 παιδιά και στις οικογένειες τους από όλη την Κρήτη και τα γύρω νησιά.

Γενικά ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο η ηλιαχτίδα οργανώνει και υλοποιεί τις δράσεις και τους στόχους της είναι η ψυχολογική ανάταση των παιδιών μιας και είναι γνωστό ότι η καλή ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην θετική αντιμετώπιση του καρκίνου.
Η βασική φιλοσοφία μας είναι η ομαδικότητα, οι υγιείς συνεργασίες, η διαφάνεια και η καθημερινή αναζήτηση με σκοπό τη συνεχή βελτίωση μας σε όλους τους τομείς προς όφελος πάντα του σκοπού του Συλλόγου.
Επισκεφτείτε το ανανεωμένο μας site (www.iliahtida.gr) για να δείτε αναλυτικά και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, την οργάνωση, τον ξενώνα, εκδηλώσεις και δράσεις, την εθελοντική ομάδα της Ηλιαχτίδας αλλά και τους τρόπους στήριξης του Συλλόγου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.