Θρόμβωση και Καρκίνος

Θρόμβωση και Καρκίνος

Η θρόμβωση είναι μία πολύ κοινή κατάσταση που περίπου οι μισοί από εμάς δεν γνωρίζουμε και συχνά παραβλέπουμε. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως πεθαίνει από καταστάσεις που σχετίζονται με τη θρόμβωση. Η θρόμβωση, είναι η παθολογία πίσω από την καρδιακή προσβολή / έμφραγμα, το θρομβοεμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο και τη φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ), των τριών πρώτων αιτιών θανάτου από το καρδιαγγειακό. Παρόλο που περίπου οι μισοί από εμάς δεν έχουμε ακούσει για φλεβική θρομβοεμβολή, είναι μια πολύ κοινή κατάσταση.

Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει τόσο την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ- σχηματισμός θρόμβου, δηλαδή πηγμένου αίματος, σε βαθιά κεντρική φλέβα, συνήθως του ποδιού) όσο και την πνευμονική εμβολή (ΠΕ-απόσπαση κομματιού του θρόμβου, ταξίδι με την κυκλοφορία του αίματος και εγκατάσταση του κομματιού θρόμβου στους πνεύμονες). Μαζί, η ΕΒΦΘ και η ΠΕ είναι γνωστές ως ΦΘΕ – μια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα ιατρική κατάσταση.

Η φλεβική θρομβοεμβολή μπορεί να είναι επικίνδυνη ή/και θανατηφόρος, αλλά τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις, μπορεί να προληφθεί.

Η ευρεία διάδοση της γνώσης σχετικά με τον καρκίνο, τη θεραπεία και την αντιμετώπιση των παρενεργειών της, αποτελεί το βασικό «όπλο» στα χέρια κάθε ασθενούς. Αν και αποτελεί μία από τις συνηθέστερες επιπλοκές σε νοσούντες από καρκίνο, η Φλεβική Θρομβο-εβολή, αποτελεί θέμα που που ελάχιστοι γνωρίζουν και για το οποίο λαμβάνουν μέτρα.

Στοχεύοντας σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη για πληροφόρηση και εγρήγορση των ασθενών και των οικείων τους, απέναντι στην Φλεβική Θρομβο-εβολή που συσχετίζεται με τον καρκίνο (ΦΘΕ/Κ), καλούμαστε να απαντήσουμε σε τρία βασικά και καίρια ερωτήματα:

1. Τι είναι η Θρόμβωση στον καρκίνο
2. Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της
3. Τι χρειάζεται να γνωρίζουν και να πράττουν οι ασθενείς.

Τρία είναι τα βασικά πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος για τη ΦΘΕ/Κ:

1. Ο καρκίνος ενδέχεται να δημιουργήσει δυνητικά θανατηφόρους θρόμβους αίματος.
2. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα πρόληψης της ΦΘΕ/Κ.
3. Η ΦΘΕ/Κ είναι θεραπεύσιμη – με την προϋπόθεση ότι θα ανιχνευτεί έγκαιρα.

Οι θρόμβοι σχηματίζονται όταν κύτταρα του αίματος συγκολλούνται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να φράσσουν τα αιμοφόρα αγγεία. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ) είναι ένας θρόμβος που σχηματίζεται μέσα σε μια εν τω βάθει (βαθιά και όχι επιφανειακή) φλέβα, συνήθως στο πόδι. Αν δεν αντιμετωπιστεί ιατρικά, ένα τμήμα του θρόμβου υπάρχει κίνδυνος να αποσπαστεί και να φτάσει ως τους πνεύμονες, οπότε θα εμποδίσει τη ροή του αίματος. Η περίπτωση αυτή λέγεται πνευμονική εμβολή (ΠΕ) και ενδέχεται να αποβεί μοιραία αν δεν ανιχνευτεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Εξετάζοντας το ατομικό προφίλ κάθε ασθενούς, οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ΦΘΕ/Κ εξαρτώνται από:

1. Τον τύπο του καρκίνου Ορισμένοι καρκίνοι εγκυμονούν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ΦΘΕ/Κ, π.χ. οι καρκίνοι του στομάχου, του παγκρέατος, του εγκεφάλου, του νεφρού και των ωοθηκών, καθώς και οι αιματολογικές κακοήθειες
2. Το στάδιο του καρκίνου
3. Τη λαμβανόμενη θεραπεία
4. Τη νοσηλεία σε νοσοκομείο/ακινησία
5. Το ιστορικό θρόμβων

Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της ΦΘΕ/Κ, ακολουθούμενη από την άμεση λήψη των κατάλληλων μέτρων, προϋποθέτει την διαρκή επικοινωνία μεταξύ πάσχοντος και ιατρού.

Συμπτώματα της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης μπορεί να είναι:

Οίδημα στο πόδι, στον αστράγαλο, στην κνήμη ή στο μπράτσο
Πόνος, κράμπες ή ευαισθησία, συχνά στη γάμπα
Ερυθρότητα ή αισθητή αλλαγή χρώματος της κνήμης ή του μπράτσου
Αίσθημα θερμότητας ή βάρους στο πόδι

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου συμμετέχει στην Παγκόσμια Κίνηση Ενημέρωσης για την Θρόμβωση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (WTD) λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, στα γενέθλια του Rudolf Virchow, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος στην παθοφυσιολογία της θρόμβωσης. Τώρα, στο πέμπτο έτος από την δημιουργία της, είναι πλέον μια ετήσια εκστρατεία που εστιάζει την προσοχή στην υποτιμημένη κατάσταση της θρόμβωσης. Με χιλιάδες εκπαιδευτικές ενέργειες σε χώρες σε όλο τον κόσμο, η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης και οι συνεργάτες της τοποθετούν τη θρόμβωση στο προσκήνιο ως ένα επείγον και αυξανόμενο πρόβλημα υγείας.

Στο https://ellok.org/thrombosis/ μπορείτε να ενημερωθείτε για την Θρόμβωση, μια “παράπλευρη απώλεια” του καρκίνου για την οποία τουλάχιστον μέχρι τώρα οι ογκολόγοι δεν έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον ενημέρωσης, πρόληψης και θεραπείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.