Αυξάνεται η θνησιμότητα των αντρών από μελάνωμα

Αυξάνεται η θνησιμότητα των αντρών από μελάνωμα

Διαβάσαμε στο Health Daily έρευνα που παρουσιάσθηκε σε διεθνές συνέδριο για τον καρκίνο στη Γλασκόβη, δείχνει η θνησιμότητα των ανδρών από μελάνωμα, εμφανίζει αύξηση παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια, σε αντίθεση με τη θνησιμότητα των γυναικών που σε αρκετές χώρες παραμένει στάσιμη ή και μειώνεται.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στην Αυστραλία.

Τα στοιχεία αφορούν 33 χώρες για τις οποίες ο ΠΟΥ διαθέτει αξιόπιστα στατιστικά για την περίοδο 1985-2015. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι η θνησιμότητα των ανδρών από μελάνωμα έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% το συγκεκριμένο διάστημα. Η μεγαλύτερη θνησιμότητα καταγράφεται στην Αυστραλία (σχεδόν έξι θάνατοι ανά 100.000 άνδρες), ενώ η χαμηλότερη στην Ιαπωνία (μόνο 0,2 θάνατοι ανά 100.000 κάτοικοι). Μόνο στη Τσεχία, δεν παρατηρήθηκε αύξηση της θνησιμότητας από μελάνωμα στον ανδρικό πληθυσμό.

Παράλληλα, σε όλες τις χώρες παρατηρήθηκε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στους άνδρες ήταν μεγαλύτερα από ότι στις γυναίκες, χωρίς να είναι σαφές το γιατί.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνδρες αδιαφορούν περισσότερο από ότι οι γυναίκες να προστατευθούν από τον ήλιο π.χ. με αντηλιακά.

Ο κυριότερος παράγων κινδύνου για μελάνωμα (πάνω από το 90% των διαγνωσμένων περιστατικών), σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η κυτταρική βλάβη στο δέρμα λόγω της υπερέκθεσης στην υπεριώδη ηλιακή και άλλη ανάλογη ακτινοβολία.

Οι επιστήμονες ερευνούν επίσης κατά πόσο γενετικοί και άλλοι βιολογικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του μελανώματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.