Η βλαστική ικανότητα των Τ-κυττάρων «όπλο» της ανοσοθεραπείας

Η βλαστική ικανότητα των Τ-κυττάρων «όπλο» της ανοσοθεραπείας

Μια νέα μελέτη με επικεφαλείς τους επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ ρίχνει φως στον τρόπο που όγκοι μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται παρά την παρουσία ανοσοποιητικών κυττάρων που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στις 29 Μαρτίου 2019, στο Science, προτείνουν έναν τρόπο ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των ανοσοθεραπειών για θεραπεία του καρκίνου.

Τα νεκρά καρκινικά κύτταρα απελευθερώνουν κάλιο, το οποίο μπορεί να φτάσει σε υψηλά επίπεδα σε μερικούς όγκους. Η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι το αυξημένο κάλιο αναγκάζει τα Τ-κύτταρα να διατηρήσουν μια ποιότητα βλαστικών κυττάρων που συνδέεται στενά με την ικανότητά τους να εξαλείφουν τον καρκίνο κατά τη διάρκεια της ανοσοθεραπείας. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αύξηση της έκθεσης των Τ-κυττάρων σε κάλιο ή η μίμηση των επιδράσεων του υψηλού καλίου θα μπορούσε να καταστήσει αποτελεσματικότερες τις ανοσοθεραπείες του καρκίνου.

«Αυτή η μελέτη μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα γιατί η ανοσοθεραπεία του καρκίνου λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί», δήλωσε ο Nicholas Restifo, M.D., του CCR του NCI, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας. «Θα μπορούσε επίσης να δείξει το δρόμο προς την παραγωγή καλύτερων και πιο μακροχρόνιων αποκρίσεων σε αυτές τις θεραπείες.»

Η ανοσοθεραπεία έχει οδηγήσει σε αξιοσημείωτα αποτελέσματα για κάποιους καρκίνους, εξαλείφοντας τους δύσκολους προς θεραπεία όγκους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλώντας πλήρη ύφεση της νόσου. Όμως, πολλοί ασθενείς με όγκους δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες ανοσοθεραπείας και οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Επιπλέον, κάποιες θεραπείες ανοσοθεραπείας, όπως τα CAR-Τ κύτταρα και οι αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου, περιορίζονται από τη διάρκεια ζωής των Τ-κυττάρων. Τα Τ-κύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο μέσα στον όγκο μπορούν να «εξαντληθούν» και να πεθάνουν. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές διερευνούν τρόπους για να βοηθήσουν τα Τ-κύτταρα που χρησιμοποιούνται για την ανοσοθεραπεία όχι μόνο να διαρκούν περισσότερο, αλλά να αναπαράγονται και να αναπτύσσονται.

Ο Dr. Restifo και η ομάδα του παλαιότερα καθιέρωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα καλίου μέσα στους όγκους που απελευθερώνονται από τα πεθαμένα  καρκινικά κύτταρα μπορούν να σταματήσουν τα T-κύτταρα που έχουν εισβάλει στον όγκο. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι τα αναπτυσσόμενα Τ-κύτταρα υπό συνθήκες υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο διαφυλάσσουν επίσης την «βλαστική ικανότητα» τους.

Αυτό σημαίνει ότι, στον όγκο, τα Τ-κύτταρα σε μορφή βλαστοκύτταρων έχουν την ικανότητα να αντιγραφούν, αλλά δεν είναι ικανά να ωριμάσουν σε κύτταρα δολοφόνους του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατηρώντας τα Τ-κύτταρα σε αυτή την κατάσταση, οι όγκοι μπορούν να αποφύγουν την επίθεση και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένας καρκίνος παρά την παρουσία Τ-κύτταρα που φαινομενικά θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο.

Ωστόσο, όταν τα Τ-κύτταρα σε μορφή βλαστοκυττάρων απομακρύνονται από τον όγκο, αναπτύσσονται σε μεγάλους αριθμούς στο εργαστήριο και στη συνέχεια επιστρέφουν στον ασθενή-όπως σε μια πρωταρχική στρατηγική ανοσοθεραπείας – τότε μπορούν να ωριμάσουν σε κύτταρα δολοφόνους που μπορούν να επιτεθούν στον όγκο. Η συντηρημένη βλαστική ικανότητα των Τ-κυττάρων – δηλαδή, η ικανότητά τους να αυτοανανεώνονται απεριόριστα και να ανταποκρίνονται στην διέγερση για να καταστούν κύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο – μπορεί να είναι αυτή που επιτρέπει τη θετική θεραπεία μεταφοράς θετικών κυττάρων, εξήγησε ο Dr. Restifo

Οι ερευνητές εξέτασαν έπειτα τη διατήρηση της βλαστικής ικανότητας των Τ-κυττάρων με υψηλά επίπεδα καλίου για θεραπευτική χρήση. Διαπίστωσαν ότι τα Τ-κύτταρα που αναπτύχθηκαν παρουσία επιπλέον καλίου και μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια συρρίκνωσαν πρωτεύοντες και μεταστατικούς όγκους μελανώματος καλύτερα από τα ΤCells που αναπτύχθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα καλίου. Διαπιστώθηκαν επίσης ότι όταν εκτέθηκαν σε υψηλή συγκέντρωση καλίου, τα Τ Cells που απομονώθηκαν από τους όγκους των ασθενών καθώς και τα γενετικά τροποποιημένα Τ Cells είχαν υψηλότερα επίπεδα δεικτών που σχετίζονται με τα βελτιωμένα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας.

Τέλος, η ερευνητική ομάδα απέδειξε ότι όταν χρησιμοποίησαν συγκεκριμένα φάρμακα για να μιμηθούν τα αποτελέσματα του καλίου στα Τ-κύτταρα στα ποντίκια, βελτιώθηκε ικανότητα των Τ-κυττάρων να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να εξαλείφουν τους όγκους. Αυτό σημαίνει ότι ένα τέτοιο φάρμακο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την επαγωγή βλαστικής ικανότητας στα Τ-κύτταρα ως στρατηγική για την ενίσχυση των ανοσοθεραπειών του καρκίνου.

Ο Dr. Restifo είπε ότι το επόμενο βήμα θα είναι οι κλινικές δοκιμές «να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να κάνουμε καλύτερες θεραπείες», αλλά είναι επίσης ενθουσιασμένος για το τι προσθέτουν τα ευρήματα στην τρέχουσα κατανόηση μας για την  της ανοσοθεραπεία.

«Αυτό που κάναμε είναι ότι εκμεταλλευόμαστε την ικανότητα των Τ-κυττάρων για την αντιμετώπιση του καρκίνου», είπε. «Για μας, είναι τεράστιο. Εξηγεί πώς λειτουργούν ορισμένες ανοσοθεραπείες και προτείνει πώς μπορούμε να τις βελτιώσουμε.»

Πηγή:
https://www.cancer.gov/news-events/press-releases/2019/stemness-potassium-immunotherapy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.