Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας : ο 4ος πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως

Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας : ο 4ος πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 6ος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το 2020, εκτιμάται ότι 89.800 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε αυτή την περιφέρεια και περισσότερες από 47.500 γυναίκες πέθαναν από τη νόσο.

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (99%) συνδέονται με μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων υψηλού κινδύνου (HPV), έναν εξαιρετικά κοινό ιό που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Αν ο καρκίνος της μήτρας διαγνωστεί νωρίς είναι αντιμετωπίσιμος.

Το 2020 είχαμε εκτιμώμενα 604.000 νέα κρούσματα και 342.000 θανάτους, όπου το 90% των νέων κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως σημειώθηκαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι όταν διαγνωστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια από τις πιο επιτυχώς θεραπεύσιμες μορφές καρκίνου. Οι καρκίνοι που διαγιγνώσκονται σε τελευταία στάδια μπορούν επίσης να ελεγχθούν με κατάλληλη θεραπεία και παρηγορητική φροντίδα. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πρόληψη, τον έλεγχο και τη θεραπεία, είναι τα συστατικά για τον τερματισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Πως μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Ενημέρωση: Μαθαίνουμε όσα περισσότερα μπορούμε για τον καρκίνο της μήτρας και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).
Εξεταζόμαστε: Ο προ συμπτωματικός έλεγχος ξεκινά περίπου (και συνήθως) στην ηλικία των 30 ετών και επαναλαμβάνεται περιοδικά (ανά τρία ή πέντε χρόνια).
Εμβολιάζουμε τα παιδιά μας: Το εμβόλιο για τον ιό HPV χορηγείται σε δύο δόσεις. Η πρώτη ξεκινά από την ηλικία των 9 ετών και για τα αγόρια και για τα κορίτσια.
Μιλάμε ανοιχτά με τον γυναικολόγο μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.