Η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο είναι μια μοναδική και συνεχιζόμενη εμπειρία, η οποία είναι διαφορετική για τον κάθε επιβιώσαντα καθώς και για αυτούς που είναι κοντά στους επιβιώσαντες. Το κλειδί της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο είναι να ξανακερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις σημαντικότερες πτυχές της ζωής τους πριν από τον καρκίνο και να βρουν νέους δρόμους για τη συνέχιση της ζωής τους.
Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, ο οργανισμός καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), δημοσίευσε τις τελευταίες εκτιμήσεις για την παγκόσμια επιβάρυνση του καρκίνου. Αποτελέσματα έρευνας από 115 χώρες, δείχνοντας ότι η πλειονότητα των χωρών δεν χρηματοδοτεί επαρκώς τις υπηρεσίες προτεραιότητας για τον καρκίνο και την παρηγορητική φροντίδα, στο πλαίσιο της καθολικής κάλυψης υγείας.
Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο, με βάση τις καλύτερες πηγές δεδομένων που είναι διαθέσιμες στις χώρες το 2022, υπογραμμίζουν το αυξανόμενο βάρος του καρκίνου, τον δυσανάλογο αντίκτυπο στους υποεξυπηρετούμενους πληθυσμούς και την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των ανισοτήτων του καρκίνου παγκοσμίως.
Το 2022, υπήρχαν περίπου 20 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και 9,7 εκατομμύρια θάνατοι. Ο εκτιμώμενος αριθμός των ανθρώπων που ήταν ζωντανοί μέσα σε 5 χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου ήταν 53,5 εκατομμύρια. Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους αναπτύσσουν καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους, περίπου 1 στους 9 άνδρες και 1 στις 12 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο.
Έρευνα του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη του Καρκίνου, αποδεικνύει ότι μόνο το 39% των συμμετεχουσών χωρών κάλυψαν τα βασικά στοιχεία της διαχείρισης του καρκίνου ως μέρος των χρηματοδοτούμενων βασικών υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες, των «πακέτων παροχών υγείας». Μόνο το 28% των συμμετεχουσών χωρών κάλυψε επιπλέον τη φροντίδα για άτομα που χρειάζονται παρηγορητική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από τον πόνο γενικά.
Οι επικρατέστεροι τρεις κύριοι τύποι καρκίνου για το 2022 ήταν οι καρκίνοι πνεύμονα, μαστού και παχέος εντέρου. Οι νέες εκτιμήσεις που είναι διαθέσιμες στο Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο δείχνουν ότι 10 τύποι καρκίνου αποτελούν συλλογικά περίπου τα δύο τρίτα των νέων περιπτώσεων και θανάτων παγκοσμίως το 2022. Τα δεδομένα καλύπτουν 185 χώρες και 36 καρκίνους.
Παγκόσμιες εκτιμήσεις αποκαλύπτουν εντυπωσιακές ανισότητες στην επιβάρυνση του καρκίνου σύμφωνα με την ανθρώπινη ανάπτυξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον καρκίνο του μαστού. Σε χώρες με υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης, 1 στις 12 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους και 1 στις 71 γυναίκες πεθαίνει από αυτόν. Αντίθετα, σε χώρες με χαμηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης, ενώ μόνο 1 στις 27 γυναίκες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους, 1 στις 48 γυναίκες θα πεθάνει από αυτό.
«Οι γυναίκες σε χώρες με χαμηλότερο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού από τις γυναίκες σε χώρες με υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης, ωστόσο διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο λόγω καθυστερημένης διάγνωσης και ανεπαρκούς πρόσβασης σε ποιοτική θεραπεία », εξηγεί η Δρ Isabelle Soerjomataram, Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Κλάδου Επιτήρησης του Καρκίνου στο Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο.
Πάνω από 35 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου προβλέπονται το 2050, αύξηση 77% από τις εκτιμώμενες 20 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2022. Η ταχέως αυξανόμενη παγκόσμια επιβάρυνση από τον καρκίνο αντανακλά τόσο τη γήρανση όσο και την αύξηση του πληθυσμού, αλλά και τις αλλαγές στην έκθεση των ανθρώπων σε παράγοντες κινδύνου, αρκετοί από τους οποίους συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Ο καπνός, το αλκοόλ και η παχυσαρκία αποτελούν βασικούς παράγοντες πίσω από την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη των περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου.
«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην έγκαιρη ανίχνευση των καρκίνων και τη θεραπεία και φροντίδα των ασθενών με καρκίνο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα αποτελέσματα της θεραπείας του καρκίνου όχι μόνο μεταξύ των περιοχών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος του κόσμου, αλλά και εντός των χωρών. Το πού ζει κάποιος δεν πρέπει να καθορίζει για το αν θα ζει. Υπάρχουν εργαλεία που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στη φροντίδα του καρκίνου και να διασφαλίσουν ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες. Αυτό δεν είναι μόνο ένα ζήτημα πόρων, αλλά ένα θέμα πολιτικής βούλησης», αναφέρει ο Δρ Cary Adams, επικεφαλής της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου.
Η επιβίωση μετά τον καρκίνο είναι μια μοναδική εμπειρία για κάθε άτομο. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι να βρεις τη δύναμη και τον τρόπο να ξεπεράσεις αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής σου και να επανακτήσεις όσο το δυνατό περισσότερες πτυχές της ζωής σου πριν από τον καρκίνο.