Με την Ένωση Ασθενών στην Ειδική Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για την «Εθνική Στρατηγική για την εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας ως Θέματος Δημόσιας Υγείας»

Με την Ένωση Ασθενών στην Ειδική Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για την «Εθνική Στρατηγική για την εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας ως Θέματος Δημόσιας Υγείας»

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας συμμετείχε με το Γενικό Γραμματέα Δ.Σ, κ. Νίκο Δέδε και την Πρόεδρο της ΑΜΚΕ Καρκινάκι κα. Μένια Κουκουγιάννη, στην ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Εθνική Στρατηγική για την εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας ως Θέματος Δημόσιας Υγείας», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, μελών της Ακαδημαϊκής και Επιστημονικής κοινότητας και εκπροσώπων ασθενών.

Κατά την τοποθέτηση του ο κος Δέδες αναφέρθηκε αρχικά στη σημασία της βελτίωσης της εγγραμματοσύνης υγείας του πληθυσμού προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και οι προληπτικές εξετάσεις και πρότεινε την διερεύνηση και κατά περίπτωση υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών του εξωτερικού, όπως αυτές του CDC, για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Στη συνέχεια τόνισε ότι οι Ενώσεις Ασθενών είναι διατεθειμένες να αναλάβουν το ρόλο που τους αναλογεί, σε μια κατεύθυνση ενοποίησης των φορέων που μπορούν να συνδράμουν στην επίτευξη των στόχων του Π.Ο.Υ για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στη χώρα μας. Κατά το κλείσιμο της ομιλίας του προσέθεσε ότι οι σύλλογοι ασθενών παρέχουν σε πολλές περιπτώσεις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις κοινότητες και μπορούν να συμβάλουν μεταξύ άλλων στον προσυμπτωματικό έλεγχο σε άτομα που ανήκουν στις θεραπευτικές τους κατηγορίες, ιδίως στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τις οποίες η Πολιτεία δυσκολεύεται να προσεγγίσει.

Αναλυτικά η ομιλία της κας. Κουκουγιάννη

Κες και Κοι Υπουργοί,
Κε Πρόεδρε της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων,
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε σήμερα το βήμα της Βουλής, για να μιλήσουμε για έναν καρκίνο που μπορούμε να προλάβουμε, αλλά και που αποτελεί ακόμη και σήμερα ταμπού. Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Οικονόμου, για την ευαισθησία του σε αυτά τα ζητήματα και την διάθεση να είναι πάντα δίπλα μας στην προάσπιση της υγείας των παιδιών μας.

Γιατί εγώ σήμερα θα σας μιλήσω για τα παιδιά και τον μοναδικό ίσως τρόπο που, αποδεδειγμένα, έχουμε μέχρι σήμερα να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τον καρκίνο. Οι προηγούμενοι ομιλητές σας παρουσίασαν τα στοιχεία, σας μίλησαν για την πρόληψη, για τους προσυμτπωματικούς ελέγχους για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας –που έχουμε τα όπλα σήμερα να τον εξαλείψουμε. Ακούσαμε, όμως, ότι έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε. Γιατί, παρότι έχουμε το εμβόλιο που προσφέρει την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη έναντι του συγκεκριμένου καρκίνου –αλλά και άλλων καρκίνων που προκαλεί ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων–, τα ποσοστά εμβολιασμού στην χώρα μας παραμένουν χαμηλά.

Έχω σήμερα εδώ μαζί μου τον ανανεωμένο χάρτη για τις πολιτικές υγείας για τον HPV του Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, που είναι στη διάθεσή σας, ο οποίος αποτυπώνει εύγλωττα την κατάσταση στην Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και δείχνει ακριβώς το δρόμο που έχουμε να διανύσουμε. Με την ένταξη και των αγοριών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για Παιδιά και Εφήβους, που, ακούγοντας όλους εμάς, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έφερε και στην χώρα μας, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ανοίξαμε σίγουρα τον δρόμο για περισσότερες νίκες σε αυτήν τη μάχη.

Χρειάζεται, όμως, να ενημερωθούν πληρέστερα και να πειστούν οι οικογένειες, ώστε να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αγόρια και κορίτσια, χωρίς δισταγμούς και αναβολές. Από την ημέρα που νόσησε η κόρη μου με καρκίνο –άλλου είδους, αιματολογικό–, γνωρίζοντας ότι σχεδόν στο σύνολο των παιδιατρικών καρκίνων η πρόληψη δεν είναι δυνατή, όπου σταθώ και όπου βρεθώ λέω σε όλους: «Υπάρχει ένα εμβόλιο που μπορεί να προφυλάξει τα παιδιά σας από έναν συγκεκριμένο καρκίνο, αυτόν του τραχήλου της μήτρας. Πώς είναι δυνατόν να το σκέφτεστε αν θα τα εμβολιάσετε για να τα προστατέψετε;»

Ξέρετε πώς νιώθεις όταν ακούς ότι το παιδί σου έχει καρκίνο; Ξέρετε ποιο είναι το πρώτο πράγμα που ρωτάς; «Τι δεν έκανα σωστά;»
Ως μητέρα, λοιπόν, θα σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι ποτέ μα ποτέ, όσο χρονών και να είναι το παιδί σας, δεν θέλετε να το ακούσετε αυτό. Ως μητέρα θα πω σε εσάς, που αποφασίζετε για τις πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας, ότι πρέπει να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη έναντι του ιού HPV στη χώρα μας. Το εμβόλιο δεν έχει φύλο. Δεν αφορά μόνο τα κορίτσια ή τα αγόρια, ούτε έχει σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους –γιατί ακόμα και αυτό έχουμε ακούσει…

Αφορά όλα τα παιδιά! Αφορά την υγεία τους, τον σεβασμό στο σώμα τους, τον σεβασμό στον άλλον.

Η πολιτεία μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην προσπάθεια όλων μας. Είναι ανάγκη να υπάρξει μία πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV. Χρειάζεται να πείσουμε κάθε οικογένεια, σε κάθε άκρη της Ελλάδας, να εμβολιάσει τα παιδιά της! Και στην καμπάνια αυτήν, οι παιδίατροι, που μπαίνουν στα σπίτια μας, έχουν εξίσου ενεργό ρόλο, καθώς μιλούν τόσο με τους γονείς όσο και με τους εφήβους. Είναι κύρια πηγή ενημέρωσης, όπως έδειξε έρευνα που διεξήγε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» το 2022 και σύμφωνα με την οποία ένας στους τέσσερις από τους γονείς που δεν έχει εμβολιάσει τα παιδιά του, δεν ήξερε ότι έπρεπε να εμβολιάσει τα παιδιά του κατά του HPV και το (6,5%) είπαν ότι ο παιδίατρος τους πρότεινε να μην το κάνουν στα αγόρια. Η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης, για τους γονείς, είναι ο παιδίατρος και ο γυναικολόγος! Η εξάλειψη των καρκίνων που προκαλεί ο ιός HPV πρέπει να είναι εθνική προτεραιότητα.

Έχουμε ακούσει από τα χείλη του ίδιου του Πρωθυπουργού, αλλά και από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επανειλημμένα, τη σημασία που αποδίδουν στην πρόληψη.

Κλείνοντας, λοιπόν, θα ήθελα να στείλω από το βήμα της Βουλής το μήνυμα ότι η πρόληψη είναι στο χέρι όλων μας!
Σας ευχαριστώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.