Εμβόλιο κατά του Μελανώματος

Εμβόλιο κατά του Μελανώματος

Νέο εμβόλιο ανέπτυξε ομάδα επιστημόνων (δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS), το οποίο, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες θεραπείες, μπορεί όχι μόνο να θεραπεύσει το επιθετικό μελάνωμα αλλά και να αποτρέψει την επανάληψή του.

Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις διαφορετικές επιλογές θεραπείας σε ποντίκια-πειραματόζωα με επιθετικό μελάνωμα. Όλα τα ποντίκια έλαβαν έναν τύπο ανοσοθεραπείας καρκίνου γνωστού ως anti-PD-L1, αλλά εκτός από αυτό, έλαβαν επίσης διαφορετικές παραλλαγές εμβολίων.

Ο καθηγητής Boger και οι συνεργάτες του χώρισαν τα ποντίκια σε τρεις ομάδες:
η πρώτη ομάδα είχε το εμβόλιο κατά του καρκίνου
η δεύτερη ομάδα είχε το εμβόλιο συν ένα μόριο που ονομάζεται Diprovocim και
η τρίτη ομάδα είχε το εμβόλιο κατά του καρκίνου και ένα άλλο επικουρικό: μια χημική ουσία γνωστή ως alum.

Το Diprovocim είναι μια χημική που συμβάλλει στην θεραπεία ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Αυτή η ένωση είναι ιδιαίτερα “ελκυστική” για τους ερευνητές που αναπτύσσουν νέες θεραπείες, επειδή είναι εύκολο να την συνθέσουν και να την τροποποιήσουν ανάλογα με τις ανάγκες τις κάθε θεραπείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οκτώ ποντίκια που έλαβαν το εμβόλιο συν το Diprovocim σε συνδυασμό με την θεραπεία με anti-PD-L1 είχαν 100% ποσοστό επιβίωσης σε 54 ημέρες.

Αντίθετα, τα ποντίκια που έλαβαν ανοσοθεραπεία συν το εμβόλιο μόνο δεν επιβίωσαν. Εκείνα που έλαβαν το anti-PD-L1 συν το εμβόλιο με alum είχαν ποσοστό επιβίωσης 25% εκατό κατά την ίδια περίοδο.

Το πειραματικό εμβόλιο επέδειξε και ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα: την προστασία του οργανισμού από την υποτροπή του καρκινικού όγκου.
“Όπως ένα εμβόλιο μπορεί να εκπαιδεύσει τον οργανισμό για να καταπολάει εξωτερικά παθογόνα, έτσι και αυτό το εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται σε αυτού του τύπου τον καρκινικό όγκο”, είπε ο καθηγητής Boger.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, όταν προσπάθησαν να επανατοποθετήσουν όγκους μελανώματος στα ποντίκια της δεύτερης πειραματικής ομάδας, “δεν τα κατάφεραν”, ή όπως το θέτει ο καθηγητής Boger: “Τα πειραματόζωα ήταν ήδη εμβολιασμένα εναντίον του”!

Όταν διεξήγαγαν περισσότερα πειράματα στο εργαστήριο, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι το Diprovocim ενισχύει την ανοσολογική απόκριση “παρακινώντας” το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει λευκοκύτταρα που διεισδύουν στον όγκο, έναν τύπο κυττάρων που επιτίθεται και εξαλείφει καρκινικούς όγκους.

Ο καθηγητής Boger και η ομάδα του σημειώνουν επίσης ότι το εμβόλιο συν το Diprovocim μπορούν να χορηγηθούν αρκετά εύκολα, καθώς δεν χρειάζεται να εγχυθούν με ένεση απευθείας στον κύριο όγκο καρκίνου, για να είναι αποτελεσματικά. Αντ’ αυτού, η ένεση μπορεί να χορηγηθεί ενδομυϊκά σε δύο δόσεις εντός 7 ημερών η πρώτη από την δεύτερη.

Στο μέλλον, οι ερευνητές θέλουν να συνεχίσουν να πειραματίζονται με αυτό το εμβόλιο και να επιβεβαιώσουν εάν θα είναι αποτελεσματικό, όταν παρέχεται παράλληλα με θεραπείες για άλλους τύπους καρκίνου.

Οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες που συμμετέχουν στην πρόσφατη μελέτη διαχειρίζονται την Tollbridge Therapeutics, μια ιατρική ερευνητική εταιρεία που κατέχει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το Diprovocim.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia
Πηγή : https://www.medicalnewstoday.com
http://www.pnas.org/content/early/2018/08/22/1809232115
www.iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.