Μύθοι και Αλήθειες για τους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Μύθοι και Αλήθειες για τους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στη Βρετανία, έδειξε ότι πολλά άτομα θεωρούν εσφαλμένα ότι για τον καρκίνο ευθύνονται τα πρόσθετα των τροφίμων και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) και το Πανεπιστήμιο του Λιντς, με την υποστήριξη Cancer Research UK και πήραν μέρος 1.330 άτομα.

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν εσφαλμένα ότι ανάμεσα στα βασικά αίτια του καρκίνου είναι το άγχος (43%) και τα πρόσθετα τροφίμων (42%).

Ακόμη, το 35% πιστεύει εσφαλμένα ότι οι ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες αυξάνουν τον κίνδυνο, το 34% τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, το 19% οι φούρνοι μικροκυμάτων και το 15% η κατανάλωση νερού από πλαστικά μπουκάλια.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν παράγοντες κινδύνου για τους οποίους δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις», δήλωσε ο Δρ Samuel Smith από το Πανεπιστήμιο του Leeds, σχολιάζοντας τα ευρήματα.

Και πρόσθεσε: «Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, φαίνεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν σε μη αποδεδειγμένες αιτίες καρκίνου έχει αυξηθεί από την αρχή του αιώνα και μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο έχουμε πρόσβαση σε ειδήσεις και πληροφορίες μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης».

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των αποδεδειγμένων παραγόντων κινδύνου, το 88% δήλωσε ορθώς ότι ευθύνεται το κάπνισμα και το 60% ανέφερε ότι το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

«Περίπου τέσσερις από 10 περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω των αλλαγών στον τρόπο ζωής, έτσι είναι σημαντικό να έχουμε τις σωστές πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να διαχωρίσουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί παράγοντες κινδύνου», πρόσθεσε ο Clare Hyde του Cancer Research UK.

Πηγή: virus.com.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.