Νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση των γαστροεντεροπαγκρεατικών νευροενδοκρινών όγκων

Νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση των γαστροεντεροπαγκρεατικών νευροενδοκρινών όγκων

Η ελληνική θυγατρική εταιρία Ipsen (Euronext: IPN; ADR: IPSEY) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ΕΟΦ ενέκρινε μία νέα ένδειξη για τη δραστική ουσία λανρεοτίδη, που αφορά στη θεραπεία των γαστροεντεροπαγκρεατικών νευροενδοκρινών όγκων (GEP-NETs) βαθμού διαφοροποίησης (grade) 1 και υποσυνόλου τoυ βαθμού διαφοροποίησης 2 (δείκτης πολλαπλασιασμού Ki67 έως 10%) του μέσου εντέρου, παγκρέατος ή αγνώστου προέλευσης όταν έχουν αποκλειστεί θέσεις προέλευσης του οπισθίου εντέρου, σε ενήλικους ασθενείς με ανεγχείρητη τοπικά προχωρημένη ή μεταστατική νόσο.
Μέχρι τώρα, το φάρμακο είχε ένδειξη για τη θεραπεία της μεγαλακρίας και των συμπτωμάτων των νευροενδοκρινών όγκων.
Ακολουθώντας αντίστοιχες εγκρίσεις σε πάνω από 30 χώρες παγκοσμίως, η λανρεοτίδη είναι πλέον εγκεκριμένη και στην Ελλάδα για τη θεραπεία και τον έλεγχο της αύξησης ορισμένων προχωρημένων όγκων του εντέρου και του παγκρέατος, οι οποίοι ονομάζονται γαστροεντεροπαγκρεατικοί νευροενδοκρινείς όγκοι ή GEP-NETs, όταν αυτοί δεν μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση.
Η έγκριση του Ε.Ο.Φ. βασίστηκε στα αποτελέσματα της μελέτης CLARINET που δείχνουν 53% μείωση κινδύνου στην εξέλιξη της νόσου ή της θνησιμότητας σε όσους ασθενείς έλαβαν λανρεοτίδη, σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Η έγκριση του ΕΟΦ συμπίπτει χρονικά και με την Παγκόσμια Ημέρα Eνημέρωσης για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους, που είναι η 10η Νοεμβρίου και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για την ασθένεια αυτή, τονίζοντας την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
Οι νευροενδοκρινείς όγκοι είναι ένας ευρύς όρος για μια ομάδα σχετικά σπάνιων καρκίνων που προέρχονται από τα νευροενδοκρινή κύτταρα. Ανευρίσκονται συνήθως στον γαστρεντερικό σωλήνα αλλά μπορεί να ξεκινούν και από άλλες περιοχές, όπως πάγκρεας, πνεύμονες, ωοθήκες, θυρεοειδή, υπόφυση και επινεφρίδια.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα για την πάθηση είναι περιορισμένα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2200 ενήλικες με παγκρεατικούς και γαστρεντερικούς νευροενδοκρινείς όγκους1. Να σημειωθεί ότι υπάρχει καθυστέρηση 5 – 7 έτη στη διάγνωση της νόσου από την έναρξη των συμπτωμάτων, κυρίως λόγω του ότι τα συμπτώματα αυτά είναι μη ειδικά2 (κοιλιακό άλγος, εξάψεις, διάρροια, αύξηση των καρδιακών παλμών και δερματικό εξάνθημα), παραπέμποντας και σε άλλες παθήσεις, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διαγιγνώσκονται συχνά σε προχωρημένο στάδιο.
Η δραστική ουσία λανρεοτίδη είναι ένα ανάλογο της σωματοστατίνης, που αναστέλλει πολλές ενδοκρινείς, εξωκρινείς και παρακρινείς λειτουργίες. Η αποτελεσματικότητά της έχει καταδειχθεί στην αναστολή της έκκρισης της αυξητικής ορμόνης (GH) και πολλών άλλων ορμονών που εκκρίνονται από το πεπτικό σύστημα.
Ο Γενικός Διευθυντής της Ipsen Ελλάδος κ. Στυλιανός Σεζένιας δήλωσε: «Είμαι ικανοποιημένος με την έγκριση αυτής της νέας ένδειξης για την λανρεοτίδη, η οποία αποτελεί απόδειξη της επιστημονικής ποιότητας των κλινικών μας αποτελεσμάτων. Η Ipsen εισάγει στην Ελληνική αγορά την λανρεοτίδη ως το πρώτο και μοναδικό ανάλογο σωματοστατίνης εγκεκριμένο ως αντινεοπλασματικός παράγοντας για την θεραπεία νευροενδοκρινών όγκων του παγκρέατος και μέσου εντέρου», προσέθεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.