Βρέθηκε η Κυτταρική προέλευση του μελανώματος

Βρέθηκε η Κυτταρική προέλευση του μελανώματος

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ακαδημαϊκό περιοδικό Cell Stem Cell έδειξε ότι αυτός ο επιθετικός καρκίνος προέρχεται από τα ώριμα μελανοκύτταρα, δηλαδή, τα κύτταρα που ευθύνονται για το μαύρισμα!

Όπως το μελάνωμα αναπτύσσεται, αυτά τα κύτταρα τελικά αναπρογραμματίζονται, χάνουν τα βασικά τους χαρακτηριστικά και μετατρέπονται σε διηθητικά, μεταναστευτικά, καρκινικά κύτταρα. Αυτή η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τους επιστήμονες ώστε να κατανοήσουν πως δημιουργούνται αυτές οι αλλοιώσεις, να διευκολύνουν την πρώιμη διάγνωση και να αναπτύξουν νέες μεθόδους προληπτικής αντιμετώπισης.

Αν και το μελάνωμα έχει μελετηθεί επί σειρά ετών, μέχρι σήμερα δεν είχε αποσαφηνιστεί η ακριβής κυτταρική προέλευση των καρκινικών κυττάρων. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές και προσπάθησαν να παρακολουθήσουν τις κυτταρικές αλλαγές στη διαδικασία ανάπτυξης του μελανώματος. Το αποτέλεσμα τους εξέπληξε: «Πηγή του κακού» βρήκαν ότι είναι τα κοινά μελανοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για το χρώμα του δέρματος και ευθύνονται για το μαύρισμα μετά από ηλιακή έκθεση.

Η μελέτη μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τη θεραπεία του μελανώματος. Διότι μπορεί να συμβάλει στην πρώιμη διάγνωση της νόσου και σήμερα όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η θεραπεία τόσο πιο πολλές είναι πιθανότητες – ακόμη και πλήρους ίασης – αυτού του επιθετικού και θανατηφόρου καρκίνου.

Πηγή: virus.com.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.