Αποτελεσματική προστασία και για τους άντρες από τον πλήρη εμβολιασμό κατά του HPV

Αποτελεσματική προστασία και για τους άντρες από τον πλήρη εμβολιασμό κατά του HPV

Η επιτροπή Lancet Infectious Disease δημοσίευσε στις 12 Νοεμβρίου 2021 τα αποτελέσματα μιας εκτεταμένης μελέτης https://www-precisionvaccinations-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.precisionvaccinations.com/2021/11/15/most-men-benefit-initial-and-catch-cancer-prevention-vaccination?amp για την πρόληψη του καρκίνου, υποστηρίζοντας τον τετραδύναμο εμβολιασμό κατά του HPV στους άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού εμβολιασμού. Το τετραδύναμο εμβόλιο Gardasil κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων απεδείχθη πώς προλαμβάνει τις λοιμώξεις και τις βλάβες που σχετίζονται με τoν HPV6, 11, 16 και 18 σε άντρες ηλικίας μεταξύ 16–26 ετών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα περιστατικά εμφάνισης εξωτερικών κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων που σχετίζονται με τον HPV6 ή τον 11 και τις βλάβες των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και την πρωκτική δυσπλασία που σχετίζονται με τον HPV6, 11, 16 ή 18, κατά τη διάρκεια δέκα ετών παρακολούθησης.

Συμμετείχαν 1.803 άντρες, εκ των οποίων 936 (827 ετεροφυλόφιλοι και 109 ομοφυλόφιλοι) συμπεριλήφθηκαν στην ομάδα πρώιμου εμβολιασμού και 867 (739 ετεροφυλόφιλοι και 128 ομοφυλόφιλοι) στην ομάδα συμπληρωματικού εμβολιασμού. Στους συμμετέχοντες της ομάδας του πρώιμου εμβολίου κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας παρακολούθησης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου στη Βασική Μελέτη, οι περιπτώσεις εξωτερικών κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων που σχετίζονται με τον HPV6 ή 11 ήταν 0.0 έναντι 137.3, οι αλλοιώσεις των εξωτερικών γεννητικών οργάνων που σχετίζονται με τον HPV6, 11, 16 ή 18 ήταν 0.0 έναντι 140.4, και η ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πρωκτού ή του καρκίνου του πρωκτού που σχετίζονται με τον HPV6, 11, 16 ή 18 μόνο στα MSM ήταν 20.5 έναντι 906.2.

Επίσης οι συμμετέχοντες στην ομάδα συμπληρωματικού εμβολιασμού δεν είχαν καμία νέα αναφερόμενη περίπτωση εξωτερικών κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων που σχετίζονταν με τον HPV6 ή 11 έναντι 0 περιπτώσεων ανά 10.000 ανθρωποέτη ή εξωτερικές αλλοιώσεις των γεννητικών οργάνων που σχετίζονται με τους HPV6, 11, 16 ή 18 έναντι 0 περιπτώσεων ανά 10.000 ανθρωποέτη, και χαμηλότερη επίπτωση ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του πρωκτού ή καρκίνου του πρωκτού που σχετίζονται με τον HPV6, 11, 16 ή 18 έναντι 101.3 περιπτώσεων ανά 10.000 ανθρωποέτη. Επιπλέον, δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το εμβόλιο.

Το Gardasil τελεί υπό τη χορηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που υποστηρίζει ότι ο εμβολιασμός κατά του HPV προλαμβάνει ορισμένους καρκίνους μέσω της πρόληψης της μόλυνσης από διάφορους τύπους HPV. Τέτοιοι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας για τις γυναίκες, και ο καρκίνος του πρωκτού, του λάρυγγα, και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων για τους άντρες.

Στις ΗΠΑ, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει να προσφέρεται η σειρά εμβολίων HPV σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9 έως 12 ετών.

Στην Ελλάδα, το εμβόλιο διατίθεται δωρεάν για τα κορίτσια (εώς 18 ετών) από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, όπως και σε ειδικές ομάδες πολιτών.

Αίτημα του ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ είναι και η ένταξη των αγοριών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα.

Μάθετε περισσότερα https://stop-hpv.gr/

Μετάφραση Μαριάνα Αβούρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.