Θετικά τα αποτελέσματα του Dasatinib στην Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία (θετική στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφεια)

Θετικά τα αποτελέσματα του Dasatinib στην Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία (θετική στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφεια)

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Oncology, η εντατική χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με το Dasatinib (Sprycel) έδωσε καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία θετικής στο χρωμόσωμα Philadelphia Οξείας Λεμφοβλαστικής Λευχαιμίας σε σύγκριση με το Mesylate Imatinib (Gleevec).

Η θεραπεία με Dasatinib παρείχε εξαιρετικό έλεγχο της λευχαιμίας του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), χωρίς τη χρήση προφυλακτικής κρανιακής ακτινοβολίας. Αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία εντοπίστηκαν από ερευνητές που έγιναν στο “St. Jude Children’s Research Hospital” και το “Chinese Children’s Cancer Group”, οδήγησαν συλλογικά σε αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της λευχαιμίας.

«Ήταν μια πολύ γόνιμη συνεργασία», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο MD Ching-Hon Pui, του τμήματος Ογκολογίας του “St.June”. «Κανένα ίδρυμα δεν μπορούσε να εγγράψει αρκετούς ασθενείς για να κάνει αυτό το είδος τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής. Συνεργαζόμενοι με το Chinese Children’s Cancer Group, μπορέσαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα στο ποια στοχευμένη θεραπεία παρέχει το μεγαλύτερο όφελος».

Οι ασθενείς σε αυτή τη μελέτη φάσης ΙΙΙ, που διεξήχθησαν σε 20 νοσοκομεία στην Κίνα, τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν είτε ημερήσιο dasatinib (n = 92) σε δόση 80 mg / m 2 ημερησίως είτε imatinib (n = 97) σε δόση 300 mg / m 2 ανά ημέρα. Σε αυτή τη σειρά 189 συμμετεχόντων, τα ποσοστά επιβίωσης 4 ετών χωρίς υποτροπή και συνολικής επιβίωσης στην ομάδα dasatinib ήταν 71% (95% CI, 56,2% -89,6%) και 88,4% (95% CI, 81,3% -96,1% ),αντίστοιχα και 48,9% (95% CI, 32% -74,5%, Ρ = .005, log-rank test) και 69,2% (95% CI, 55,6% -86,2%, Ρ = .04, log rank δοκιμή), αντίστοιχα, στην ομάδα του imatinib.

Ο αθροιστικός τετραετής κίνδυνος μιας υποτροπής ήταν 19,8% (95% CI, 4,2% -35,4%) στην ομάδα του dasatinib και 34,4% (95% CI, 15,6% -53,2%) στην ομάδα imatinib ( Ρ = 0,01, Gray test), ενώ ο τετραετής σωρευτικός κίνδυνος μιας απομονωμένης υποτροπής του κεντρικού νευρικού συστήματος ήταν 2,7% (95% CI, 0% -8,1%) στην ομάδα του dasatinib και 8,4% (95% CI, 1,2% -15,6%) στην ομάδα του imatinib ( P = 0,6, Gray test ).

Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στη συχνότητα των σοβαρών τοξικών επιδράσεων μεταξύ των δύο ομάδων θεραπείας. Περίπου το 5% των συμμετεχόντων σε κάθε σκέλος πέθαναν από θανατηφόρες λοιμώξεις, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 23% και το 42% των αποτυχιών θεραπείας στις ομάδες imatinib και dasatinib, αντίστοιχα. Επιπλέον, περίπου το 7% των ασθενών σε κάθε σκέλος θεραπείας είχε μυκητιασικές λοιμώξεις, υποδηλώνοντας ότι η ένταση της χημειοθεραπείας θα πρέπει να μειωθεί σε μελλοντικές μελέτες ή ότι θα πρέπει να ξεκινήσει προφυλακτική αντιμικροβιακή θεραπεία.

«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία της παγκόσμιας ιατρικής», ανέφερε σε δελτίο τύπου ο Dr. MD Carlos Rodriguez-Galindo, μέλος του Τμήματος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Ιατρικής του νοσοκομείου “St. Jude”. «Τα αποτελέσματα από τις μελέτες που διεξάγονται σε μία χώρα μπορούν να σώσουν τις ζωές των παιδιών σε όλο τον κόσμο ενημερώνοντας για τις αλλαγές στο πρότυπο περίθαλψης».

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες μελέτες, η επίτευξη βελτιωμένου ελέγχου της νόσου στην ομάδα του Dasatinib αποδόθηκε στη χρήση υψηλότερης δόσης φαρμάκου από ότι γενικά προσδιορίζεται από άλλα πρωτόκολλα. Οι ερευνητές πρότειναν ότι με την εφαρμογή αυτής της τροποποίησης, μπορεί να έχουν ξεπεράσει τη σχετική φαρμακευτική αντοχή ορισμένων ασθενών αυξάνοντας την συστημική έκθεση σε φάρμακο, ενδεχομένως εξαλείφοντας τη λευχαιμία στο ΚΝΣ επιφέροντας ένα θεραπευτικό επίπεδο στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Σύμφωνα με ένα συνοδευτικό δημοσίευμα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology, η θετική σε χρωμόσωμα Philadelphia ΟΛΛ αποτελεί το 3% έως 5% της ΟΛΛ παιδικής ηλικίας, με ιστορικά άσχημα αποτελέσματα. Και παρόλο που η παρούσα μελέτη παρέχει ελπιδοφόρα στοιχεία, υπογραμμίζει επίσης τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται στη διαχείριση αυτού του τύπου καρκίνου. «Περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των εναπομεινάντων ζητημάτων σχετικά με τη βέλτιστη επιλογή αναστολέων κινάσης τυροσίνης (TKI) (παράγοντα και δόση), χημειοθεραπείας στη σπονδυλική στήλη, καθώς και το ρόλο των μεταμοσχεύσεων αιματοποιητικών αρχέγονων κυττάρων (HSCT), ανοσοθεραπειών και μη TKI στοχευμένων θεραπειών», σχολίασε η MD, PhD. Karen R. Rabin, διευθύντρια του προγράμματος για την Λευχαιμία στο Texas Children’s Hospital.

Τα ευρήματα αυτής της κλινικής δοκιμής αναφέρθηκαν στις ετήσιες συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOPE) και Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας (ASH) το 2019.

Αναφορές :

1. Shen S, Chen X, Cai Z, et al. Effect of Dasatinib vs Imatinib in the Treatment of Pediatric Philadelphia Chromosome-Positive Acute Lymphoblastic Leukemia. JAMA Oncology. doi:10.1001/jamaoncol.2019.5868.

2. Partnership with China Prompts Change in Care for High-Risk Type of Leukemia [news release]. St. Jude’s Children’s Research Hospital. Published January 14, 2020. newswise.com/articles/partnership-with-china-prompts-change-in-care-for-high-risk-type-of-leukemia?sc=mwhp. Accessed January 20, 2020.

3. Rabin KR. Optimizing Targeted Therapy for Philadelphia Chromosome-Positive Acute Lymphoblastic Leukemia. JAMA Oncology. doi:10.1001/jamaoncol.2019.5849.

Πηγή : https://www.cancernetwork.com/acute-lymphoblastic-leukemia/dasatinib-yields-superior-results-compared-imatinib-pediatric-patients-all

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.