Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών #VaccinesWorkforAll

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών #VaccinesWorkforAll

Ο στόχος της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού (24 – 30 Απριλίου) είναι η προώθηση της χρήσης εμβολίων για την προστασία ατόμων όλων των ηλικιών από ασθένειες.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ζωές σώζονται χάρη στον εμβολιασμό και αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά παρεμβάσεις υγείας.

Ωστόσο, σχεδόν 20 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη και δεν έχουν εμβολιαστεί παγκοσμίως.
Με το θέμα #VaccinesWorkforAll, η φετινή εκστρατεία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο τα εμβόλια καθώς και τα άτομα που αναπτύσσουν, χορηγούν και λαμβάνουν τα εμβόλια είναι «πρωταθλητές εμβολίων» που εργάζονται ασταμάτητα για την προστασία της υγείας όλων των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Προστατεύουμε τον εμβολιασμό κατά την διάρκεια του covid19: Νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κυκλοφόρησε νέες οδηγίες για να βοηθήσει τις χώρες να προστατεύσουν τις κρίσιμες υπηρεσίες ανοσοποίησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, έτσι ώστε να μην χαθεί έδαφος στον αγώνα κατά των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια.

«Ο ΠΟΥ συνεργάζεται συνεχώς με συνεργάτες και επιστήμονες για να επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίων για το COVID-19, αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι προστατεύονται από εκείνες τις ασθένειες για τις οποίες υπάρχουν ήδη εμβόλια», δήλωσε η Δρ. Katherine O’Brien, Διευθύντρια Προγραμμάτων εμβολιασμού, εμβολίων και Βιολογικών Προγραμμάτων του ΠΟΥ.
«Το μήνυμα από αυτήν την καθοδήγηση είναι σαφές. Οι χώρες πρέπει να λάβουν τα μέτρα που μπορούν για να διατηρήσουν τα προγράμματα εμβολιασμών και να αποτρέψουν την περιττή απώλεια ζωής».

Ξεσπάσματα ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά για τις κοινότητες και τα συστήματα υγείας που ήδη αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του COVID-19 και αυξάνουν ουσιαστικά τις πιθανότητες ασθένειας και θανάτων.
Πέρυσι, η ιλαρά προκάλεσε περισσότερους από 6.000 θανάτους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό – μια χώρα που καταπολεμά το μεγαλύτερο ξέσπασμα του Έμπολα – καθώς η χώρα αντιμετώπισε μια θανατηφόρα σύγκλιση ασθενειών.

Οι οδηγίες του ΠΟΥ καλούν τις χώρες να δώσουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των παιδιών καθώς και σε ορισμένους εμβολιασμούς ενηλίκων όπως η γρίπη, για ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Εάν οι εμβολιασμοί πρέπει να τεθούν σε αναστολή, ο ΠΟΥ συνιστά επείγοντα εμβολιασμό το συντομότερο δυνατό, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα μέτρα φυσικής απόστασης, η καθοδήγηση συνιστά προσωρινή αναβολή εκστρατειών προληπτικών εμβολιασμών όπου δεν υπάρχει ενεργό ξέσπασμα μιας ασθένειας που μπορεί να προληφθεί από εμβόλιο.

Σε περίπτωση εστίας, ωστόσο, οι ταχείες εκστρατείες εμβολιασμού μπορεί να είναι απαραίτητες μετά από προσεκτική ανάλυση εκτίμησης κινδύνου.
Όταν διεξάγονται, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και το κοινό πρέπει να προστατεύονται από το COVID-19 μέσω κατάλληλων διαδικασιών υγιεινής, αναφέρουν οι οδηγίες.

Ο ΠΟΥ παρέχει μια σειρά οδηγιών για να βοηθήσει τις χώρες να διατηρήσουν με ασφάλεια τις βασικές υπηρεσίες υγείας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του COVID-19.

Δείτε εδώ τις οδηγίες

Πηγές: Guidance for health-care workers during COVID-19
COVID-19: Operational guidance for maintaining essential health services during an outbreak

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.