Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο…#Let’s strive for more

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο…#Let’s strive for more

Στις 4 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου της Ευρώπης.

Η διαβούλευση θα συμβάλει στη διαμόρφωση του σχεδίου, στον προσδιορισμό βασικών τομέων και στη διερεύνηση μελλοντικών ενεργειών.

Κάθε χρόνο, 3,5 εκατομμύρια άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα υγείας που θα επηρεάσει άμεσα το 40% των πολιτών της ΕΕ με σημαντικό αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας και τις οικονομίες. Ωστόσο, με το 40% των περιπτώσεων καρκίνου να οφείλονται σε αιτίες που μπορούν να αποφευχθούν, τα περιθώρια δράσης και η δυνατότητα μείωσης του αριθμού των περιπτώσεων στην ΕΕ είναι τεράστια.

Όπως εξήγγειλε η Πρόεδρος Von der Leyen στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της και περιέγραψε στην επιστολής της η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδη, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μείωση των δεινών που προκαλούνται από την ασθένεια και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη τον έλεγχο και τη φροντίδα του καρκίνου.

Το σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου της Ευρώπης, το οποίο θα παρουσιαστεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, θα προτείνει δράσεις:

Πρόληψη: Η πρόληψη είναι ο ευκολότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης του καρκίνου στην ΕΕ. Τα μέτρα για την πρόληψη θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν βελτιωμένη πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή, κάλυψη εμβολιασμού, μέτρα για τη μείωση των περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου, όπως η ρύπανση και η έκθεση σε χημικά, έρευνα και ευαισθητοποίηση.
Έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση: Μέτρα για τη βελτίωση της υγείας μέσω της έγκαιρης διάγνωσης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αύξηση της κάλυψης του πληθυσμού-στόχου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, την αυξημένη χρήση ψηφιακών λύσεων και την τεχνική υποστήριξη στα κράτη μέλη.
Θεραπεία και περίθαλψη: Τα μέτρα για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της περίθαλψης και της θεραπείας του καρκίνου θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη βελτίωση της πρόσβασης σε θεραπεία υψηλής ποιότητας και την υιοθέτηση νέων θεραπειών, μέτρα για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της προσιτότητας των βασικών φαρμάκων, καινοτομία και έρευνα.
Ποιότητα ζωής: Τα μέτρα για την εξασφάλιση της καλύτερης ποιότητας ζωής για τους καρκινοπαθείς, τους επιζώντες και τους φροντιστές τους θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση της επαγγελματικής επανένταξης, την πρόληψη των διακρίσεων, την παροχή παρηγορητικής περίθαλψης και τη μεταφορά βέλτιστων πρακτικών.

Περισσότερες πληροφορίες και υλικό μπορείτε να βρείτε στο link https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_20_154

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.