Ανοιχτό για όλους το Μητρώο Εθελοντών του VACCELERATE για συμμετοχή σε μελέτες εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2

Ανοιχτό για όλους το Μητρώο Εθελοντών του VACCELERATE για συμμετοχή σε μελέτες εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2

Τη δυνατότητα να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων κατά της COVID-19 και των μεταλλάξεων της για το σύνολο του πληθυσμού, ενήλικου και ανήλικου, έχουν πλέον και οι Έλληνες όλων των ηλικιών, που μπορούν να εγγραφούν εθελοντικά στη βάση δεδομένων για άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μελέτες εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2 στο πλαίσιο του Προγράμματος «VACCELERATE».

Το VACCELERATE, το οποίο εντάσσεται στις δράσεις του ευρωπαϊκού σχεδίου ετοιμότητας COVID-19 με την ονομασία «HERA Incubator», έχει στόχο την υποστήριξη άμεσων δράσεων για την έγκαιρη προετοιμασία της Ευρώπης έναντι των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2, και αποτελεί μια συνεργατική πρωτοβουλία από διάφορους φορείς, ερευνητικές επιστημονικές ομάδες, εταιρείες βιοτεχνολογίας, και δημόσιες Αρχές στην Ε.Ε. και παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας και άλλοι Πανεπιστημιακοί και Ερευνητικοί Φορείς της χώρας.

Ήδη, περισσότεροι από 85.667 πολίτες από 19 χώρες, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Εθελοντών σε μία κρίσιμη καμπή για τη διαχείριση της πανδημίας, με τα εμβόλια κατά του ιού να αποδεικνύουν –έπειτα από περισσότερες από 7 δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως έως σήμερα– ότι αποτελούν το πιο ισχυρό και ασφαλές μέσο που διαθέτουμε για να επανέλθουμε σύντομα στην κανονικότητα.

Εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση ιδιαίτερα των Γάλλων πολιτών, καθώς η σχετική ενημερωτική καμπάνια που πραγματοποιήθηκε στη χώρα φαίνεται πως κινητοποίησε τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά τόσο στον εμβολιασμό κατά του ιού όσο και στο στοίχημα της ανάπτυξης αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων μέσω της εγγραφής τους στο Μητρώο Εθελοντών του VACCELERATE, αποδεικνύοντας ότι η σωστή και έγκυρη ενημέρωση δημιουργεί υγιή κουλτούρα συμμετοχής σε τέτοιες πρωτοβουλίες –παράδειγμα που οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες.

Πώς λειτουργεί η βάση δεδομένων

Όσοι επιθυμούν να εγγραφούν στο Μητρώο Εθελοντών πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον μελλοντικές μελέτες εμβολιασμού ταιριάξουν στο προφίλ τους, θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά και στη συνέχεια θα αποφασίσουν οι ίδιοι εάν θέλουν να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές της μελέτης εμβολιασμού για τον SARS-CοV-2 και να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Το ίδιο ισχύει και για τους γονείς/κηδεμόνες που εγγράφουν το ανήλικο παιδί τους στο Μητρώο Εθελοντών. Με βάση τα δεδομένα που παρέχει ο κηδεμόνας δημιουργείται το προφίλ του παιδιού και εφόσον αυτό ταιριάζει σε μελλοντικές μελέτες εμβολιασμού κατά του SARS-CοV-2, ο κηδεμόνας ενημερώνεται, λαμβάνει τα στοιχεία επικοινωνίας των διοργανωτών των μελετών και εναπόκειται σε αυτόν να αποφασίσει εάν θα ήθελε να επικοινωνήσει μαζί τους για να λάβει περισσότερες σχετικές πληροφορίες.

Οι μελέτες εμβολιασμού COVID-19 διοργανώνονται από πανεπιστημιακά νοσοκομεία ή άλλα ερευνητικά ιδρύματα. Από την εγγραφή στη βάση δεδομένων δεν προκύπτει οποιαδήποτε δέσμευση για τον εθελοντή, ο οποίος μπορεί να ακυρώσει την εγγραφή του ανά πάσα στιγμή και τα στοιχεία του θα διαγραφούν.

Η εγγραφή στο Μητρώο Εθελοντών γίνεται μέσω του συνδέσμου https://www.vaccelerate.org/volunteer-registry/

Η βάση δεδομένων του Μητρώου Εθελοντών λειτουργεί υπό τον συντονισμό του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, του CECAD, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κολωνίας, του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας Λοιμώξεων (DZIF) και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας.

Το Πρόγραμμα VACCELERATE συντονίζεται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολωνίας και συμμετέχουν σε αυτό 29 εταίροι από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και συνδεδεμένες με αυτή χώρες. Για την Ελλάδα, συντονιστής και διαχειριστικός εταίρος του Προγράμματος VACCELERATE έχει ορισθεί από την Ε.Ε. το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO (www.cleoresearch.org).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα VACCELERATE στην ιστοσελίδα: https://www.vaccelerate.eu/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.