Εστίες μικροβίων τα στηθοσκόπια

Εστίες μικροβίων τα στηθοσκόπια

Το στηθοσκόπιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά και ίσως το πιο αναγνωρίσιμο όλων των εργαλείων που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες υγείας. Αλλά νέα έρευνα διαπιστώνει ότι συχνά έχουν βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Infection Control” διαπίστωσε ότι ο Staphylococcus, βρέθηκε σε αφθονία σε πολλά στηθοσκόπια, με περισσότερες από τις μισές συσκευές να έχουν μολυνθεί μόλυνση με αυτά τα βακτηρίδια.

Άλλα βακτήρια που μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των Pseudomonas και Acinetobacter, βρέθηκαν επίσης σε πολλά από τα στηθοσκόπια, αν και σε μικρές ποσότητες.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μοριακή ακολουθία για να αναλύσουν τα στηθοσκόπια που χρησιμοποιούνται σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU), συμπεριλαμβανομένων 20 παραδοσιακών επαναχρησιμοποιήσιμων στηθοσκοπίων που μεταφέρονται από γιατρούς και νοσηλευτές και 20 στηθοσκόπια μίας χρήσης που χρησιμοποιούνται σε δωμάτια ασθενών . Συγκρίθηκαν αυτά με 10 αχρησιμοποίητα μιας χρήσης.
Και τα 40 από τα στηθοσκόπια που χρησιμοποιήθηκαν στη ΜΕΘ είχαν μολυνθεί σημαντικά από μια πλούσια και ποικίλη κοινότητα βακτηρίων, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ωστόσο, είναι άγνωστο αν τα στηθοσκόπια αυτά προκάλεσαν μολύνσεις στους ασθενείς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο καθαρισμός των στηθοσκοπίων με τη χρήση μαντηλιού με υπεροξείδιο του υδρογόνου, μαντηλάκια με οινόπνευμα ή μαντηλάκια λευκαντικών μείωσε την ποσότητα των βακτηριδίων αλλά δεν τα εξάλειψε τελείως.

«Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της τήρησης αυστηρών διαδικασιών ελέγχου των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους τήρησης των διαδικασιών απομόλυνσης που συνιστώνται από το CDC μεταξύ των ασθενών ή με τη χρήση στηθοσκοπίων μιας χρήσης σε κάθε ασθενή»,δήλωσε ο Ronald Collman, καθηγητής ιατρικής, πνευμονικής, αλλεργίας και εντατικής φροντίδας στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania Perelman School of Medicine.

Πηγή: https://www.cbsnews.com/news/stethoscopes-loaded-with-bacteria-including-staph-study-finds/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.