Η αγκαλιά

Η αγκαλιά

γράφει η Βιβή Λιόπετα, Κοινωνική Λειτουργός

Η αγκαλιά είναι ο ομορφότερος και ισχυρότερος τρόπος να εκφράσει κανείς κάθε λογής συναίσθημα, αγάπη, φόβο, θαυμασμό, θλίψη, χαρά και ευτυχία. Είναι μια πρωτόγονη ανάγκη, ένα βαθύτερο μέσο επικοινωνίας, ενσυναίσθησης και φροντίδας. Η αληθινή αγκαλιά έχει πολλές μορφές. Είναι η μητρική, η πατρική, η αδελφική, ερωτική, η φιλική, βγαίνει από την καρδιά και με πολλή αγάπη.

Η Virginia Satir, μια κορυφαία κλινική ψυχοθεραπεύτρια οικογενειακής θεραπείας λέει ότι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 για να διατηρηθούμε και 12 για να εξελιχθούμε. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Satir, θα πω, αγκαλιάστε και αγκαλιαστείτε, κάνει καλό! Σφιχτές αγκαλιές, από «καρδιά σε καρδιά» ωφελούν τη σωματική υγεία και ψυχική ευεξία για τους παρακάτω λόγους:
Η αγκαλιά των γονιών μας είναι θεραπευτική

Το άγγιγμα και η αγκαλιά των γονιών ήδη από τις πρώτες στιγμές μετά τη γέννηση του μωρού καταγράφεται στον εγκέφαλό του ως συνώνυμο της αγάπης. Βοηθά το παιδί να μεγαλώσει με περισσότερη αυτοπεποίθηση, νιώθει ασφάλεια καθώς χορταίνει στοργή και τρυφερότητα. Αυτή η σύνδεση θα εξακολουθήσει να υπάρχει και στην ενήλικη ζωή του. Σχετικές έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που στερήθηκαν το άγγιγμα στην παιδική ηλικία είχαν λιγότερη αυτοπεποίθηση και περισσότερο στρες όταν μεγάλωσαν.

Μειώνει σημαντικά το άγχος

Όταν αγκαλιάζουμε ή φιλάμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, τα επίπεδα οξυτοκίνης μας ανεβαίνουν. Η οξυτοκίνη ή αλλιώς «η ορμόνη της αγάπης», προάγει την ενδυνάμωση των σχέσεων ενώ παράλληλα έχει την ικανότητα να ανακουφίσει το κοινωνικό άγχος και να δημιουργήσει συναισθήματα εμπιστοσύνης. «Το άγγιγμα είναι ένας ρυθμιστής που μετριάζει τις επιδράσεις του άγχους και του πόνου, σωματικού και ψυχολογικού. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες μας, η έλλειψη επαφής συνδέεται με μεγαλύτερο άγχος» αναφέρει η κα Φωτοπούλου. «Σε καιρούς μεγάλου άγχους, η περισσότερη επαφή με τους άλλους μας βοηθά να αντεπεξέλθουμε, ιδιαίτερα με το να αμβλύνει τις επιδράσεις της ορμόνης του άγχους, της κορτιζόλης».
Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται στο σώμα έπειτα από μια αγκαλιά δεν προκαλούν μόνο όμορφα συναισθήματα, μπορούν επίσης να ωφελήσουν τη σωματική μας υγεία και λειτουργικότητα. Όταν κάποιος μας αγγίζει, η αίσθηση στο δέρμα μας ενεργοποιεί ένα δίκτυο αισθητηρίων οργάνων που ονομάζονται σωμάτια Pacinian, τα οποία στέλνουν «σήμα» στο πνευμονογαστρικό νεύρο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για (μεταξύ πολλών άλλων) τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής και ως «ορμόνης του στρες». Αυτό με τη σειρά του βοηθά στη μείωση της ροής του αίματός και κατ’ επέκταση στη μείωση του καρδιακού μας ρυθμού.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Οι αγκαλιές ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς η ήπια πίεση στο στέρνο και το συναισθηματικό ερέθισμα ενεργοποιούν θετικά τον οργανισμό μας, ακόμα και την υγιή λειτουργία του θυρεοειδή μας. Έτσι, το σώμα μας αυτορυθμίζεται σε κυτταρικό και ορμονικό επίπεδο.
Με την πανδημία, βιώνουμε έντονες και στρεσογόνες καταστάσεις με τα συναισθήματά μας να είναι αρκετές φορές οξυμένα. Ζούμε δύο χρόνια χωρίς αγκαλιές ή αγκαλιές που πλέον είναι περισσότερο διστακτικές και λιγότερο σφιχτές και όλο αυτό αντιτίθεται με τον τρόπο που λειτουργούμε από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας.

Είμαι αισιόδοξη ότι θα αγκαλιαστούμε ξανά, σφιχτά και αληθινά, χωρίς φόβο. Η ανθρώπινη επαφή με τη μορφή της αγκαλιάς δε δηλώνει αδυναμία αλλά δύναμη και αγάπη. Ενθαρρύνει το ταξίδι της ψυχής και της ζωής.

Γι’ αυτό να είστε ανοιχτοί στις αγκαλιές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.