Κορυφαίο στοίχημα ο περιορισμός της χρήσης αντιβιοτικών

Κορυφαίο στοίχημα ο περιορισμός της χρήσης αντιβιοτικών

«Παγκόσμια απειλή» η μικροβιακή αντοχή – Στο μάτι του κυκλώνα η Ελλάδα
Εντυπωσιακά στοιχεία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ

Μέχρι το 2030 έως και 24.000.000 άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακραίας φτώχειας εξαιτίας των επιπτώσεων της Μιικροβιακής Αντοχής στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα τροφίμων, ενώ έως το 2050 στους 10.000.0000 μπορεί να φτάσουν οι θάνατοι ετησίως από λοιμώξεις ανθεκτικές στα κοινά αντιβιοτικά, τα αντιϊκά και τα αντιπαρασιτικά φάρμακα, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναδεικνύοντας σε κορυφαίο στοίχημα τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών και την πρόληψη των λοιμώξεων.

Αυτά ήταν το βασικά μηνύματα της διαδικτυακής ενημερωτικής συζήτησης που οργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία», με θέμα «Μπορούμε να περιορίσουμε την χρήση των αντιβιοτικών;».

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις στην κατανάλωση αντιβιοτικών. Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ εντόπισε το πρόβλημα στους κοινωνικούς παράγοντες και στην κουλτούρα των Ελλήνων. «Οι εκπαιδεύσεις που προσφέρονται δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει την στάση μας απέναντι στην χορήγηση αντιβιοτικών. Δεν είναι μόνο το θέμα της συνταγογράφησης», τόνισε ο κ. Ζαούτης και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε προσεκτικά την σχέση ιατρών – ασθενών αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των επαγγελματιών υγείας». Αναφέρθηκε, επίσης, στα νομικά προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την χορήγηση φαρμάκων, ως ένα ακόμη εμπόδιο στη σωστή διαχείριση της συνταγογράφησης αντιβιοτικών.

Η κα Laura Cigolot, εκπροσωπώντας τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Health First Europe, παρουσίασε τις δράσεις του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής και αναφέρθηκε στην δημιουργία της πρώτης Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για τη Μικροβιακή Αντοχή το 2020, ενεργό μέλος της οποίας είναι το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ. Όπως είπε, «35.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο στην Ευρώπη από λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια. Το κόστος της μικροβιακής αντοχής αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ! Η ενημέρωση και η εκπαίδευση όλων μας για την σωστή χρήση των αντιβιοτικών είναι καίριας σημασίας για να προφυλάξουμε ευαίσθητους πληθυσμούς, όπως τους ασθενείς, από την σιωπηλή αυτή πανδημία».

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωάννης Κοψιδάς, Επικεφαλής Ειδικός Πρόληψης Λοιμώξεων, Ερευνητής – Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), παρουσίασε στοιχεία για την κατάσταση στα Ελληνικά Νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι κάθε μέρα έχουμε έναν ασθενή με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στα νοσοκομεία. Αναφέρθηκε, επίσης, στον στόχο του ΠΟΥ για μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών κατά 60% μέχρι το 2030. Στην ερώτηση αν υπάρχει λύση, σημείωσε πως «μία λύση είναι η αλλαγή της κουλτούρας μας στην χρήση των αντιβιοτικών, και μια άλλη λύση είναι ο περιορισμός των λοιμώξεων, για την ανριμετώπιση των οποίων συνταγογραφούνται αντιβιοτικά». Παρατήρησε και εκείνος ότι αλλάζει η συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων στην διαχείριση των αντιβιοτικών, ενώ έκλεισε δηλώνοντας αισιόδοξος ότι «θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την χρήση των αντιβιοτικών και των λοιμώξεων».

Ο κ. Χρήστος Τραιναταφύλλου, Νοσηλευτής Λοιμώξεων και εκπρόσωπος του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμιού Υγείας στην Αθήνα, παρουσίασε τις δράσεις που έχει αναλάβει ο ΠΟΥ για τον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών και την εξάλειψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο. Επιβεβαίωσε τα στοιχεία που κατατάσσουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στην χρήση προωθημένων αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και λοιμώξεων, ενώ παρουσίασε το νέο πρόγραμμα του ΠΟΥ στην Ελλάδα με τίτλο «Αναπροσαρμογή Προγραμμάτων για την Καταπολέμηση της Μικροβιακής Αντοχής», που αποσκοπεί στην ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και ειδικά των ασθενών και των φροντιστών τους, για τον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών, τόνισε η κα Φωτεινή Μαραγκού, Υπεύθυνη Προγραμμάτων της Ένωσης Ασθενών. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Ασθενών, ο αναλφαβητισμός της Υγείας αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην κοινότητα των ασθενών. Ένας στους τρεις ενήλικες πολίτες στην Ελλάδα έχει χαμηλό ποσοστό γνώσεων σε θέματα Υγείας, δύο στους τρείς ασθενείς δεν κατανοούν βασικές πληροφορίες για την Υγεία και ασθενείς με χαμηλό ποσοστό γνώσεων Υγείας κοστίζουν τέσσερις φορές περισσότερο στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η Ένωση Ασθενών έχει προγραμματίσει για το 2023 δράσεις για την εκπαίδευση των ασθενών, ώστε αυτά τα ποσοστά να αλλάξουν.

Η μικροβιακή αντοχή είναι θέμα Δημόσιας Υγείας και απαιτείται η συνεργασία και η συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το trailer της ταινίας μικρού μήκους “41ο C”, μια πρωτοβουλία της Pfizer Hellas υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αυξανόμενη απειλή της Μικροβιακής Αντοχής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών MSD Greece και Pfizer Hellas και τη διοργάνωση επιμελήθηκε η εταιρεία TBC MON IKE.

Δείτε το video της εκδήλωσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.