Μπορεί η χημειοθεραπεία να γίνει λιγότερο τοξική για το ανθρώπινο σώμα;

Μπορεί η χημειοθεραπεία να γίνει λιγότερο τοξική για το ανθρώπινο σώμα;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δοκιμάζουν ένα μικροσκοπικό σφουγγάρι που κάθεται μέσα σε μια φλέβα και απομακρύνει τα υπολείμματα των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων από το αίμα αφού έχουν επιτεθεί στον όγκο στόχο.

Οι ειδικοί δήλωσαν στο επιστημονικό περιοδικό ACS Central Science,ότι αυτό μπορεί να προσφέρει ελπίδα να αποφευχθούν οι παρενέργειες της θεραπείας, όπως η απώλεια μαλλιών και η ναυτία.

Μέχρι στιγμής, έχει δοκιμαστεί σε χοίρους, αλλά οι ερευνητές θέλουν να το δοκιμάσουν στους ανθρώπους.

Εάν όλα πάνε καλά, αυτές οι δοκιμές θα μπορούσαν να συμβούν μέσα σε λίγα χρόνια, λέει ο επιστήμονας Δρ Nitash Balsara, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Πως δουλεύει

Η σωληνωτή συσκευή (3D printed) είναι προσαρμοσμένη ώστε να ταιριάζει στον ασθενή.
Το κέντρο της συσκευής είναι πλέγμα καλυμμένο με ειδική επίστρωση που απορροφά το φάρμακο, αλλά αφήνει ελεύθερη ροή αίματος μέσα από τη συσκευή.

Οι δοκιμές σε χοίρους πρότειναν να καθαριστεί ένα φάρμακο χημειοθεραπείας που ονομάζεται doxorubicin, αφαιρώντας περίπου το 64% του φαρμάκου από την κυκλοφορία του αίματος.

Η συνεχής έκπλυση της συσκευής στο εργαστήριο για ένα μήνα μετά την αφαίρεση δεν θα μπορούσε να αποβάλει το φάρμακο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να διαρρεύσει κανένα φάρμακο όταν η συσκευή αφαιρεθεί από το σώμα, λένε οι ερευνητές, οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Η συσκευή θα εισαχθεί κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας και στη συνέχεια θα αφαιρεθεί μετά τη λήξη της συνεδρίας.

Κάθε συνεδρία χημειοθεραπείας θα απαιτούσε μια νέα συσκευή.

Ο Δρ Balsara λέει ότι τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και η συσκευή θα πρέπει να συνεργάζεται με άλλα φάρμακα χημειοθεραπείας αν η επικάλυψη ταιριάζει καλά.

“Πιστεύουμε ότι η κατάργηση του 50% του φαρμάκου θα επηρεάσει ουσιαστικά την έκβαση του ασθενούς”, πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Steve Rannard, από την Cancer Research UK, δήλωσε: “Αυτή η εργασία είναι μια συναρπαστική νέα προσέγγιση για τη μείωση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.

“Η χημειοθεραπεία αποτελεί θεραπεία για τον καρκίνο που σώζει ζωές, αλλά μπορεί να έχει και την ανεπιθύμητη επίδραση των επιβλαβών υγιεινών και καρκινικών ιστών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές παρενέργειες.

«Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να εξαγάγει μόρια φαρμάκου από το αίμα και να απομακρύνει υψηλά επίπεδα φαρμάκων που δεν έχουν παραδοθεί στον καρκίνο στα ζώα, πράγμα που θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

“Πρέπει τώρα να οικοδομήσουμε ένα μεγαλύτερο σύνολο στοιχείων για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η τεχνική είναι ασφαλής πριν δούμε αν αυτό θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση σε ασθενείς με καρκίνο”.

Πηγή: https://www.bbc.com/news/health-46782190?fbclid=IwAR1v2Xxmby7bmoiUFmBk9hrKADpvLII_QDAph0lFLpu7LiNqz1bHlcohSUY

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.