Πρωτόκολλο διαχείρισης βρεφών, παιδιών και εφήβων έναντι του Covid19 από την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων

Πρωτόκολλο διαχείρισης βρεφών, παιδιών και εφήβων έναντι του Covid19 από την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων

Πρωτόκολλο διαχείρισης βρεφών, παιδιών και εφήβων που είτε εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19 είτε είναι επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου δημοσίευσε η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων(καθηγητές Ε. Γαλανάκης, Α. Μίχος, Β. Παπαευαγγέλου, Ε. Ροηλίδης, Β. Σπούλου, Γ. Συρογιαννόπουλος και Μ. Τσολιά), σε συνεργασία με τους δύο παιδιάτρους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Θ. Ζαούτη και Σ. Λουρίδα.

Οι οδηγίες που εκδόθηκαν περιγράφουν όλα τα βήματα που οφείλουν να κάνουν οι θεράποντες γιατροί για την καλύτερη αντιμετώπιση των μικρών ασθενών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, έλεγχος για COVID-19 θα πρέπει να διενεργείται σε παιδιά έως 16 ετών με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται με πυρετό και χωρίς άλλη σαφή αιτιολογία, σε παιδιά φιλοξενούμενα σε κλειστές δομές που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα ή δύσπνοια καθώς και σε παιδιά με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο με συμπτώματα του αναπνευστικού. Η εξέταση του παιδιού και η λήψη δείγματος πρέπει να γίνεται σε προκαθορισμένο ιατρείο από προσωπικό που έχει λάβει μέτρα ατομικής προστασίας.

Τα παιδιά που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και είναι ασυμπτωματικά παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους με συχνή επικοινωνία με τον παιδίατρο.

Τα παιδιά που έχουν ήπια συμπτώματα χωρίς δύσπνοια μπορούν να νοσηλεύονται στο σπίτι με επίσης καθημερινή επικοινωνία με τον γιατρό για την παρακολούθηση συγκεκριμένων δεικτών (οξυγόνο στο αίμα) και σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων προκρίνεται εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Παιδιά με μέτριας ή σοβαρής βαρύτητας νόσο (υψηλός πυρετός, παραγωγικός βήχας, ταχύπνοια, βρογχοσπασμός, μειωμένη σίτιση, έντονη καταβολή, δύσπνοια, υποξαιμία, γογγυσμός) ή με υποκείμενα νοσήματα ή με παθολογική ακτινογραφία θώρακα θα πρέπει να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Ως υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται παιδιά με χρόνια πνευμονοπάθεια, με συγγενή καρδιοπάθεια, με σοβαρή ανοσοκαταστολή (ογκολογικοί ασθενείς υπό χημειοθεραπεία, παιδιά έπειτα από μεταμόσχευση κ.ά.), τα βρέφη κάτω των 12 μηνών (δεν υπάρχει ομοφωνία και πιθανόν τα αυξημένα ποσοστά νοσηλείας δεν σχετίζονται απαραίτητα με βαρύτερη κλινική εικόνα) και παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.