2 Μαΐου 2017: Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος

2 Μαΐου 2017: Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος

Το άσθμα είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες παθήσεις και υπολογίζεται ότι 300 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από άσθμα σε όλο τον κόσμο. Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, που είναι οι αγωγοί – «σωλήνες» μέσω των οποίων ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες για τη λειτουργία της αναπνοής.
Όταν ένα άτομο επηρεάζεται από το άσθμα, η φλεγμονή προκαλεί στένωση των αεραγωγών και κατά συνέπεια η ροή του αέρα είναι περιορισμένη και η αναπνοή γίνεται δύσκολη. Επιπλέον, σε άτομα που πάσχουν από άσθμα, η στένωση των αεραγωγών επιδεινώνεται από υπερπαραγωγή της βλέννας και από βρογχόσπασμο, λόγω της σύσπασης των μυών γύρω από τους βρόγχους.
Όλα αυτά τα στοιχεία είναι η αιτία όλων των συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι ασθενείς: επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, βήχας, ιδιαίτερα τη νύχτα ή νωρίς το πρωί.
Μεταξύ των εκλυτικών παραγόντων που επιβαρύνουν τα συμπτώματα του άσθματος είναι, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, τα άνθη ορισμένων δέντρων και φυτών, η άσκηση, ο κρύος αέρας, ορισμένα φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη), η οικιακή σκόνη (ακάρεα), αλλεργιογόνα κατοικίδιων ζώων, καθώς και ενδογενείς παράγοντες όπως το άγχος.

H Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.), ανέλαβε δράσεις ενημέρωσης των ασθενών και του κοινού για τη νόσο, ώστε να τους εκπαιδεύσει ν’ αναγνωρίζουν συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο συριγμός, ο βήχας, το βάρος στο στήθος, και να επισκεφθούν άμεσα τον ειδικό Πνευμονολόγο για έγκαιρη διάγνωση και παροχή εξατομικευμένης θεραπείας.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα συνέπεσε χρονικά με τη μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης της Ε.Π.Ε. “Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου’’ που αφορά την ενημέρωση του κοινού για τα δύο μεγάλα νοσήματα των αεραγωγών: Το βρογχικό άσθμα και τη ΧΑΠ.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 800.000 ασθενείς περίπου. Η Ομάδα Άσθματος εντείνει τις προσπάθειές της για την ευρύτερη ενημέρωση όλων των ασθενών και δυνάμει ασθενών, ώστε να ζουν μια καλύτερη ζωή, χωρίς πρωινά και νυκτερινά συμπτώματα, επιτυγχάνοντας μια καθημερινή φυσιολογική δραστηριότητα. Σ’ αυτό το πλαίσιο η Ομάδα Άσθματος συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία ενημέρωσης της Ε.Π.Ε. ‘’Πρόσεξε τα πνευμόνια σου σαν τα μάτια σου’’.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.myasthma.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.