«Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση – Η ώρα της Ιατρικής Τεχνολογίας;» είναι το θέμα που πραγματεύεται το 9ο πανευρωπαϊκό MedTech Forum 2016, που διοργανώνει η MedTech Europe, η κοινή έκφραση των 2 μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών Συνδέσμων κατασκευαστών Ιατροτεχνολογικών προϊόντων, EUCOMED (Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα) και EDMA (In-Vitro Διαγνωστικά), στις 30 Νοεμβρίου με 2 Δεκεμβρίου 2016 στις Βρυξέλλες.
Όπως κάθε χρόνο το MedTech Forum αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι της Ιατρικής Τεχνολογίας, με εκπροσώπους κυβερνητικών ομάδων που χαράσσουν πολιτικές υγείας, ασθενών, επαγγελματιών υγείας και μέλη της παγκόσμιας βιομηχανίας Ιατρικής Τεχνολογίας, της επιστημονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας.
Το θέμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς τα ίδια τα στελέχη των επιχειρήσεων Υγειονομικής Περίθαλψης προβλέπουν ότι ο τομέας της Υγείας θα επωφεληθεί από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση κατά 45% περισσότερο σε σχέση με άλλους σημαντικούς τομείς, όπως αναφέρεται σε έρευνα του περιοδικού The Economist τον Ιανουάριο 2016.
Στο άμεσο μέλλον ο αντίκτυπος των ανακαλύψεων της Ιατρικής Τεχνολογίας που βασίζονται στην ψηφιοποίηση προβλέπεται να είναι μαζικός και να γίνει ακόμη πιο αισθητός στην καθημερινότητά μας καθώς οι ευκαιρίες που δημιουργούνται είναι τεράστιες: Robot που δουλεύουν δίπλα στους χειρουργούς. Τεχνητά άκρα και όργανα εκτυπωμένα σε τρισδιάστατους εκτυπωτές 3D. Το περίφημο «Big Data» βοηθά τους Επιστήμονες Υγείας στον τομέα της υγείας, της διάγνωσης και της πρόγνωσης της νόσου και της εξατομικευμένης Ιατρικής. Το Internet of Things (IoT) υπόσχεται τη σύνδεση των συσκευών που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές με τον Νοσοκομειακό Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και την αύξηση της αποδοτικότητας στον τομέα της μεταποίησης.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της European Diagnostics Manufacturing Association (EDMA), κ. Παύλος Αρναούτης, «Οι ευκαιρίες που προσφέρονται σ’ έναν διασυνδεδεμένο κόσμο είναι τεράστιες και η προσαρμογή στην εξατομίκευση που οδηγούν αυτές οι αλλαγές προσφέρουν μεγαλύτερη «αξία» για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ωστόσο, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες θα πρέπει να προετοιμαστούμε άμεσα για το μέλλον και συγχρόνως θα πρέπει να απαντήσουμε σε σημαντικά τεχνικά, κανονιστικά, εμπορικά και ηθικά ερωτήματα όπως για τις κοινωνικές και ηθικές επιπτώσεις, για την επιτυχημένη συνεργασία των επιστημόνων Υγείας με την «Τεχνητή Νοημοσύνη», το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, τη χρήση των δεδομένων που προσφέρει το «Big Data» και πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί το σύστημα «αποζημιώσεων» των Ιατρικών πράξεων. Όλα αυτά βρίσκονται ψηλά στις εργασίες του Forum και μια από τις βασικές εισηγήσεις θα πραγματοποιηθεί από την ελληνίδα ερευνήτρια και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Υγείας και συν-ιδρύτρια της «Transplants without Donors LCC», κα Ελένη Αντωνιάδου».
Οι σημαντικότερες ενότητες που θα συζητηθούν στο MedTech Forum περιλαμβάνουν:
Καινοτομία και Νέα Επιχειρηματικά μοντέλα: οι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που διανοίγονται στο Ιράν, η Ιατρική ακρίβεια που επιτυγχάνεται μέσω της βιοϊατρικής μηχανικής και των 3D εκτυπώσεων όπως και η αντιμετώπιση των αναγκών της κοινότητας των ασθενών μέσω της ενασχόλησης των ιδίων και την ισότιμη υποστήριξή τους.
Ηλεκτρονική Υγεία: θα εξετασθούν τα διλήμματα που προκαλεί η τεχνολογία της ψηφιοποίησης και οι κίνδυνοι του κυβερνοχώρου. Οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και των εξελισσομένων κλινικών αναλύσεων, της χειρουργικής αλλά και το Ιατροτεχνολογικό μοντέλο. Επίσης θα διερευνηθούν οι νέες γενιές κινητών και e-health εργαλείων.
Πρόσβαση στην Αγορά και Κανονιστικές Διατάξεις: θα γίνει αναλυτική αναφορά στους νέους κανονισμούς για τα Ιατροτεχνολογικά και in-vitro Προϊόντα, στην Οικονομική Αξία της Ιατρικής Τεχνολογίας. Τέλος για το θέμα των προμηθειών θα εξετασθεί πώς θα μπορούσαν να ακολουθηθούν μοντέλα βασισμένα στην προσφερόμενη αξία.