Ανακοινώθηκε Φορέας Εθνικής Πολιτικής για τον Καρκίνο
Empty Conference Room --- Image by © Bill Varie/Corbis

Ανακοινώθηκε Φορέας Εθνικής Πολιτικής για τον Καρκίνο

Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αναφορικά με τα προβλήματα διαχείρισης της καθημερινότητας των ασθενών με καρκίνο, από την προσβασιμότητα στις καινοτόμες θεραπείες μέχρι την συγκρότηση μιας εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, μιλώντας στο 2ο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, μέσα από τις διεργασίες που γίνονται αυτή την στιγμή στο Υπουργείο στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η συγκρότηση ενός φορέα, στα πρότυπα και άλλων χωρών, ο οποίος θα συγκροτήσει το πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τον καρκίνο και για κάθε πτυχή του – από την πρόληψη μέχρι την βασική έρευνα.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε, τις αμέσως επόμενες μέρες η Επιτροπή του Υπουργείου θα συνεδριάσει, με την παρουσία της ΕΛΛΟΚ, για να υλοποιήσει στοχευμένες παρεμβάσεις – καθώς η συλλογή των στοιχείων έχει ήδη ολοκληρωθεί- για τα προβλήματα που αφορούν στην ικανότητα και την επάρκεια των δημόσιων νοσοκομείων να καλύπτουν έγκαιρα τις ανάγκες σε ακτινοθεραπείες, σε φαρμακευτική αγωγή και ολοκληρωμένη φροντίδα. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προωθεί μια σειρά συνεκτικών θεσμικών ρυθμίσεων και δράσεων, όπως τη συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στο Υπουργείο και των Γραφείων Προάσπισης των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στα νοσοκομεία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο παρέμβασης στα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Αναφορικά με την πρόσβαση στο φάρμακο, τόνισε ότι η αποκατάσταση των θεσμικών ελλειμμάτων που αφορούν στην αξιολόγηση των νέων φαρμάκων και στην διαπραγμάτευση των τιμών, θα οδηγήσει στην διαμόρφωση ενός νέου τοπίου και θα αποκαταστήσει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην αναγκαιότητα αποζημίωσης των φαρμάκων με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος και στην καθολικότητα πρόσβασης στην καινοτομία.

Η συμμετοχή συλλογικοτήτων ασθενών στην διαδικασία αξιολόγησης νέων φαρμάκων ήδη έχει νομοθετηθεί. Παράλληλα, με την νομοθέτηση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος προεγκρίσεων, οι διαδικασίες έγκρισης της αποζημίωσης φαρμάκων που είναι απαραίτητο να χορηγηθούν ακόμα κι αν δεν έχουν ενταχθεί στην λίστα των αποζημιούμενων (πρώιμης πρόσβασης, έκτακτες εισαγωγές, εκτός ενδείξεων κλπ) , θα εξαλειφθούν τα φαινόμενα καθυστερήσεων στην χορήγησή τους – κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Τα διαγνωστικά / θεραπευτικά πρωτόκολλα για τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη και τις αιματολογικές κακοήθειες, έχουν ήδη ολοκληρωθεί και δρομολογείται η ενσωμάτωσή τους στην διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αμέσως μετά ακολουθεί η σοβαρή προσπάθεια για την κατάρτιση των αντίστοιχων μητρώων (registries), προσπάθεια που απαιτεί την συμμετοχή των επιστημόνων και της ακαδημαϊκής κοινότητας ειδικότερα, αλλά και την ενεργό συμβολή των συλλογικοτήτων των ασθενών.

Τα μητρώα θα αποτελέσουν και μιας ιδιαίτερης αξίας εργαλείο στην λειτουργία του οργανισμού ΗΤΑ, οργανισμού που πρόκειται να υποκαταστήσει την Επιτροπή που μόλις δημιουργήθηκε. Τα παραπάνω θεσμικά εργαλεία θα ολοκληρώσουν την συμβολή τους, μέσα από τη διαλειτουργικότητά τους με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Πηγή: Health Daily

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.