Ανάπτυξη των νηπίων: επηρεάζεται από τον τρόπο σύλληψης;

Ανάπτυξη των νηπίων: επηρεάζεται από τον τρόπο σύλληψης;

Οι τεχνικές της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχουν επιδείξει ραγδαία πρόοδο τα τελευταία χρόνια με τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσω Εξωσωματικής Γονιμοποίησης να ξεπερνούν πλέον τα 5 εκατομμύρια (στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας – ESHRE, 2012). Επικρατεί ωστόσο η άποψη ότι τα παιδιά που έχουν συλληφθεί μέσω κάποιας τεχνικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και όχι φυσιολογικά, παρουσιάζουν προβλήματα κατά τον τοκετό, γεννιούνται πρόωρα, με μικρότερο μέγεθος & βάρος, ενώ κινδυνεύουν να παρουσιάσουν διάφορες ασθένειες μεγαλώνοντας.
Πληθώρα μελετών έχει τεκμηριώσει το γεγονός ότι τα παιδιά που συλλαμβάνονται μετά από εξωσωματική δεν παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα ούτε επιβαρύνεται περισσότερο η υγεία τους, ωστόσο μια νέα μελέτη από Αμερικανούς επιστήμονες που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction (2016) εξέτασε κάτι πιο καινοτόμο: το ρυθμό ανάπτυξης σε παιδιά με φυσιολογική σύλληψη και παιδιά με εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι και τα 3 έτη.
Πιο συγκεκριμένα, 3905 παιδιά από μονήρεις κυήσεις και 1129 από πολύδυμες (96% των οποίων ήταν δίδυμα) πήραν μέρος στη μελέτη και αξιολογήθηκε το βάρος και το ύψος τους από τη γέννηση μέχρι και το 3ο έτος ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα έδειξαν το εξής: Ο ρυθμός ανάπτυξης των παιδιών σε μονήρεις κυήσεις δε διέφερε σημαντικά είτε αυτά ήταν αποτέλεσμα φυσιολογικής σύλληψης, είτε με τη βοήθεια κάποιας τεχνικής (πχ σπερματέγχυση). Όσο για τις πολύδυμες κυήσεις, πράγματι παρατηρήθηκε μια μικρή διαφορά στο βάρος & το ύψος, με τα δίδυμα από εξωσωματικές να σημειώνουν χαμηλότερες τιμές, παρ’ όλα αυτά αυτό είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό και αντισταθμίζεται γρήγορα μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής.
«Τα μωρά της εξωσωματικής και κυρίως τα δίδυμα της εξωσωματικής, αν και σε γενικές γραμμές μπορεί να γεννηθούν με χαμηλότερο βάρος, είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια οπότε δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας ή κινδύνου. Οι πολύδυμες κυήσεις γενικότερα, είτε προκύψουν με φυσιολογική σύλληψη είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν την τάση να μας… χαρίζουν μωρά που σε μέγεθος και βάρος είναι πάντα λίγο μικρότερα από το ένα μωρό μιας μονήρους κύησης, κάτι που είναι απολύτως αναμενόμενο» λέει ο μαιευτήρας – γυναικολόγος, Δρ. Βασίλειος Αθανασίου, M.D., Ph.D., Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών ( http://www.ivfathenscenter.gr).
Η καινοτομία της μελέτης βασίστηκε στο γεγονός ότι «ακολούθησε» την ανάπτυξη των παιδιών μέχρι τη νηπιακή ηλικία και ο αριθμός των διδύμων κυήσεων ήταν σημαντικά μεγάλος για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Είτε λοιπόν το μωρό σας είναι αποτέλεσμα φυσιολογικής σύλληψης, είτε κάποιας θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι πιθανότητες για φυσιολογική ανάπτυξη δεν αλλάζουν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.