Με νέο σταθμό το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center συνεχίζεται από τις 22 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου 2016 η ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο « Αποκαλύψτε το Δέρμα σας – Skin to live in» που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας και ενισχύεται από του Σωματείο Ασθενών με Ψωρίαση «Καλυψώ».
Η ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 200.000 περίπου Έλληνες, ενώ η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση αγγίζει έως και το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, επηρεάζοντας τη ζωή περίπου 100.000 ασθενών στην Ελλάδα. Ο αντίκτυπος των σοβαρών δερματικών νοσημάτων δεν περιορίζεται στα σωματικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να έχει και μεγάλες επιπτώσεις στα συναισθήματα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς με σοβαρά δερματικά νοσήματα να «κρύβουν» το πρόβλημα τους και να απομονώνονται κοινωνικά και ψυχολογικά.
Κεντρικός πυλώνας της εκστρατείας «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» αποτελεί η Έκθεση Φωτογραφίας που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και από τις 22/6 έως τις 7/7 θα στεγαστεί στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center (Μεσογείων 107). Γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, αθλητικού και δημοσιογραφικού κόσμου φωτογραφήθηκαν σε απλές, καθημερινές στιγμές, μαζί με ασθενείς με ψωρίαση και κνίδωση, μπροστά στον φακό της καταξιωμένης φωτογράφου Ρούλας Ρέβη. Σκοπός της έκθεσης φωτογραφίας είναι η αποστιγματοποίηση των σοβαρών παθήσεων του δέρματος, καθώς πρόκειται για νοσήματα μη μεταδοτικά που όμως λόγω της λανθασμένης ή ελλιπούς ενημέρωσης, μπορεί να οδηγήσουν στην απομόνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.
Ο Δερματολόγος Μιχάλης Κακέπης με αφορμή την εκδήλωση αναφέρει: Η ψωρίαση και η κνίδωση δεν είναι μόνο σοβαρά δερματολογικά νοσήματα αλλά και αισθητικά και ακριβώς επειδή οι περισσότερες ηλικίες που πλήττονται είναι νέοι, είναι λογικό, να υπάρχει ανασφάλεια στους ανθρώπους αυτούς. Τα αυτοάνοσα αυτά νοσήματα είναι γεγονός, ότι μέχρι πρότινος δεν είχαν λύση. Σήμερα όμως, με τις νέες θεραπείες μπορούμε να μιλάμε για καθαρό δέρμα για πολύ καιρό. Επιπλέον, οι νέες αυτές θεραπείες, είναι πολύ σημαντικό ότι καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και επομένως μπορούν να έχουν πρόσβαση ακόμη και οι ανασφάλιστοι.
Αναφορικά με ζητήματα ενημέρωσης, ο κ. Κακέπης τονίζει ότι στις ημέρες μας υπάρχει περισσότερη και καλύτερη ενημέρωση, ωστόσο υπάρχει μία μερίδα κόσμου, που δεν έχει πρόσβαση ακόμη στην πληροφόρηση, ενώ μία μερίδα ασθενών υποθεραπεύεται. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι αν και δύσκολα νοσήματα η ψωρίαση και η κνίδωση, η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και δεν αποκλείεται σε λίγα χρόνια να μιλάμε για πλήρη ίασή τους.
Ο καρδιολόγος Σωκράτης Παστρωμάς τονίζει ότι ακριβώς επειδή πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα η ψωρίαση, για τον λόγο αυτόν, προσβάλλει πολλά συστήματα του οργανισμού, όπως το καρδιαγγειακό μας σύστημα, προκαλώντας συχνά αρρυθμίες, κολπική μαρμαρυγή, στεφανιαία νόσο και ανεπάρκεια. Το πρόβλημα με την ψωρίαση είναι ότι δημιουργεί φλεγμονή και φυσικά όπου υπάρχει φλεγμονώδης διεργασία, τότε χρειάζεται πολύ προσοχή. Σύμφωνα δε με επιδημιολογικές μελέτες της Δανίας, η ψωρίαση συνδέεται με καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι νέες βιολογικές θεραπείες που έχουμε στην διάθεσή μας, έχει αποδειχθεί ότι δρουν επ’ ωφελεία τόσο της ψωρίασης, όσο και του καρδιαγγειακού συστήματος. Πρόκειται δηλαδή για φάρμακα με πλειοτροπικές δράσεις.
Από την πλευρά της η Κοινωνική Λειτουργός και Κοινωνιολόγος κυρία Φρόσω Χατζάκη, με αφορμή την εκδήλωση, αναφέρει ότι εκτός από σοβαρά δερματικά νοσήματα η ψωρίαση και η κνίδωση, αγγίζουν έντονα και τον ψυχισμό των ασθενών. Και αυτό, διότι συνδέονται με την αισθητική καθώς ζούμε στην εποχή της εικόνας, επομένως η ψωρίαση επηρεάζει πολύ την αυτοπεποίθηση ενός ασθενούς αφού τραυματίζεται η εικόνα του. Ένας ψωριασικός ασθενής, θα βρει τρόπους να κρυφτεί, να καλύψει το πρόβλημα και άρα να απομονωθεί. Υπάρχει ακόμη λανθασμένη ενημέρωση για την ψωρίαση, για παράδειγμα ότι κολλάει αφού την μπερδεύουν με την ψώρα.
Η άποψη της κυρίας Χατζάκη είναι πως ένας ασθενής με ψωρίαση θα πρέπει να επισκεφθεί εκτός από τον θεράποντα γιατρό του και έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο και κοινωνιολόγο, καθώς έχουμε πολλά περιστατικά με κατάθλιψη. Έχουμε περιπτώσεις που δεν αρκεί μόνο το περιβάλλον για να στηρίξει τον ασθενή. Για τον λόγο αυτό, προσπαθώ να βρίσκομαι κοντά στους γιατρούς, λέγοντάς τους να συστήσουν στους ασθενείς τους να δουν παράλληλα και έναν ειδικό ψυχολόγο ή κοινωνιολόγο.
Να σημειωθεί, ότι το Ερρίκος Ντυνάν αποτελεί το μοναδικό ιδιωτικό νοσοκομείο στην επικράτεια, που διαθέτει τμήμα Κοινωνικού Λειτουργού στο οποίο εργάζεται η κυρία Χατζάκη. Η κυρία Χατζάκη μαζί με τον συνάδελφό της κ. Τσουγκαράκη, θα μιλήσουν για τις κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις των ασθενών με ψωρίαση και κνίδωση.
Να σημειωθεί ότι στην εκστρατεία «Αποκαλύψτε το δέρμα σας» ανταποκρίθηκαν οι (με αλφαβητική σειρά): Νίκος Αγγελής-ηθοποιός, Εύα Αντωνοπούλου-δημοσιογράφος, Λεωνίδας Καλφαγιάννης-ηθοποιός, Κατερίνα Καραβάτου-παρουσιάστρια, Κρατερός Κατσούλης-ηθοποιός, Νάντια Κοντογιώργη-ηθοποιός, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου-ηθοποιός, Πέτρος Λαγούτης-ηθοποιός, Ελένη Πετρουλάκη-γυμνάστρια, Νατάσα Ράγιου-δημοσιογράφος, Ευδοκία Ρουμελιώτη-ηθοποιός, Σταύρος Σβίγγος-ηθοποιός, Γιάννης Στάνκογλου-ηθοποιός, Έφη Σφυρή-πρωταθλήτρια beach volley, Δημοσθένης Ταμπάκος-Χρυσός Ολυμπιονίκης Γυμναστικής, Πέγκυ Τρικαλιώτη-ηθοποιός, Αποστόλης Τότσικας-ηθοποιός και Γιώργος Χρανιώτης-ηθοποιός.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Παρασκευή 24 Ιουνίου (ώρα 10.00 – 13.00) θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑN Hospital ενημερωτική ημερίδα με την συμμετοχή δερματολόγων, καρδιολόγων, ρευματολόγων και άλλων ειδικευμένων ιατρών, οι οποίοι -μαζί με κεντρικούς συντελεστές της έκθεσης- θα προσεγγίσουν κάθε πτυχή της πάθησης.
Η έκθεση φωτογραφίας θα λειτουργεί καθημερινά από τις 09.00 π.μ. έως τις 09.00 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της εκστρατείας www.skintolivein.gr