Δεν είναι αρμοδιότητα των νοσηλευτών να παρασκευάζουν κυτταροστατικά φάρμακα

Δεν είναι αρμοδιότητα των νοσηλευτών να παρασκευάζουν κυτταροστατικά φάρμακα

Με αφορμή καταγγελίες που κάνουν λόγο για ανάθεση σε νοσηλευτές της παρασκευής κυτταροστατικών φαρμάκων, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι η ανάθεση της παρασκευής των κυτταροστατικών φαρμάκων στο νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων αποτελεί πρόδηλη παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας, ενώ εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία ασθενών και εργαζομένων.
Πέραν του ζητήματος της αρμοδιότητας, η ΕΝΕ τονίζει την επικινδυνότητα της διαδικασίας παρασκευής των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων καθώς πρόκειται για φάρμακα υψηλής τοξικότητας, τα οποία δύνανται να έχουν μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες επιδράσεις σε υγιείς οργανισμούς, εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή προκαλέσουν μόλυνση μέσω του αναπνευστικού συστήματος.
Γι’αυτό και η παρασκευή τους πρέπει να γίνεται υπό αυστηρούς όρους υγιεινής και ασφάλειας, ήτοι από εξειδικευμένο προσωπικό με κατάλληλο εξοπλισμό και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Άλλως τίθεται σε κίνδυνο η υγεία εργαζομένων και ασθενών.

Πηγή: www.healthdaily.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.